Kan Diepvriesspinazie in Smoothie?

Bijna iedereen lust wel een smoothie. Vooral als ze net gemaakt zijn met verse spinazie en fruit. Helaas is het niet altijd praktisch om met verse spinazie te werken, maar biedt bevroren spinazie dan de uitkomst? Dus kan diepvriesspinazie in smoothie?

KORT ANTWOORD

Je kan diepvries spinazie in een smoothie doen maar het zal een licht gekookte smaak hebben omdat het al geblancheerd is. Daarnaast is bevroren veel compacter waardoor je er minder van nodig hebt. Gebruik daarom in plaats van 2 kopjes slechts ⅓ kopje. De hoeveelheid spinazie kan per blokje verschillen, ga dus niet gelijk overboord met de hoeveelheid spinazie en zorg voor een goede balans met het fruit.

Dit artikel vertelt je hoe je een diepvries spinazie smoothie maakt inclusief waar je rekening mee moet houden als je diepvriesgroenten gebruikt.

diepvriesspinazie

Hoe maak je een smoothie met bevroren spinazie?

Er zijn dus een aantal dingen waar je op moet letten, zoals de hoeveelheid. Je hebt dus niet meer 2 kopjes nodig, maar slechts ⅓ kopje omdat het veel compacter is. Maar dan ben je er nog niet.

De dikte van de spinazie kan verschillen, dus In elk blokje zal waarschijnlijk niet evenveel spinazie zitten.

Begin met een beetje en proef eerst voordat je extra toevoegt. Na ongeveer 2 smoothies weet je hoeveel spinazie in je smoothie optimaal smaakt.

Gooi bevroren spinazie direct in de blender en laat het niet eerst ontdooien. Voeg ook genoeg fruit toe aan je smoothie.

Juiste balans tussen spinazie en fruit

rauwe spinazieAls je je smoothie op de juiste manier balanceert, zal je de spinazie niet eens proeven. Gebruik daarom ook fruit in je smoothie en zorg voor een goede balans.

Extra spinazie zal misschien een groene smaak geven, maar dankzij de vruchten zal het nog steeds heerlijk smaken.

En nadat je een smoothie hebt gedronken met een groene kleur heb je ook nog eens een gezond gevoel omdat je een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen hebt binnengekregen.

6 Aandachtspunten

 1. Voedingswaarde: Diepvriesspinazie behoudt over het algemeen een groot deel van zijn voedingswaarde, inclusief vitamines en mineralen. Het kan een handige manier zijn om groene bladgroenten aan je smoothie toe te voegen, zelfs als verse spinazie niet altijd beschikbaar is.
 2. Gemak en opslag: Diepvriesspinazie is lang houdbaar en gemakkelijk te bewaren. Het kan handig zijn om een voorraad bevroren spinazie in de vriezer te hebben voor het maken van smoothies op elk gewenst moment.
 3. Blancheerproces: Bevroren spinazie ondergaat een blancheerproces voordat het wordt ingevroren. Dit proces houdt in dat de spinazie kort wordt gekookt en vervolgens snel wordt afgekoeld om de enzymactiviteit te stoppen. Hierdoor behoudt het zijn kleur, textuur en voedingsstoffen. Het kan echter ook een licht gekookte smaak aan de smoothie geven.
 4. Hoeveelheid: Omdat bevroren spinazie compacter is dan verse spinazie, heb je er minder van nodig in je smoothie. In plaats van het gebruikelijke 2 kopjes verse spinazie, kun je beginnen met ⅓ kopje diepvriesspinazie en dit aanpassen op basis van je persoonlijke smaak.
 5. Balans met fruit: Om de smaak van de spinazie te verzachten en een goede balans te creëren, is het aan te raden om ook fruit toe te voegen aan je smoothie. Het fruit zorgt voor natuurlijke zoetheid en helpt de smaak van de spinazie te maskeren.
 6. Smoothieconsistentie: Bevroren spinazie kan helpen bij het creëren van een dikkere en romige textuur in je smoothie. Dit kan vooral handig zijn als je geen extra ijsblokjes wilt toevoegen.

Wat zijn de lekkerste ingrediënten voor een smoothie?

Er zijn een aantal overheerlijke vruchten en groenten die je in je smoothie kan verwerken.

 1. bananen
 2. appels
 3. mango’s
 4. frambozen
 5. aardbeien
 6. ananassen
 7. cantaloupe
 8. bosbessen
 9. kiwi’s
 10. perziken
 11. sinaasappels
 12. peren
 13. druiven

Groenten:

 1. spinazie
 2. selderij
 3. komkommer
 4. rode bieten
 5. boerenkool
 6. bloemkool
 7. bok choy
 8. wortelen
 9. zucchini
 10. versnipperde kool

Take home message

Er zijn best veel mensen die spinazie als een van de hoofdingrediënten gebruiken. Spinazie is caloriearme en zit boordevol heilzame voedingsstoffen. 

Diepvriesgroenten zorgen ook nog eens voor consistentie, bulk, gladheid en uiteraard voedingsstoffen.

Gebruik niet gelijk te veel blokjes en ga op zoek naar de juiste balans. Je wilt de spinazie natuurlijk niet te veel proeven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen