Is Stierenballen Eten Gezond? Of ben je Helemaal ‘’Nuts’’?

Stierenballen, ook wel bekend als stierenkloten, cowboy caviaar en Rocky Mountain oesters, worden steeds vaker gegeten. 

Orgaanvlees is namelijk zeer voedzaam en men gelooft dat ballen het testosterongehalte verhogen. Geen gek idee, want testosteron wordt hoofdzakelijk in de testikels geproduceerd. 

Zelfs supplementen met testikel kunnen door het bioactieve testosteron een positieve drugstest veroorzaken.

Verschillende culturen associëren het eten van testikels met verbeterde mannelijkheid, vitaliteit en uithoudingsvermogen. Zo zijn er over de hele wereld zelfs testikelfestivals.

Bekende figuren op social media zoals de Liver King dragen bij aan de populariteit met uitspraken als: “Why eat vegetables when you can eat testicles?” 

Bovendien volgt een van mijn vrienden het carnivorendieet en stuurt hij me regelmatig foto’s van testikels en andere delen van dieren uit hetzelfde gebied.

Natuurlijk ga je niet zomaar de ballen van een dier eten. Dus, is het eten van rauwe testikels echt zo gezond, of ben je helemaal ‘nuts’ als je het eet?

KORT ANTWOORD

Het kan zeker gezond zijn. Stierenballen zitten namelijk boordevol vitamines, mineralen, eiwitten en antioxidanten. Zo bevatten stierenballen vitamine A, B-12, D, K, zink, selenium, fosfor en ijzer, en omega 3 vetten. Bovendien zijn ze laag in calorieën.

Kleine hoeveelheden testosteron in de testikels kunnen mogelijk energielevels, spiergroei, libido en vruchtbaarheid bevorderen. Echter, slechts 3.5 procent van oraal ingenomen testosteron wordt opgenomen en kan leverbeschadiging veroorzaken. Daarom geven de meeste mensen die anabole steroïden gebruiken de voorkeur aan injecteerbaar testosteron.

Het is belangrijk om te weten dat alleen rauwe ongekookte ballen minimale hoeveelheden testosteron bevatten. Frituren zal waarschijnlijk veel gezondheidsvoordelen tenietdoen. 

Los van de voedzaamheid en alle micronutriënten zijn de voordelen van het testosteron dus minder duidelijk en minder waarschijnlijk dan vaak wordt voorgespiegeld.

Wat je ook doet, wacht tot de testikels van de stier zijn verwijderd voordat je begint met eten! Het is extreem gevaarlijk om je tanden in het scrotum van een levende stier te zetten!

Dit artikel bespreekt de dagelijkse consumptie van stierenballen voor testosteron, de gezondheidsvoordelen en risico’s.

stierentestikel, stierenbal in hand met mes

Hoeveel testosteron krijg je binnen door stierenballen?

Er werd onderzoek gedaan naar de opname van oraal ingenomen testosteron, waaruit bleek dat slechts 3.5 procent ervan werd opgenomen. Het is onduidelijk of dit voldoende is voor spiergroei. 

Ook kunnen orale steroïden de lever belasten. Daarom geven de meeste gebruikers van anabole steroïden de voorkeur aan injecteerbaar testosteron.

Hoewel testikels het meeste testosteron produceren, slaan ze dit doorgaans niet op. Dit hormoon wordt vrijwel direct in de bloedbaan afgegeven, waardoor er niet veel testosteron in de testikels zit.

Dit betekent dat er eigenlijk niet veel testosteron in stierenballen zit. Mannen produceren ongeveer zeven milligram testosteron per dag. 

Als je dit niveau van testosteron door het eten van stierenballen zou willen bereiken, zou je ongeveer duizend gram stierenballen moeten consumeren. 

Dat staat gelijk aan ongeveer 125 gram gedroogde stierenballen. Maar dit is simpelweg een enorme hoeveelheid en geen praktische manier om testosteron binnen te krijgen.

Ik zal nu naast het testosteron ook een aantal andere mogelijke voordelen van het eten van stierenballen bespreken.

