Het metabolisme is het proces waarbij geconsumeerd voedsel in energie wordt omgezet. Aangezien het stofwisselingsproces stil op de achtergrond loopt, is het waarschijnlijk niet iets waar je de hele tijd aan denkt. 

Maar als je een snelle stofwisseling hebt, kan dat zich op een aantal interessante manieren manifesteren.

Wellicht moet je vaak naar de wc en vraag je je nu af of dat te maken kan hebben met je stofwisseling. Oftewel, moet je vaker poepen met een snelle stofwisseling?

Als je de hele tijd honger hebt en vaak moet poepen, kan dat een teken zijn van een snelle stofwisseling. Aangezien je lichaam snel voedsel metaboliseert heb je meer honger en moet je vaak naar het toilet. Maar er zijn genoeg andere redenen voor frequente stoelgang, waaronder prikkelbare darmsyndroom en een te hard werkende schildklier. 

6 Tekenen van een snelle stofwisseling

Een snelle stofwisseling is genetisch bepaald, maar factoren zoals leeftijd, spiermassa, en lichamelijke activiteit hebben invloed op de stofwisselingssnelheid. Als je deze 6 tekenen ervaart, heb je waarschijnlijk een snel metabolisme:

1. Je krijgt het snel warm

warm-krijgen-stofwisselingAls je iemand bent die het bij het minste of geringste al warm krijgt en bezweet wordt, terwijl iedereen om je heen comfortabel is, kan het een teken zijn van een snelle stofwisseling. 

Dit is te wijten aan een hogere basale lichaamstemperatuur en snellere metabolische processen in het lichaam.

2. Je hebt heel vaak honger

Mensen met een snelle stofwisseling hebben over het algemeen de hele tijd honger, omdat hun lichaam constant energie verbrandt. 

Metabolisme is simpelweg het afbreken van energierijk voedsel dat we eten, dus als je een snelle stofwisseling hebt, heb je vaker meer maaltijden of snacks nodig om de honger te stillen.

3. Je hebt veel energie

veel energie stofwisselingDe stofwisseling verwijst naar de snelheid en manier waarop ons lichaam voedsel verwerkt en vervolgens afbreekt voor brandstof. 

Daarom zijn sommige mensen traag en anderen juist hyperactief en altijd in de weer. Als je een snelle stofwisseling hebt, zul je merken dat je van nature meer energie hebt dan je omgeving. 

4. Je voelt je geïrriteerd

Een snelle stofwisseling kan ook een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals hyperthyreoïdie, oftewel een te snel werkende schildklier. 

De schildklier produceert meer hormonen dan je eigenlijk nodig hebt. Hierdoor kan je prikkelbaar zijn, minder goed slapen, overmatig zweten, angstig zijn en stoelgang veranderingen opmerken.

5. Je hebt geen pauze nodig

Mensen met een hoog metabolisme zijn in staat om de hele dag door energiek en gefocust te blijven.

Dit kan bijvoorbeeld verklaren waarom je collega’s een koffiepauze nemen terwijl jij nog druk bezig bent. 

6. Je moet vaak poepen 

Vaak poepen kan een teken zijn van een super snelle stofwisseling. Je lichaam metaboliseert en verwerkt simpelweg meer voedsel waardoor je vaker afvalstoffen moet deponeren.

Hoe vaak zou je moeten poepen 

Over het algemeen zijn de uiterste grenzen van drie keer per dag tot drie keer per week normaal, maar er is geen algemeen aanvaard aantal keren. Als je moet, dan moet je.

De meeste mensen hebben een regelmatige stoelgang, ze poepen ongeveer hetzelfde aantal keer per dag.

Weetje

Wist je dat de meeste mensen elke dag rond dezelfde tijd poepen?

Nog meer weetjes:

  • Frequentie. 50 procent van de mensen poept één keer per dag en 28 procent poept twee keer per dag. Slechts 5,6 procent geeft aan maar één of twee keer per week te poepen.
  • Tijd van de dag. 60 procent van de mensen poept ’s ochtends, 22 procent ‘s middags en 2,6 procent ’s avonds.
  • Product. 30 procent van de mensen beschrijft de poep als een worst of slang, met een zachte en gladde consistentie.

Take home message 

De poepfrequentie varieert sterk. Sommige onderzoekers geven aan dat drie keer per dag tot drie keer per week een normale stoelgang is. 

Als je vaak moet poepen kan dat een teken zijn van een snelle stofwisseling, omdat je je lichaam snel voedsel verwerkt en metaboliseert.

Er is in de meeste gevallen niets mis met een snelle of langzame stofwisseling. Als je je echter zorgen maakt over nieuwe veranderingen in je dagelijkse gezondheid ga dan naar de dokter om te kijken of het misschien aan een te hard werkende schildklier ligt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.

Bronnen

Heaton, K. W., Radvan, J., Cripps, H., Mountford, R. A., Braddon, F. E., & Hughes, A. O. (1992). Defecation frequency and timing, and stool form in the general population: a prospective study. Gut, 33(6), 818-824.

Harris, J. A., & Benedict, F. G. (1918). A biometric study of human basal metabolism. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 4(12), 370.

Keys, A., Taylor, H. L., & Grande, F. (1973). Basal metabolism and age of adult man. Metabolism, 22(4), 579-587.