Kan je van Filet Americain Wormen Krijgen?

Filet americain is berucht als het gaat om het oplopen van parasieten. Het is namelijk rauw gemalen vlees waardoor je extra voorzichtig moet zijn.

Dus kan je van filet americain wormen krijgen?

KORT ANTWOORD

Als je rauw rundvlees eet kun je lintwormen oplopen. Rauw rundvlees kan namelijk larven bevatten. Deze eieren kunnen wel twee maanden of langer overleven. Het gaat om de Cestode Larve die tot de zogeheten T. saginata lintworm uitgroeit. Deze lintworm is over de hele wereld verspreid.

Dit artikel vertelt je of je van filet americain wormen kan krijgen, de filet americain parasiet die je op kunt lopen en hoe je de kans op infectie kunt verkleinen.

intestinale wormen

Kun je van filet Americain een parasiet krijgen?

Filet americain is rauw vlees en rauw vlees kan een toxoplasmaparasiet bevatten. Maar liefst 50% van alle toxoplasma infecties worden veroorzaakt door eten van rauw vlees.

En veel mensen lopen toxoplasmose op door het eten van filet americain. Dit is namelijk een van de belangrijkste risicofactoren voor toxoplasmose.

Gelukkig kun je risico’s op ziekten en hersenaandoeningen verlagen door het rauwe vlees in te vriezen.

Hoogrisicogroepen

Rauw mager rundvlees zoals filet americain kan dus gevaren met zich meebrengen. Vandaar dat een aantal groepen het moeten vermijden.

De risicogroepen zijn onder andere:

  1. ouderen
  2. jonge kinderen
  3. zwangeren
  4. mensen met een verzwakt immuunsysteem zoals kankerpatienten. 

Zo kan filet americain bij zwangeren miskramen, vroeggeboorten, en aangeboren hersen- en oogafwijkingen veroorzaken.

Als je tot een van deze groepen behoort, moet je dus extra rekening houden met de houdbaarheid.

Wat zit er in filet americain

Filet americain bestaat uit fijngemalen rauw mager rundvlees met een aantal toevoegingen zoals paprika en ei. 

Doe filet americain in de vriezer

Aangezien filet americain uit fijngemalen rauw rundvlees bestaat, moet je  extra voorzichtig zijn met de houdbaarheid. 

Door het in te vriezen kun je het maximaal een maand bewaren. Doe dit snel want eenmaal een tijdje op kamertemperatuur zal de veiligheid van het invriezen afnemen.

Doe de filet americain in een luchtdichte plastic verpakking achterin de vriezer. De  temperatuur moet -18°C graden of lager zijn.

Het belangrijkste is dat je het in een luchtdichte plastic verpakking doet. Het maakt niet zoveel uit of het om een kant-en-klare of zelfgemaakte filet américain is.

In de vriezer kun je filet americain maximaal een maand bewaren.

Gezondheidsvoordelen van filet Americain

Filet americain heeft niet zo’n goede reputatie, maar het bevat zeker een aantal voedzame bestanddelen zoals mager rundvlees, paprika en ei.

Zo is filet americain rijk eiwitten en levert het rauwe rundvlees een grote hoeveelheid vitamine B op.

Studies hebben aangetoond dat deze B-vitamines de reproductieve gezondheid (vruchtbaarheid) kunnen verbeteren.

Volgens voorstanders kun je de voedingsstoffen in rauw rundvlees beter verteren en opnemen, maar het onderzoek naar deze hogere nutriëntenopname is beperkt.

De voedingswaarde van 100 gram filet americain:

  • eiwitten: 18.2
  • vetten: 7.4 gram 
  • koolhydraten: 1.8 gram
  • waarvan verzadigde vetten: 1.8 gram
  • waarvan oncerzadigde vetten: 5 gram
  • vezels: 0

Take home message

Filet americain bestaat uit rauw mager rundvlees dat wat risico’s met zich mee kan brengen. Dus kan je van filet americain wormen krijgen?

Als je rauw rundvlees eet, kun je darm lintwormen oplopen. Om precies te zijn kun je de zogeheten T. saginata lintworm oplopen. 

Een lintworm die zich over de hele wereld verspreidt. Deze lintworm groeit uit een Cestode Larve die je via het voedsel binnenkrijgt. 

Naast wormen kun je door het eten van filet américain de toxoplasma parasiet binnen krijgen en de ziekte toxoplasmose oplopen.

Er is ook een positieve kant, want rauw rundvlees is rijk aan vitamine B binnen dat je reproductieve gezondheid kan bevorderen.

Daarnaast is de nutriënten opname mogelijk beter, maar om harde uitspraken te doen zal er eerst meer onderzoek naar gedaan moeten worden.

Ingevroren filet americain kun je maximaal een maand bewaren. De juiste manier om het in te vriezen is door in een luchtdichte plastic verpakking te doen en het achter in de vriezer te plaatsen.

De temperatuur van de vriezer moet -18°C graden of lager zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen