Kan je Diepvries Zalm Rauw Eten?

In sushi restaurants wordt zalm vaak rauw gegeten, maar komt dat omdat dit speciale, verse zalm is of kan je diepvrieszalm rauw eten?

KORT ANTWOORD

Zolang de zalm volgens de richtlijnen is ingevroren (direct na vangst) en de verpakking niet beschadigd is, mag de zalm rauw gegeten worden.

Dit artikel vertelt je hoe je diepvrieszalm moet ontdooien, de houdbaarheid van diepvrieszalm inclusief hoe gezond diepvrieszalm is.

zalm

Diepvrieszalm rauw eten: 4 Tips

Je kunt diepvrieszalm rauw eten, op voorwaarde dat deze correct is ingevroren volgens de richtlijnen en de verpakking niet beschadigd is. 

Hier zijn enkele uitgebreidere details en lijsten om het duidelijker te maken:

Voordat we ingaan op het rauw eten van diepvrieszalm, is het belangrijk op te merken dat het eten van rauwe vis altijd een bepaald risico met zich meebrengt, ongeacht of het vers is of diepgevroren. 

Rauwe vis kan potentieel bacteriën, parasieten of andere pathogenen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. 

Echter, door de zalm volgens de juiste procedures in te vriezen, kunnen de meeste van deze risico’s worden verminderd.

Hier zijn enkele richtlijnen en factoren om in gedachten te houden:

 1. Invriestemperatuur: Om de kwaliteit en veiligheid van de zalm te behouden, moet deze bij een voldoende lage temperatuur worden ingevroren. De ideale temperatuur voor het invriezen van vis is -18 °C of lager. Deze temperatuur zorgt ervoor dat eventuele parasieten, zoals de anisakidae-worm, worden gedood.
 2. Verse en onbeschadigde zalm: Zorg ervoor dat de zalm die je wilt invriezen vers is en van goede kwaliteit. Controleer of er geen zichtbare tekenen van bederf zijn, zoals een onaangename geur, verkleuring of slijmerige textuur. Zorg er ook voor dat de verpakking van de zalm niet beschadigd is, omdat dit kan leiden tot bevriezing van de zalm en kwaliteitsverlies.
 3. Invriestijd: De duur van de invriestijd hangt af van de dikte van de zalmfilet. Over het algemeen wordt aanbevolen om zalmfilets gedurende ten minste 24 uur in te vriezen. Als de filets dikker zijn, kan het langer duren voordat ze volledig bevroren zijn. Het is belangrijk om voldoende tijd te geven zodat de hele vis de juiste temperatuur bereikt.
 4. Hygiëne: Zorg altijd voor een goede hygiëne bij het hanteren van rauwe vis. Was je handen grondig voor en na het bereiden van de zalm. Reinig ook alle oppervlakken, gereedschappen en snijplanken die in contact zijn gekomen met rauwe vis om kruisbesmetting te voorkomen.

Hoe ontdooi je diepvrieszalm?

De effectiefste en waarschijnlijk veiligste manier om zalm te ontdooien is door de zalm uit de vriezer te halen en vervolgens in de koelkast te leggen. 

Dit wordt ook wel als de gouden standaard gezien. Het duurt ongeveer 12-24 uur afhankelijk van de zalm.

Maar is de zalm überhaupt nog wel houdbaar?

Houdbaarheid diepvrieszalm

Diepvrieszalm kan tussen de 9 en 12 maanden in de vriezer bewaard worden. Na 12 maanden zal de kwaliteit merkbaar afnemen, maar de kwaliteit zal al na 3 maanden afnemen. 

Het is het beste als je de zalm binnen 3 maanden opeet. In de koelkast is verse zalm maar 1-2 dagen houdbaar.

Het is dus wel even houdbaar in de vriezer, maar hoe gezond is het nou eigenlijk?

Gezonde diepvrieszalm

Volgens het Natural Fisheries Institute zijn bevroren vissoorten net zo voedzaam als verse vissoorten. Zo zullen de voedingswaarde, smaak en vochtgehalte behouden blijven.

Bewerkingsprocessen kunnen het voedingsgehalte aantasten waardoor veel mensen helaas ingevroren vissoorten vermijden.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is ingevroren vis even voedzaam als verse vis. Er gaan dus geen voedingsstoffen verloren tijdens het invriezen.

Aangezien de groei van bacteriën vertraagd wordt en de klok dus als het ware stil gezet wordt zal het bederven langzamer gaan.

 1. De versheid. Verse wilde zalm zal na de oogst gaan verslechteren, het moet immers nog verscheept worden. Mits de vis direct na de vangst ingevroren wordt, zal als het ware de versheid ook behouden blijven, omdat de degradatie nou eenmaal wordt tegengegaan. Kortom, mogelijk is bevroren zalm zelfs de superieure keuze. 
 2. Vitamines. Traditioneel gaat er niets verloren, de vitaminen en mineralen blijven behouden omdat ze soort van ingesloten worden.
 3. Vetten en koolhydraten. Bovendien zullen de vetten en koolhydraten ook niet aangetast worden door het invriezen.

En het mooie gedeelte moet nog komen.

Dankzij de omega 3-vetzuren, antioxidanten, eiwitten, B vitamines en andere heilzame voedingsstoffen, is zalm een echte superfood. Zo kan zalm de gezondheid bevorderen en de functie ondersteunen van:

 1. hart en bloedvaten
 2. hersenen
 3. huid
 4. ogen
 5. immuunsysteem
 6. cognitieve vaardigheden

Bovendien kan zalm gewrichtsontstekingen tegengaan, beschadigde weefsels herstellen en de slaapregulatie ondersteunen.

Take home message

Zalm behoort tot de meest geliefde vissoorten, maar de diepvriesvariant wordt nog wel eens vermeden.

Gelukkig gaan de voedingsstoffen niet verloren en heeft diepvrieszalm dezelfde voedingswaarde als die van verse vis. 

The American Heart Association heeft een aanbeveling gedaan van wekelijks minstens twee porties vis. Hiervoor mag je ook zeker diepvriesvis eten.

Een logische aanbeveling, het is namelijk goed voor je van hart en bloedvaten, immuunsysteem, hersenen, schildklier, ogen en huid. En dat was nog maar het topje van de ijsberg.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kaale, L. D., Eikevik, T. M., Bardal, T., & Kjorsvik, E. (2013). A study of the ice crystals in vacuum-packed salmon fillets (Salmon salar) during superchilling process and following storage. Journal of food engineering, 115(1), 20-25.