Kan je Eikels Eten? 3 Eetbare Eikels

We zijn omgeven met eetbare wilde voedingsmiddelen, maar hoe zit dat met eikels? Kan je eikels eten?

KORT ANTWOORD

Je kan eikels eten, maar je moet ervoor zorgen dat je eikels van een veilige soort gebruikt en ze goed schoonmaakt voordat je ze eet. Dit betekent dat je alle vuil en bladeren moet verwijderen en de eikels goed moet wassen. Vervolgens kan je de eikels koken of roosteren om ze eetbaar te maken. Sommige mensen eten eikels ook rauw, maar dit is niet aan te raden omdat ze dan moeilijker verteerbaar zijn.

Zorg er dus ten eerste voor dat je eikels niet giftig zijn. Sommige eikels, zoals die van de eik, zijn giftig en kunnen zelfs dodelijk zijn als ze worden gegeten. Andere soorten eikels, zoals die van de cipres, zijn veilig om te eten, maar hebben een bittere smaak die niet door iedereen wordt gewaardeerd.

Dit artikel vertelt je of je eikels kan eten, welke eetbaar zijn en welke niet, en hoe je ze moet bereiden.

leeg bord met een klok

Welke eikels zijn eetbaar en welke niet?

Er zijn een aantal soorten eikels die eetbaar zijn en een aantal soorten die niet eetbaar zijn. Hieronder een lijst met eetbare en niet-eetbare eikels:

Eetbare eikels:

 • Eikels van de cipres
 • Eikels van de watercipres
 • Eikels van de Ginkgo biloba (ook wel ginkgo-eikels genoemd)

Niet-eetbare eikels:

 • Eikels van de eik (giftig)
 • Eikels van de taxus (giftig)
 • Eikels van de zuurbes (bevatten een stof die de huid kan irriteren)

Houd er rekening mee dat sommige van deze eikels wel eetbaar zijn, maar een bittere smaak hebben die niet door iedereen gewaardeerd wordt. 

Bovendien kan het eten van grote hoeveelheden eikels van sommige soorten leiden tot verstopping of andere problemen. 

Als je twijfelt over welke eikels eetbaar zijn, is het altijd het beste om professioneel advies te vragen voordat je ze eet.

De eetbare eikels

Eikels van de cipres, watercipres en Ginkgo biloba zijn soorten eikels die veilig zijn om te eten. Hieronder een aantal belangrijke dingen om te weten over deze eikels:

 • Cipreseikels: Deze eikels zijn vaak rond en hebben een bruine kleur. Ze hebben een bittere smaak en worden vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten, zoals stoofpotjes of soepen. Ze bevatten veel voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamine E en mineralen zoals koper en zink.
 • Watercipreseikels: Deze eikels zijn langer en dunner dan cipreseikels en hebben een groenige kleur. Ze hebben ook een bittere smaak en worden vaak gebruikt in dezelfde soort gerechten als cipreseikels. Net als cipreseikels bevatten ze veel voedingsstoffen.
 • Ginkgo-eikels: Deze eikels zijn rond en hebben een bruine kleur. Ze hebben een nootachtige smaak en worden vaak gebruikt in gerechten zoals salades, granen of granola. Ze bevatten ook veel voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamine E en mineralen zoals koper en zink.

Eikels veilig eten

Om eikels veilig te eten, is het belangrijk om een aantal stappen te volgen:

 1. Veilige soorten. Zorg ervoor dat je eikels van een soort gebruikt die veilig is om te eten. Sommige eikels, zoals die van de eik, bevatten stoffen die giftig zijn voor de mens. Zoek daarom eerst naar welke soorten eikels veilig zijn om te eten.
 2. Maak de eikels goed schoon voordat je ze eet. Verwijder alle vuil en bladeren en was de eikels grondig.
 3. Kook of rooster de eikels voordat je ze eet. Dit maakt ze eetbaar en verbetert hun smaak.
 4. Voeg de eikels toe aan gerechten waarbij ze kunnen worden gebruikt, zoals granen, smoothies, granola of bakrecepten.
 5. Eet de eikels met mate. Hoewel eikels een goede bron van voedingsstoffen zijn, is het belangrijk om niet te veel te eten omdat ze ook calorieën bevatten.

Als je deze stappen volgt, kan je veilig genieten van eikels als onderdeel van een gezonde en gevarieerde voeding.

Gerechten met eikels

Er zijn veel verschillende gerechten waarbij eikels kunnen worden gebruikt. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Granen: Voeg eikels toe aan havermout, gort of quinoa om het een crunchy en nootachtige smaak te geven.
 • Smoothies: Voeg een handjevol eikels toe aan je smoothie om het een crunchy textuur en een nootachtige smaak te geven.
 • Granola: Voeg eikels toe aan je zelfgemaakte granola om het een crunchy textuur en een nootachtige smaak te geven.
 • Bakrecepten: Voeg eikels toe aan koekjes, brownies of andere bakrecepten voor een crunchy textuur en een nootachtige smaak.
 • Salades: Voeg geroosterde of gekookte eikels toe aan salades om het een crunchy textuur en een nootachtige smaak te geven.
 • Stoofpotjes en soepen: Voeg eikels toe aan stoofpotjes of soepen

Take home message

Kan je eikels eten?

Je kan eikels eten, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je dat doet.

Eikels zijn een goede bron van voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamine E en mineralen zoals koper en zink. 

Ze worden vaak gebruikt als toevoeging aan granen, smoothies of granola, of als vervanging van noten in gebak en koekjes.

In sommige delen van de wereld worden eikels ook gebruikt als koffievervanger. 

Hiervoor moeten de eikels eerst worden geroosterd en gemalen tot een fijne poeder, die vervolgens kan worden gebruikt om koffie te maken.

Probeer ze bijvoorbeeld te roosteren of te koken voordat je ze eet, en voeg ze toe aan granen, smoothies of bakrecepten als je ze wilt gebruiken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen