Kun je Gekookte Peulvruchten Invriezen?

Peulvruchten zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten, vezels en voedingsstoffen. 

Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ontzettend veelzijdig en kunnen op vele manieren worden bereid en gegeten. 

Of je nu kikkererwten, linzen, kidneybonen, of zwarte bonen gebruikt, ze kunnen heerlijk smaken in stoofschotels, salades, soepen, en nog veel meer gerechten.

Maar wat als je te veel hebt gekookt en de restjes niet meer in de koelkast passen? 

Of misschien heb je gehoord dat peulvruchten ook in de vriezer bewaard kunnen worden, maar ben je niet zeker of dat wel een goed idee is. 

Dus kun je gekookte peulvruchten invriezen?

KORT ANTWOORD

Je kunt gekookte peulvruchten invriezen. Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, bonen en erwten zijn geschikt om in te vriezen en later te gebruiken. Het invriezen van gekookte peulvruchten is dus een handige manier om voedselverspilling te verminderen en om altijd wat gezonds en voedzaams bij de hand te hebben.

Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je peulvruchten in de vriezer bewaart. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de peulvruchten volledig zijn afgekoeld voordat je ze invriest. Dit voorkomt dat er vocht ontstaat en dat de peulvruchten in klonten bevriezen.

Daarnaast is het belangrijk om de peulvruchten goed af te sluiten in luchtdichte verpakkingen, bijvoorbeeld in diepvrieszakken of -bakjes. Hierdoor voorkom je dat er lucht bij de peulvruchten komt, wat kan leiden tot vriesbrand en smaakverlies.

Als je de peulvruchten uit de vriezer wilt halen, is het het beste om ze langzaam te ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur. Je kunt ze daarna opwarmen in een pan op het fornuis, in de oven of in de magnetron.

Kortom, je kunt gekookte peulvruchten invriezen, maar zorg er wel voor dat je ze op de juiste manier bewaart om de kwaliteit en smaak te behouden.

Dit artikel vertelt je hoe lang peulvruchten houdbaar zijn in de vriezer, de voordelen en nadelen van het invriezen van peulvruchten en tips om de kwaliteit en smaak te behouden.

peulvruchten

Hoe lang kun je gekookte peulvruchten invriezen?

Gekookte peulvruchten kunnen tot 3 maanden worden bewaard in de diepvries.

De houdbaarheid van gekookte peulvruchten in de diepvries kan variëren afhankelijk van hoe ze zijn bereid, hoe ze zijn verpakt en hoe lang ze in de vriezer zijn bewaard.

Over het algemeen kunnen gekookte peulvruchten tot 3 maanden worden bewaard in de diepvries voordat ze hun smaak en textuur beginnen te verliezen.

Vriesbrand. Als de peulvruchten langer in de diepvries worden bewaard, kan dit leiden tot vriesbrand. Vriesbrand is een conditie waarbij de peulvruchten uitdrogen en verkleuren als gevolg van langdurige blootstelling aan lucht en temperatuurveranderingen in de vriezer. Dit kan leiden tot een onaangename smaak en textuur van de peulvruchten.

Houdbaarheid verlengen. Om de houdbaarheid van gekookte peulvruchten te verlengen, is het belangrijk om ze goed te verpakken voordat ze in de vriezer worden bewaard. Luchtdichte containers zoals diepvrieszakjes, -bakjes of vacuümverpakkingen zijn het beste om te voorkomen dat er lucht bij de peulvruchten komt. Zorg ervoor dat de peulvruchten volledig zijn afgekoeld voordat ze worden ingevroren en markeer de verpakking met de datum van invriezen, zodat je altijd weet hoe lang ze al in de vriezer zitten.

3 Voor en nadelen van invriezen van peulvruchten 

Ik zal de voordelen en nadelen van het invriezen van peulvruchten bespreken.

Voordelen.

 1. Minder voedselverspilling. Als je te veel peulvruchten hebt gekookt en ze niet meer in de koelkast passen, kun je ze invriezen in plaats van ze weg te gooien. Zo kun je voedselverspilling verminderen en geld besparen.
 2. Gemakkelijk en tijdbesparend. Het invriezen van gekookte peulvruchten is een gemakkelijke en tijdbesparende manier om een gezonde en voedzame maaltijd te maken. Je hoeft alleen de peulvruchten uit de vriezer te halen, te ontdooien en op te warmen.
 3. Langere houdbaarheid. Gekookte peulvruchten hebben over het algemeen een beperkte houdbaarheid in de koelkast. Door ze in te vriezen kun je de houdbaarheid verlengen.

