Sommige dranken kunnen de opname of werking van geneesmiddelen belemmeren. Dan vraag je je al snel af of alcoholische dranken de werking van antibiotica teniet kan doen.
Oftewel, mag je drinken met antibiotica?
KORT ANTWOORD
Een bescheiden hoeveelheid alcohol zal de effectiviteit van de meeste antibiotica niet verminderen. Zo zal alcohol de werking van het bekende antibioticum amoxicilline niet verminderen. Hierbij is matiging de sleutel. Echter, alcohol met antibiotica kunnen bijwerkingen zoals maagklachten, sufheid en duizeligheid verergeren. Mogelijk verhoogt het ook de kans op schadelijke effecten. Bovendien kan het je herstel vertragen en je energielevels verminderen. Kortom, hoewel een beetje alcohol de doeltreffendheid van het antibiocitum waarschijnlijk niet beïnvloedt wordt het wel afgeraden. Lees de bijsluiter van je medicijnen goed door en volg het advies op. Als er staat dat je geen alcohol mag drinken doe dat dan ook niet.
Dit artikel vertelt je 3 belangrijke aandachtspunten met betrekking tot alcohol en antibiotica inclusief wat je wel en niet mag doen met antibiotica.

Alcohol en antibiotica
Alcohol zal de werking en doeltreffendheid van antibiotica niet verminderen. Het zorgt echter wel voor twee problemen.
1. Maagdarmklachten
Alcohol en antibiotica kunnen vergelijkbare bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten, sufheid en duizeligheid.
Als je alcohol met antibiotica combineert kunnen deze bijwerkingen versterkt worden. Geen goed idee dus.
Mensen die antibiotica slikken kampen vaak al met maag- of spijsverteringsbijwerkingen. Dit wil je natuurlijk niet verergeren.
Maar door naast antibiotica ook nog eens alcohol te drinken kan je misselijkheid verergeren. Het kan dus voor gastro-intestinale problemen zorgen.
Bovendien kunnen alcohol en antibiotica je coördinatie, concentratie en cognitieve hersenfuncties beïnvloeden.
2. Langer herstel
Op meerdere manieren kan alcohol de genezing vertragen. Een bescheiden alcoholconsumptie zal de effectiviteit van de meeste antibiotica dan wel niet verminderen, het kan er wel voor zorgen dat je je langer ziek voelt.
En dat terwijl je antibiotica in eerste instantie inneemt om te herstellen van een ziekte. Dit is niet zo logisch. Bovendien kan het ten koste gaan van je energieniveau.
Kortom, alcohol in combinatie met antibiotica kan je herstel vertragen. Ga pas weer drinken als je de antibioticakuur hebt voltooid en je je weer helemaal kiplekker voelt.
3. Interacties
Je moet altijd rekening houden met interacties tussen alcohol en geneesmiddelen. Tussen alcohol en amoxicilline-clavulanaat zijn geen interacties bekend.
Wat mag je niet met antibiotica?
Er zijn een aantal dingen die je niet moet doen met antibiotica. Drink geen alcohol en combineer de antibiotica ook niet met melk of vruchtensap. Zo dient grapefruit, de zure citrusvrucht, vermeden te worden.
Er zijn ook studies die aantonen dat de opname van antibiotica door overtollig calcium belemmerd kan worden.
Er zijn dus een aantal dranken die je beter kan vermijden. De absorptie van geneesmiddelen kan dus door zuivelproducten, vruchtensappen of alcohol beïnvloed worden.
Voorbeelden van zuivelproducten:
- melk
- yoghurt
- kaas
Er zijn ook een aantal dingen die je juist wel moet doen. Neem je antibiotica elke dag op hetzelfde moment in en bescherm jezelf tegen de zon.
Take home message
Geneesmiddelen moet je niet zomaar met alcohol gaan combineren. Maar hoe zit dat met alcohol en antibiotica, mag je drinken met antibiotica?
Antibiotica met alcohol is geen verstandig idee omdat het eventuele bijwerkingen kan versterken en voor een langer herstel kan zorgen.
Wees verstandig en vermijd alcohol totdat de antibioticakuur klaar is en je ook weer helemaal herstelt bent. Beter worden is immers het hele doel van antibiotica.
Veel gezondheidsdeskundigen raden alcohol in combinatie met antibiotica af. Zo kan het lichaam de infectie gemakkelijker bestrijden.
Geef je lichaam de beste kans op genezing. Dit doe je niet alleen door je medicijnen volgens de bijsluiter in te nemen, maar ook door goed voor je lichaam te zorgen en alcohol even links te laten liggen.
Daarnaast kunnen ook zuivelproducten en vruchtensappen de opname van antibiotica beïnvloeden. Er zijn dus nogal wat dingen waar je op moet letten.
Maar dat zal het allemaal waard zijn. Het gaat tenslotte om je herstel en je gezondheid.
Over Diederik
Bronnen
Ljungqvist, O., & Søreide, E. (2003). Preoperative fasting. Journal of British Surgery, 90(4), 400-406.
LJUNGQVIST, O., HAUSEL, J., NYGREN, J., THORELL, A., SOOP, M., & ERAS study group. (2007). Preoperative patient preparation for enhanced recovery after surgery. Transfusion alternatives in transfusion medicine, 9(1), 45-49.