1. Stierenballen bevatten testosteron

Er is slechts één voedingsmiddel dat tijdelijk de testosteronspiegel kan verhogen: dierlijke testikels. 

Hoewel ze deze kortstondige testosteronboost kunnen bieden, lossen ze geen medische problemen op. 

Ook bevatten supplementen met testikels natuurlijk voorkomende androgenen zoals testosteron, wat kan leiden tot een positieve drugtest. 

Daarom moeten professionele atleten voorzichtig zijn met het gebruik ervan, omdat het mogelijk is dat testikels in de toekomst verboden worden in professionele sporten vanwege het risico op een positieve drugstest.

Stierenballen bevatten nog veel meer andere voedingsstoffen die mogelijk de gezondheid van de testikels ondersteunen.

2. Bevordert mogelijk de mannelijke gezondheid.

Testikels zijn uitstekende bronnen van essentiële mineralen zoals zink, selenium, ijzer en B-vitaminen, die cruciaal zijn voor een gezonde vruchtbaarheid en testiculaire functie.

Selenium kan bijvoorbeeld de beweeglijkheid van sperma verhogen, terwijl zink een essentiële rol speelt in de vorming van sperma en testosteronmetabolisme. 

Bovendien kunnen vitamine B12 en E bijdragen aan verbeterde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen vanwege hun antioxidante eigenschappen en ondersteuning van de algemene reproductieve gezondheid.

Door het vriesdrogen van stieren testikels blijven deze voedingsstoffen behouden, wat kan bijdragen aan een gezonde hormoonproductie. 

Het gebruik van organen zoals lever en schildklier suggereert dat het lichaam deze voedingsstoffen en hormonen effectief kan absorberen en benutten ter ondersteuning van de algemene gezondheid.

In verschillende culturen worden testikels op diverse manieren geconsumeerd. In Vietnam worden ze veel gegeten en veronderstelt men dat ze de seksuele vermogens van mannen vergroten. 

In Mongolië worden testikels na castratie gebruikt voor rituele doeleinden, terwijl in het Verenigd Koninkrijk lamstestikels historisch werden gegeten. 

In september organiseren dorpen in Servië zelfs het Wereldkampioenschap testikelkoken.

Hoewel stierenballen weinig testosteron bevatten wanneer ze niet rauw worden gegeten, worden ze toch gewaardeerd vanwege hun libido-verhogende eigenschappen, waarschijnlijk vanwege de aanwezigheid van andere voedingsstoffen die de seksuele gezondheid ondersteunen, zoals zink en selenium.

3. Boordevol voedingstoffen

Testikels hebben een speciale plaats in onze geschiedenis, zoals blijkt uit verschillende jager-verzamelaarstammen zoals de Haja, de Akung en de Yanamono in het Amazonegebied, die allemaal organen zoals testikels koesteren. 

Dit komt omdat roofdieren zoals leeuwen instinctief de organen van hun prooi eten, omdat deze de hoogste concentratie vitamines, mineralen en hormonen bevatten.

Deze voedingsstoffen worden gemakkelijker door het lichaam opgenomen en zijn essentieel voor de gezondheid. 

Volgens Dr. Paul Saladino zijn organen het meest voedzame deel van het dier en een belangrijk onderdeel van het menselijk dieet.

Houd er wel rekening mee dat Paul Saladino supplementen erkoopt en mogelijk de schadelijke effecten van oraal testosteron op de lever minder benadrukt. Wees dus altijd kritisch en alert.

Daarnaast wordt traditioneel gedacht dat het eten van een orgaan voordelen heeft voor het overeenkomstige orgaan in het menselijk lichaam. 

Bijvoorbeeld, runderhart bevat CoQ10, gunstig voor het hart, en Rocky Mountain oesters worden gewaardeerd voor hun libido-verhogende eigenschappen, hoewel ze weinig testosteron bevatten als ze niet rauw worden gegeten.

4. Antioxidante eigenschappen: 

Testikels bevatten vitamine B12 en E, die antioxidante eigenschappen hebben en de algemene reproductieve gezondheid kunnen ondersteunen. 

