Kan 1 Sigaret Kwaad?

Roken kan onder andere leiden tot longziekten, hartziekten en kanker. Maar geldt dat alleen voor degenen die veel roken?

Zo vragen veel mensen zich af of het schadelijk is als je slechts op één dag rookt, zoals in het weekend of bij sociale gelegenheden, in de hoop dat dit een veilig rookniveau is.

En natuurlijk vragen mensen zich ook af of dagelijks één sigaret roken gevaarlijk is. Dus kan 1 sigaret kwaad?

KORT ANTWOORD

Consistent één sigaret per dag is bijna even schadelijk als het roken van 6 sigaretten per dag. Dit komt doordat constante blootstelling de grootste schade aanricht, terwijl de hoeveelheid sigaretten in mindere mate van invloed is. Volgens een studie van het National Cancer Institute heb je, als je gedurende je leven op dagelijkse basis 1 sigaret rookt, een 64% hoger risico op vroegtijdig overlijden. Met andere woorden, het lijkt erop dat zelfs bij het roken van slechts één sigaret per dag, je niet aan de gezondheidsrisico’s ontkomt.

Ik wil benadrukken dat zelfs wanneer je slechts een paar keer per week rookt, bijvoorbeeld alleen in het weekend, het nog steeds aanzienlijke risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt. Zelfs sporadisch roken kan aanzienlijke schade toebrengen aan de longen, het hart en het algemene welzijn.

Dit artikel vertelt je de gevolgen van elke dag 1 sigaret, de gevolgen van sigarettenrook en de schade van meeroken.

jonge vrouw kijkt vragend naar sigaret

1 sigaret per dag

Roken is een bekende oorzaak van longkanker, en de meeste mensen zijn zich bewust van dit verband. 

Echter, er is vaak verwarring over de schadelijkheid van het roken van een klein aantal sigaretten per dag. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat zelfs relatief weinig roken schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

1. Kankerverwekkende stoffen. Het roken van slechts één sigaret per dag brengt al schade met zich mee. Zelfs bij deze beperkte hoeveelheid worden de rokers dagelijks blootgesteld aan schadelijke en potentieel kankerverwekkende stoffen die aanwezig zijn in sigarettenrook. Deze stoffen kunnen zich ophopen in de longen en andere organen, wat op de lange termijn kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker.

2. Consistentie > hoeveelheid. Interessant genoeg hebben onderzoeken aangetoond dat de consistentie van roken relatief gezien schadelijker kan zijn dan de hoeveelheid sigaretten die iemand rookt. Dit betekent dat zelfs als iemand slechts een paar sigaretten per dag rookt, maar dit langdurig en regelmatig doet, het risico op gezondheidsproblemen toeneemt. Het is dus niet alleen de hoeveelheid, maar ook de gewoonte van roken die schadelijk is.

stoppen met roken3. Hartziekten. Wat betreft coronaire hartziekten, is het risico bij het roken van slechts één sigaret per dag veel groter dan aanvankelijk werd gedacht. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dagelijks 20 sigaretten roken ongeveer twee keer zoveel risico lopen op hart- en vaatziekten in vergelijking met niet-rokers. Mensen die slechts één sigaret per dag roken, hebben ongeveer de helft van dat verhoogde risico in vergelijking met zware rokers. 

4. Doe het niet. Met andere woorden, er lijkt geen veilig niveau van roken te zijn als het gaat om hart- en vaatziekten. Het is belangrijk om te benadrukken dat zelfs als iemand slechts een paar keer per week rookt of alleen in het weekend, het nog steeds niet veilig is voor de gezondheid. Het stoppen met roken op elk moment is van vitaal belang om de schadelijke effecten op de lange termijn te verminderen. 

Hoe eerder iemand stopt met roken, hoe groter de kans op herstel van de schade en het vermijden van verdere gezondheidscomplicaties.

Bovendien zijn er nog veel meer gezondheidsrisico’s verbonden aan roken waar veel mensen zich niet van bewust zijn. 

Schade sigarettenrook

Roken kan de volgende ziekten veroorzaken:

  1. longziekten
  2. chronische obstructieve longziekten (COPD): emfyseem, chronische bronchitis. 
  3. hartziekten
  4. kanker
  5. beroertes
  6. diabetes

Bovendien verhoogt roken de kans op:

  1. tuberculose
  2. immuunsysteem problemen zoals reumatoïde artritis.
  3. bepaalde oogziekten

Roken beschadigt zowel de luchtwegen als je kleine luchtzakjes, ook wel alveoli genoemd. Dit kan leiden tot longaandoeningen. 

Door het roken kunnen je bloedplaatjes ook gaan samenklonteren.

Als je bloedplaatjes samenklonteren kan er zich een klonter vormen dat tot een beroerte of hartaanvallen leidt. 

De meeste gevallen van longkanker worden door het roken van sigaretten veroorzaakt. Kortom, sigarettenrook is schadelijk.

Maar zelfs als je niet rookt kun je nog steeds schade ondervinden.

Meeroken is ook schadelijk

Meeroken wordt ook wel passief roken genoemd.

Als je passief rook inademt kan de werking van je hart, bloedvaten en bloed verstoord raken waarmee de kans op een hartaanval verhoogd wordt.

De bekleding van je bloedvaten kan al door een korte blootstelling beschadigd raken en de bloedplaatjes kleveriger maken.

Regelmatig passief roken verhoogt het risico op dezelfde aandoeningen als van echte rokers zoals longkanker en hartaandoeningen.

Kortom, 1 sigaret kan kwaad maar passief roken kan ook veel schade aanrichten.

Take home message

Van longziekten en hartziekten tot kanker en suikerziekte, sigaretten kunnen flink wat schade aanrichten.

Aangezien je de rook en schadelijke bestanddelen zoals teer binnen krijgt vraag je je al snel af of dat al schade kan aanrichten.

Kan 1 sigaret kwaad?

1 sigaret zal het leven met maar liefst 11 minuten verkorten. Dit blijkt uit een studie onder rokers. 1 sigaret kan dus wel degelijk kwaad. 

Misschien was je benieuwd of er een veilig niveau van roken bestaat door er bijvoorbeeld 1 per dag te roken. Dit is echter niet het geval.

Mensen die 1 sigaret roken per dag in vergelijking met mensen die er per dag 20 roken hebben nog steeds 50% van hun risico op hart- en vaatziekten. Een risico dat veel hoger ligt dan er verwacht werd.

Echter, veel mensen realiseren zich niet dat slechts 1 sigaret bij elke trek al ernstige gevolgen voor je hart kan hebben. 1 sigaret heeft dus plotselinge impact.

Houd deze informatie dus in je achterhoofd.

Als je dit interessant vond, zou je dit artikel over de schadelijkheid van vapen misschien ook willen lezen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Shaw, M., Mitchell, R., & Dorling, D. (2000). Time for a smoke? One cigarette reduces your life by 11 minutes. Bmj, 320(7226), 53.

HUMAN NATURE

© 2023 Human Nature. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden. Human Nature geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling.