Is Olijfolie Gezond? De 7 Gezondheidsvoordelen.

sterk hartAls je elke dag een halve eetlepel olijfolie consumeert, neemt de kans op overlijden t.g.v. hart- en vaatziekten met ongeveer 19% af. Dat blijkt uit deze studie.

Olijfolie bevat namelijk gezonde, onverzadigde vetten en is rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. 

Echter, olijfolie bestaat voor 91% uit vet, dus als je het dagelijks consumeert krijg je een aanzienlijke hoeveelheid vet binnen.

Dus is olijfolie ongezond of is olijfolie gezond?

KORT ANTWOORD

Olijfolie is goed voor de gezondheid. Uit een studie onder 90.000 mensen blijkt dat olijfolie de kans op overlijden door hart- en vaatziekten met 19% verlaagt. Bovendien kan het de kans op bepaalde vormen van kanker met 17% verlagen, longziekten met 18% verlagen en hersenaandoeningen zoals dementie met 29% verlagen.

Dit is te danken aan de volgende ingrediënten:

De enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals oliezuur kunnen het slechte LDL-cholesterol verlagen, wat goed is voor je hart. De antioxidanten (polyfenolen) in olijfolie werken ontstekingsremmend en kunnen daarmee diabetes, hoge bloeddruk en de ophoping van plaque in de bloedvaten helpen voorkomen. 

Daarnaast kunnen de gezonde vetten je darmen smeren en daarmee de stoelgang vergemakkelijken. Je kunt olijfolie zelfs op je huid aanbrengen, want de natuurlijke antioxidanten en vetzuren kunnen je huid voeden en hydrateren.

Extra vierge olijfolie is mogelijk nog gezonder. Het is namelijk het minst bewerkt en bevat daarom nog meer antioxidanten. Kortom, in een gezond en gebalanceerd dieet kan olijfolie zeker een goede toevoeging zijn. Neem er natuurlijk niet te veel van. Slechts een halve eetlepel per dag kan al goed voor je zijn.

Helaas voldoet het overgrote merendeel niet aan de kwaliteitsnormen. Zo is 83% van de extra vierge olijfolie in werkelijkheid neppe sjoemolie. Aan de hand van deze 10 aspecten kun je hoogwaardige extra vierge olijfolie herkennen.

In dit artikel vertel ik je meer over de gezondheidsvoordelen van olijfolie.

olijven en flessen olijfolie op houten tafel

1. Is olijfolie goed voor cholesterol?

Olijfolie bevat voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die bekend staan om hun positieve effecten op het cholesterolniveau. 

Ze kunnen namelijk het slechte LDL-cholesterol helpen verlagen en het goede HDL-cholesterol helpen verhogen, wat gunstig is voor de gezondheid van je hart. 

Een teveel is nooit goed, dus consumeer olijfolie met mate als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Hierover later meer.

Weetje

Wist je dat Starbucks een variant heeft waaraan olijfolie is toegevoegd? Deze heet Starbucks ‘Oleato’.

2. Is olijfolie goed voor je huid?

Olijfolie kan goed voor je huid zijn. Het bevat namelijk natuurlijke antioxidanten en vetzuren die je huid kunnen voeden en hydrateren. 

Dit kan ik persoonlijk bevestigen. In Italië heb ik olijfolie gebruikt voor mijn droge huid en ik was verbaasd over de effectiviteit ervan.

Daarnaast beschikt olijfolie over ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem. 

Iedereen reageert anders op huidverzorgingsproducten, dus test het eerst op een klein stukje huid.

3. Is olijfolie goed voor je gezicht?

mooie-huid-chlorofylDe natuurlijke antioxidanten en vetzuren kunnen de huid in je gezicht voeden en hydrateren.

Het kan droogheid helpen verminderen en een gezonde glans bevorderen. Ook gebruiken veel mensen het als een natuurlijk en mild reinigingsmiddel. 

Gebruik het wel met mate en doe zoals hiervoor besproken eerst een kleine test voordat je het op je hele gezicht aanbrengt.

4. Is olijfolie goed voor je haar?

Olijfolie kan goed voor je haar zijn, met name voor beschadigd haar of een droge hoofdhuid.

Dit is te danken aan de eerder besproken natuurlijke vetzuren en antioxidanten die je haar kunnen voeden en hydrateren. 

Het kan droogheid verminderen en de glans en zachtheid van je haar herstellen.

Daarom zijn er veel mensen die olijfolie als een natuurlijke conditioner of haarmasker gebruiken.

Gebruik er echter niet te veel van en spoel je haar grondig uit om te voorkomen dat je haar te vettig wordt.

5. Is olijfolie goed voor je wimpers?

De voedende en hydraterende eigenschappen van olijfolie kunnen je wimpers helpen verzorgen en versterken. 

Het regelmatig aanbrengen van olijfolie op je wimpers kan bijdragen aan gezondere en voller ogende wimpers.

Wees wel voorzichtig en voorkom dat de olie in je ogen komt. 

Om je wimpers te verzorgen kun je het beste een klein beetje olie op een schoon mascaraborsteltje of een wattenstaafje aanbrengen.

6. Is olijfolie goed voor hart en bloedvaten?

illustratie van het hart en de grote nabijgelegen bloedvatenOlijfolie is goed voor het hart en de bloedvaten. De enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur, kunnen het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Bovendien kan olijfolie het goede HDL-cholesterol helpen verhogen.

Ook kan olijfolie helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk en voorkomen dat plaque zich in de bloedvaten gaat ophopen. Twee eetlepels extra vierge olijfolie per dag gedurende drie weken kunnen de bovendruk al verlagen.

Hiermee kun je hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

7. Is olijfolie goed tegen obstipatie?

Een lepel olijfolie op een nuchtere maag in de ochtend kan obstipatie bij veel gezonde volwassenen verlichten.

Het bevat namelijk gezonde vetten die de darmen kunnen smeren en de stoelgang kunnen vergemakkelijken.

Daarnaast heeft olijfolie een licht laxerend effect, wat kan helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang.

Voor de beste resultaten is het echter belangrijk om olijfolie met mate te gebruiken en te combineren met een gezond dieet en voldoende vochtinname.

Raadpleeg altijd een arts bij ernstige of aanhoudende obstipatie.

Dit waren de bekendste gezondheidsvoordelen van olijfolie. Maar hoeveel olijfolie per dag is goed voor je?

Hoeveel olijfolie per dag is gezond?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40 ml olijfolie (2,5 eetlepels) per dag gunstig kan zijn. Met deze hoeveelheid kun je het risico op diabetes en hoge bloeddruk verlagen. 

En wat doet een lepel olijfolie met je lichaam?

Een lepel olijfolie bevat gezonde vetten en antioxidanten die je cholesterol kunnen verlagen, ontstekingen kunnen verminderen en zelfs je immuunsysteem kunnen versterken.

Dit kan helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk, wat gunstig is voor je hart en bloedvaten. 

Ook kunnen de gezonde vetten en antioxidanten in olijfolie je huid en haar voeden en hydrateren.

In dit artikel zijn de gezondheidsvoordelen van verschillende hoeveelheden olijfolie besproken, wat misschien een beetje verwarrend kan zijn. 

Er zijn echter verschillende onderzoeken waarin (verschillende) hoeveelheden olijfolie zijn onderzocht.

Maar zoals ik in de introductie heb aangegeven, is een halve eetlepel per dag al gezond. 

Is olijfolie gezonder dan zonnebloemolie?

Olijfolie is over het algemeen gezonder dan zonnebloemolie. Dit is te danken aan de samenstelling van de verschillende vetten en heilzame ingrediënten. 

Zo bevat olijfolie meer enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur. Deze vetzuren zijn gunstig voor het hart en kunnen het slechte LDL-cholesterolgehalte helpen verlagen en het goede HDL-cholesterol helpen verhogen.

Ze dragen bij aan een gezondere verhouding van vetzuren in het lichaam.

Zonnebloemolie bevat daarentegen meer meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. 

Hoewel deze vetzuren ook gezond zijn in matige hoeveelheden, is een teveel aan omega-6 vetzuren (waar linolzuur onder valt) ten opzichte van omega-3 vetzuren niet optimaal voor de gezondheid.

Het is verstandig om verschillende soorten oliën en vetten af te wisselen om een breder scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Is extra vierge olijfolie gezond?

Extra vierge olijfolie is zeker gezond. Het is namelijk het minst verwerkt en behoudt daardoor meer voedingsstoffen en meer polyfenolen dan geraffineerde oliën. 

Extra vierge olijfolie wordt gemaakt door rijpe olijven mechanisch te persen en te verwerken zonder het gebruik van hoge hitte of chemische oplosmiddelen.

Meer voedingsstoffen. Zowel extra vierge als gewone olijfolie zijn gezond, maar extra vierge olijfolie heeft de voorkeur omdat het minder bewerkt is en dus meer voedingsstoffen bevat. Het is belangrijk om te weten dat “extra vierge” een aanduiding is voor de kwaliteit en zuiverheid van de olie, terwijl “gewone” olijfolie meestal een mix is van geraffineerde en ongeraffineerde oliën. Daarom wordt extra vierge olijfolie vaak gezien als de gezondere keuze tussen de twee.

Onverzadigde vetzuren. Extra vierge olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vooral oliezuur, wat gunstig is voor de gezondheid van het hart. Deze vetzuren kunnen helpen bij het verlagen van het slechte LDL-cholesterol, het verhogen van het goede HDL-cholesterol en het handhaven van een gezonde bloeddruk.

Antioxidanten. Bovendien bevat extra vierge olijfolie krachtige antioxidanten, zoals polyfenolen, die cellen en DNA beschermen tegen schade door vrije radicalen. Er zitten vaak meer antioxidanten in extra vierge olijfolie vanwege de mindere mate van verwerking. Dit kan een gezonde immuunfunctie bevorderen en ontstekingsreacties in het lichaam verminderen.

Lees hier hoe je echte vierge olijfolie van neppe sjoemolie kunt onderscheiden.

Wat doet olijfolie in je lichaam?

Goed voor het Hart en Bloedvaten:

 • Verlaagt het slechte LDL-cholesterolgehalte.
 • Ondersteunt een gezonde bloeddruk.
 • Voorkomt ophoping van plaque in de bloedvaten.

Antioxidanten en Ontstekingsremmende Werking:

 • Beschermt cellen tegen schade door vrije radicalen.
 • Vermindert ontstekingsreacties in het lichaam.

Verbetert de Spijsvertering:

 • Helpt bij de smering van de darmen.
 • Kan helpen bij het verlichten van obstipatie.

Gezonde Huid en Glanzend Haar:

 • Bevat voedingsstoffen die de huid en het haar voeden en hydrateren.
 • Kan droogheid verminderen en de glans en zachtheid herstellen.

Ondersteunt een Gezond Immuunsysteem:

 • Draagt bij aan de bescherming tegen infecties en ziekteverwekkers.

Bevordert een Gezond Gewicht:

 • Gezonde vetten in olijfolie kunnen helpen bij gewichtsbeheersing.

Take home message

Olijfolie heeft een gezond vetprofiel, want het is hoofdzakelijk samengesteld uit onverzadigde vetten, die bekend staan om hun positieve effecten op het hart en het cholesterolgehalte. 

Dus, is olijfolie gezond voor je? 

Olijfolie heeft positieve effecten op het lichaam, waaronder het verlagen van het LDL-cholesterol, het verhogen van het HDL-cholesterol, het verminderen van ontstekingen en het beschermen van cellen tegen schade door vrije radicalen.

Olijfolie kan daarom een gezonde toevoeging aan je dieet zijn. Het is echter belangrijk om het met mate te consumeren, omdat het ook veel calorieën bevat.

Extra vierge olijfolie is vaak nog beter. Het is namelijk minimaal bewerkt en bevat daarom meer voedingsstoffen en antioxidanten dan geraffineerde oliën.

Extra vierge olijfolie kan je aan de hand van 8 dingen herkennen die ik in dit artikel heb beschreven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Guasch-Ferré, M., Li, Y., Willett, W. C., Sun, Q., Sampson, L., Salas-Salvadó, J., … & Hu, F. B. (2022). Consumption of olive oil and risk of total and cause-specific mortality among US adults. Journal of the American College of Cardiology, 79(2), 101-112.