Kan Schimmel op Kaas Kwaad? Kaas Weggooien of Niet?

Schimmel betekent dat het voedsel niet meer vers is en dat het gistingsproces is begonnen, waardoor ook de smaak verandert.

Tijdens het gistingsproces veranderen de aroma, textuur en het uiterlijk van het voedsel.

Als kaas beschimmeld is, gooi je het normaal gesproken direct weg, maar hoe zit dat met kaas? Kan schimmel op kaas kwaad?

KORT ANTWOORD

Eet geen beschimmelde kaas. Meestal kan ons lichaam schimmels prima verwerken, maar er zijn gevaarlijke soorten die schadelijke mycotoxinen en aflatoxinen kunnen produceren. Deze schimmels produceren gifstoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze ademhalingswegen, en sommige van deze stoffen kunnen zelfs kankerverwekkend zijn. Gelukkig zijn de schimmels van schimmelkaas specifiek geselecteerd voor menselijke consumptie.

Dit artikel vertelt je of schimmel op kaas kwaad kan, wanneer je het weg moet gooien en wanneer je de schimmel kunt wegsnijden.

blauwe kaas op een plankje

Wat er gebeurt als je schimmel eet

Iedereen zal wel eens een keer per ongeluk schimmels binnen krijgen. 

Een klein beetje schimmel zal waarschijnlijk geen kwaad doen. Net zoals elk ander voedsel zul je ook schimmels verteren.

Als je een goed immuunsysteem hebt, zal er waarschijnlijk niet veel gebeuren. Je kunt wel misselijk worden of overgeven door het idee ervan of door de vieze smaak.

Echter, gevoelige mensen kunnen een allergische reactie krijgen. Als je een schimmelallergie hebt, kunnen er ook ademhalingsproblemen ontstaan.

Daarnaast zijn er sommige schimmelsoorten die giftige stoffen (mycotoxinen) aanmaken. Er zijn zelfs mensen dood gegaan na de inname van giftige schimmels.

Weetje

Wist je dat schimmels zelfs gebruikt werden om kaas langer te bewaren? Eetbare schimmel kan namelijk aan de buitenkant een beschermlaag vormen tegen schadelijke schimmels.

Beschimmelde kaas weggooien?

Zachte kazen. Beschimmelde kaassoorten zoals roomkaas, gesneden kaas, versnipperde kaas, verkruimelde kaas en cottage kaas moet je direct in de prullenbak gooien. Deze schimmels kunnen namelijk onder het oppervlakte zitten. Ook kunnen er bacteriën naast gaan groeien. 

Harde kazen. Rondom de schimmel moet je ten minste 1 centimeter onder en rondom de schimmel snijden. Voorkom verspreiding en houd het mes uit de buurt van de schimmel. Als de schimmel te uitgebreid is moet je de kaas natuurlijk weggooien.

Schimmel kazen. Externe schimmels kunnen gevaarlijk zijn, dus als je schimmels ziet die er van nature niet bij horen moet je de schimmelkaas weggooien.

Waarom je schimmelkaas kunt eten

‘’beschimmelde kaas’’ wordt al 9000 jaar gegeten. Dit komt doordat de meeste schimmels geen toxines aan kunnen maken.

Er zijn meer dan 100.000 verschillende schimmelsoorten waarvan het overgrote merendeel onschadelijk is. Dit geldt alleen als je gezond bent en een normaal immuunsysteem hebt.

Menselijke consumptie. Veel kaassoorten hebben schimmels voor een kenmerkende smaak en textuur. De schimmels worden natuurlijk wel speciaal voor menselijk consumptie uitgekozen. De schimmelstammen van schimmelkaas maken geen schadelijke mycotoxinen aan. Vandaar dat  je schimmelkaas veilig kunt eten. Een goed voorbeeld is blauwe kaas dat de schimmelsoort Penicillium wordt gemaakt, die geen giftige stoffen produceert. 

Omstandigheden. Daarnaast zijn de omstandigheden in de schimmelkaas ook niet optimaal voor de schimmel om mycotoxinen te maken. Dit heeft met de volgende omstandigheden in schimmelkaas te maken: 

  1. zuurgraad
  2. vochtgehalte
  3. zoutgehalte
  4. zuurstofstroom

Zijn schimmels goed voor je?

Schimmelkaas kan zelfs goed voor je gezondheid zijn. De schimmels P.Roqueforti en P.Glaucum werken zelfs antibacterieel.

Daarnaast kunnen ze de spijsvertering bevorderen en zijn ze goed voor de ontwikkeling van je immuunsysteem.

Je hebt vast wel eens van penicilline gehoord. Deze schimmel heeft miljoenen levens gered. Penicilline was namelijk het eerste antibioticum dat van nature in schimmels voorkomt.

Schimmelkaas kan beschimmelen

Schimmelkaas kan beschimmelen en bederven. Dit kan je aan de volgende dingen zien:

  1. schimmel: zwarte of donzige grijze plekken 
  2. droge en taaie kaas
  3. gist: gele of glimmende roze plekken 
  4. slijmerige kaas

Als je deze tekenen ziet kan je blauwe kaas dus bedorven zijn.

Take home message

Dus kan schimmel op kaas kwaad?

De schimmels die op je kaas groeien zijn niet doelbewust gekozen en dus weet je de effecten ervan op je lichaam ook niet.

Je weet niet hoe je op een willekeurige schimmel reageert, maar hoewel schimmels meestal niet zo smakelijk zijn, kan ons lichaam het vaak prima hebben.

Je kunt schimmelkaas veilig eten omdat de schimmelstam in schimmelkaas geen schadelijke gifstoffen aanmaakt.

In de kaas kan deze schimmel geen schadelijke gifstoffen aanmaken, dit heeft te maken met de zuurgraad, vochtgehalte en zoutgehalte in de kaas. Kortom, in de schimmelkaas is de omgeving niet geschikt voor de aanmaak van gifstoffen.

Blauwe schimmels Penicillium Roqueforti en Penicillium Glaucum maken geen schadelijke gifstoffen aan en kunnen daarom in kaas gebruikt worden. 

De aanmaak van gifstoffen kan ook alleen in de juiste omgeving plaatsvinden. De schimmels kunnen door verschillende omstandigheden geen toxines aanmaken. Dit ligt aan de zuurtegraad, vochtigheid, zoutgehalte, zuurstofstroom, temperatuur en dichtheid.

Schimmelkaas kan zelfs goed zijn voor je gezondheid. Maar houd altijd in je achterhoofd dat ook schimmelkaas kan bederven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Fung, F., & Clark, R. F. (2004). Health effects of mycotoxins: a toxicological overview. Journal of Toxicology: Clinical Toxicology, 42(2), 217-234.

Cantor, M. D., van den Tempel, T., Hansen, T. K., & Ardö, Y. (2017). Blue cheese. In Cheese (pp. 929-954). Academic Press.

Bush, R. K., Portnoy, J. M., Saxon, A., Terr, A. I., & Wood, R. A. (2006). The medical effects of mold exposure. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 117(2), 326-333.