Is Oud Frituurvet Slecht voor je? En Hoe Vaak Hergebruiken?

Frituurvet heeft al geen goede reputatie, dus bij het hergebruiken zijn veel mensen terughoudend. Dus is oud frituurvet slecht voor je?

KORT ANTWOORD

Na één frituurcyclus kan hergebruik van de olie al schadelijke gevolgen met zich meebrengen. Hier zijn een aantal redenen voor. Bij hoge temperaturen zullen sommige vetten in transvetten veranderen en als je het opnieuw gebruikt zal deze hoeveelheid transvetten alleen maar toenemen. Transvetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten.

Dit artikel vertelt je of oud frituurvet slecht voor je is, hoe vaak je het kunt hergebruiken, of frituurvet slecht is inclusief een gezonder alternatief.

mcdonalds eten

Hoe vaak olie hergebruiken?

Opnieuw verhitten van olie moet je zoveel mogelijk vermijden. Gebruik je olie maximaal drie keer om te voorkomen dat er transvetten worden gevormd.

Hoe vaak je olie kan hergebruiken is afhankelijk van verschillende factoren waaronder:

  1. het soort olie
  2. het soort voedsel
  3. tot welke temperatuur je het verhit
  4. hoe lang
  5. of je de olie met verse olie aanvult

Soorten voedsel:

  1. frituurpannen: minstens acht keer hergebruiken 
  2. gepaneerde en gehavende etenswaren: drie of vier keer hergebruiken

Bij elk gebruik wordt het erger

Elke keer als je olie verhit, zal er een aantal vetmoleculen afbreken. Bij het verhitten zal de olie het rookpunt bereiken, maar bij elke gebruik wordt dit rookpunt sneller bereikt.

Als gevolg ontstaan er slechte  stoffen in het voedsel en in de lucht. Hierbij wordt ook een slechte geur verspreid. 

Rookpunt van de olie

Houd ook rekening met het rookpunt, want als temperaturen boven het rookpunt komen, zal het aantal dampen dat vrijkomt dramatisch toenemen. 

Al voordat het rookpunt bereikt wordt zullen deze dampen vrijkomen.

Transvetten en vrije radicalen

Het is dus niet goed om olie steeds opnieuw te koken. Bij het opnieuw verhitten van bakolie komen er giftige stoffen vrij. Zo kunnen er transvetten gaan vormen.

Daarnaast neemt het aantal vrije radicalen in ons lichaam toe dat voor ontstekingen kan zorgen en bijdraagt aan verschillende chronische ziekten. 

Voedsel zuigt frituurvet op

Wist je dat 8-25 procent van het gewicht van het gefrituurde voedsel uit = geabsorbeerde olie bestaat? En hoe langer je je voedsel frituurt hoe erger het zal zijn.

Olie is puur vet dat rijk verpakt is met calorieën. Een kop olijfolie bevat bijvoorbeeld al 1904 calorieën. Dit komt neer op 332 procent van je dagelijkse vetbehoefte. 

Een betere olie zal de vetabsorptie tijdens het frituren niet minder maken. Een misvatting die op een ander rookpunt van elke olie is gebaseerd.

Bij friteuses ontstaat een kankerverwekkende stof genaamd Acrylamide.

Gelukkig zijn er alternatieven.

Airfryer is gezonder dan Frituur

Airfryen wordt ook wel ‘frituren’ aan de lucht genoemd. De airfryer gebruikt veel minder vet dan frituur. Zo kun je met de airfryer het aantal calorieën met 70 tot 80% verminderen. Een aantal voorbeelden:

Snack

airfryer (kcal)

frituur (kcal)

Kaasballetjes 

177

1060

Kip

280

550

Calamari

143

1180

 

Er zijn nog een aantal opzichten waarin de airfryer gezonder is dan een frituur. 

Naast minder calorieën zal het friet van de airfryer ook minder ontstekingen in het lichaam veroorzaken. 

De airfryer vermindert de vorming van acrylamide. Helaas kan de airfryer het niet volledig elimineren.

En ook met de airfryer kun je de knapperigheid van de frituur gedeeltelijk nabootsen. En dat alles met slechts een eetlepel olie.

Kortom, met een airfryer kun je genieten van dezelfde lekkernijen zonder de extra calorieën.

Zie deze voordelen niet als een excuus om meer friet te gaan eten en ga dus niet overboord. Want ook dan zal een airfryer ongezond worden.

Take home message 

Frituurvet heeft al geen goede reputatie, en als je het al lang niet hebt vervangen, vraag je je af of het wel verstandig is om te gebruiken. 

Zo ontstaan er bij friteuses kankerverwekkende stoffen. Je wilt natuurlijk geen ziektes uitlokken.

Is oud frituurvet slecht voor je? 

Als je olie hergebruikt zal de hoeveelheid transvetten omhoog gaan. Dit is een van de meest ongezonde vetten die de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.

Overgebleven olie moet je dus zo veel mogelijk vermijden. Hoe vaak je het precies kan hergebruiken hangt van een aantal factoren af die we hierboven hebben besproken.

Frituurolie heeft dus geen goede reputatie, ook al zou je voor een relatief gezondere olie gaan. Je kunt je frituurpan ook gewoon vervangen voor iets anders.

De airfryer is over het algemeen gezonder dan frituur. Zo is het aantal calorieën 70 tot 80% lager. Ook in andere opzichten wint de airfryer van de frituur.

Kortom, vervang je frituurpan voor een airfryer en ga voor luchtgebakkenvoedsel.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sansano, M., Heredia, A., Peinado, I., & Andrés, A. (2017). Dietary acrylamide: What happens during digestion. Food chemistry, 237, 58-64.

Santos, C. S., Cunha, S. C., & Casal, S. (2017). Deep or air frying? A comparative study with different vegetable oils. European Journal of Lipid Science and Technology, 119(6), 1600375.