Deze antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen en kunnen bijdragen aan een gezonde hormoonproductie.

Zo kunnen antioxidanten en vitaminen de kwaliteit van sperma verbeteren en de vruchtbaarheid kan vergroten. 

Een overzicht van 50 onderzoeken vond zelfs zwakke aanwijzingen dat antioxidanten het aantal levendgeborenen met ongeveer 25-40% kunnen verhogen.

Voedingswaarde van Stierenballen (tabel)

Rocky Mountain Oysters bevatten veel vitamines, mineralen en eiwitten die belangrijk zijn voor het behoud van de orgaanfunctie en algemene vitaliteit. 

Ze zijn vooral rijk aan mineralen zoals zink, selenium en ijzer, die essentieel zijn voor een optimale testiculaire functie en de gezondheid van het mannelijke voortplantingssysteem. 

Deze voedingsstoffen blijven behouden in gevriesdroogde, grasgevoede stieren testikels, waardoor ze een handige bron van voeding vormen.

 

Voedingsstof Hoeveelheid per 100 gram
Eiwitten 26 gram
Vet 3 gram
Koolhydraten 1 gram
Calorieën 135
Cholesterol 375 mg
Kalium 380 mg
IJzer 6% van de ADH*
Fosfor 26% van de ADH*
Zink 13% van de ADH*

Is Stierenballen eten gevaarlijk?

Het consumeren van stierenballen kan veilig zijn, mits ze op hygiënische wijze worden bereid en gekookt. 

Toch zijn er, net als bij elk voedsel, potentiële risico’s, zoals besmetting met bacteriën of parasieten als gevolg van onvoldoende hygiëne tijdens de bereiding of onvolledige gaarheid. 

Daarom is het belangrijk om stierenballen te kopen bij betrouwbare bronnen en ervoor te zorgen dat ze grondig worden gekookt voordat ze worden gegeten. 

Over het algemeen zijn stierenballen veilig om te eten als ze op de juiste manier worden bereid en geconsumeerd.

Take home message

Dus is stierenballen eten gezond?

Het eten van rauwe testikels kan gezond zijn vanwege hun rijke voedingswaarde met weinig calorieën. 

Hoewel kleine hoeveelheden testosteron in testikels mogelijk voordelen hebben voor energielevels, spiergroei, libido en vruchtbaarheid, wordt slechts 3.5 procent van oraal ingenomen testosteron opgenomen, met risico op leverbeschadiging.

Weet ook dat alleen rauwe testikels minimale hoeveelheden testosteron bevatten, dus frituren kan deze gezondheidsvoordelen tenietdoen.

Testikels bevatten ook andere voedingsstoffen die de gezondheid kunnen ondersteunen, zoals selenium en zink, terwijl antioxidanten in testikels kunnen helpen bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen en kunnen bijdragen aan een gezonde hormoonproductie.

Al met al bieden testikels een scala aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor de algemene gezondheid en vruchtbaarheid, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en alleen bereide testikels te consumeren.

Stierenballen kunnen dus zeker gezond zijn, maar durf jij het aan om ze rauw te eten?

Laat het mij persoonlijk weten op mijn youtube kanaal waarin ik de meest gestelde vragen zoals deze in 1 minuut beantwoord.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Zhang, R., Zhang, H., Wang, Y., Tang, L. J., Li, G., Huang, O. Y., … & Zheng, M. H. (2023). Higher consumption of animal organ meat is associated with a lower prevalence of nonalcoholic steatohepatitis. Hepatobiliary Surgery and Nutrition, 12(5), 645.

Täuber, U., Schröder, K., Düsterberg, B., & Matthes, H. (1986). Absolute bioavailability of testosterone after oral administration of testosterone-undecanoate and testosterone. European journal of drug metabolism and pharmacokinetics, 11, 145-149.

Kesterson, H., Woerner, D. R., Engle, T. E., Martin, J. N., Delmore, R. J., & Belk, K. E. (2018). Nutrient Analysis of Raw Beef Variety Meat Items. Meat and Muscle Biology, 2(2).