Nadelen.

 1. Textuurverandering. Gekookte peulvruchten kunnen van textuur veranderen wanneer ze worden ingevroren. Dit kan leiden tot een zachtere en meer papperige textuur.
 2. Smaakverlies. In sommige gevallen kan het invriezen van peulvruchten leiden tot smaakverlies. Dit kan worden voorkomen door de peulvruchten goed te verpakken en in te vriezen en ze niet te lang in de vriezer te bewaren.
 3. Verlies van voedingsstoffen. Het invriezen van peulvruchten kan leiden tot verlies van voedingsstoffen. Dit kan echter worden verminderd door de peulvruchten kort te koken en ze niet te lang in te vriezen.

Aandachtspunten 

Naast de houdbaarheid van gekookte peulvruchten in de diepvries, zijn er nog enkele andere belangrijke zaken om te weten als je peulvruchten wilt  invriezen.

 1. Het invriezen van rauwe peulvruchten wordt niet aanbevolen. Rauwe peulvruchten zoals kidneybonen, zwarte bonen en kikkererwten bevatten natuurlijke gifstoffen genaamd lectines die bij consumptie problemen kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om rauwe peulvruchten altijd te koken voordat je ze invriest om deze gifstoffen te neutraliseren.
 2. De textuur van ingevroren peulvruchten kan enigszins veranderen. Hoewel ingevroren peulvruchten over het algemeen nog steeds goed smaken, kan de textuur enigszins veranderen wanneer ze zijn ingevroren en ontdooid. Het is belangrijk om te weten dat ingevroren peulvruchten misschien niet meer zo stevig zijn als verse peulvruchten.
 3. Je kunt ingevroren peulvruchten toevoegen aan verschillende gerechten. Ingevroren peulvruchten kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, salades en andere gerechten. Het is niet nodig om ze volledig te ontdooien voordat je ze gebruikt. Voeg ze gewoon rechtstreeks toe aan het gerecht en laat ze opwarmen in de pan.
 4. Niet alle soorten peulvruchten zijn geschikt om in te vriezen. Hoewel veel soorten peulvruchten goed kunnen worden ingevroren, zijn sommige soorten minder geschikt. Bijvoorbeeld linzen en erwten hebben de neiging om uit elkaar te vallen wanneer ze worden ingevroren, waardoor de textuur verandert. Andere soorten zoals kikkererwten en kidneybonen zijn beter geschikt voor invriezen omdat ze beter hun vorm behouden.
 5. Het is belangrijk om de peulvruchten goed te laten uitlekken voordat je ze invriest. Als je de peulvruchten na het koken niet goed laat uitlekken, kan overtollig water bevriezen en vriesbrand veroorzaken. Zorg ervoor dat de peulvruchten volledig zijn uitgelekt voordat je ze in de diepvries plaatst.

Take home message

Dus kun je gekookte peulvruchten invriezen? 

Je kunt gekookte peulvruchten invriezen. Ze zijn doorgaans drie maanden houdbaar in de vriezer.

Gekookte peulvruchten kunnen tot 3 maanden worden bewaard in de diepvries, maar de houdbaarheid kan worden verlengd door ze goed te verpakken en ze niet te lang in de vriezer te bewaren. 

Zorg ervoor dat je altijd de datum van invriezen markeert en de peulvruchten zorgvuldig ontdooit voordat je ze gebruikt om de beste smaak en textuur te behouden.

Samenvattend is het invriezen van gekookte peulvruchten een handige manier om ervoor te zorgen dat je altijd peulvruchten bij de hand hebt wanneer je ze nodig hebt. 

Het is belangrijk om ze goed te verpakken, de juiste soorten te selecteren en rekening te houden met de veranderingen in textuur die kunnen optreden wanneer ze zijn ingevroren en ontdooid. 

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je ingevroren peulvruchten zo lang mogelijk vers en lekker blijven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen