Mag je Alcohol met Antibiotica?

Sommige dranken kunnen de opname of werking van geneesmiddelen belemmeren.

Dan vraag je je al snel af of alcoholische dranken de werking van antibiotica teniet kan doen. 

Dus mag je drinken met antibiotica?

KORT ANTWOORD

Een bescheiden hoeveelheid alcohol zal de effectiviteit van de meeste antibiotica niet verminderen. Zo zal alcohol de werking van het bekende antibioticum amoxicilline niet verminderen. Hierbij is matiging de sleutel. Echter, alcohol met antibiotica kunnen bijwerkingen zoals maagklachten, sufheid en duizeligheid verergeren. Mogelijk verhoogt het ook de kans op schadelijke effecten. Bovendien kan het je herstel vertragen en je energielevels verminderen. Kortom, hoewel een beetje alcohol de doeltreffendheid van het antibiticum waarschijnlijk niet beïnvloedt wordt het wel afgeraden. Lees de bijsluiter van je medicijnen goed door en volg het advies op. Als er staat dat je geen alcohol mag drinken doe dat dan ook niet.

Dit artikel geeft je drie belangrijke tips over alcohol en antibiotica, inclusief dos en don’ts bij het gebruik van antibiotica.

jongeren drinken bier en proosten

Alcohol en antibiotica

Alcohol zal de werking van antibiotica niet zomaar verminderen, maar het kan wel twee problemen veroorzaken waar je rekening mee moet houden.

1. Maagdarmklachten

Zowel alcohol als antibiotica kunnen bijwerkingen zoals maagklachten, sufheid en duizeligheid veroorzaken.

Combineer je deze twee, dan kunnen die bijwerkingen elkaar nog eens versterken.

Niet echt een goed idee, zeker niet als je bedenkt dat mensen die antibiotica nemen vaak al last hebben van maag- of spijsverteringsproblemen.

Het drinken van alcohol naast antibiotica kan de misselijkheid dus verergeren en kan leiden tot gastro-intestinale problemen.

Daarbovenop kunnen zowel alcohol als antibiotica je coördinatie, concentratie en cognitieve hersenfuncties beïnvloeden.

2. Langer herstel

Op meerdere manieren kan alcohol de genezing vertragen.

Een bescheiden alcoholconsumptie zal de effectiviteit van de meeste antibiotica dan wel niet verminderen, het kan er wel voor zorgen dat je je langer ziek voelt.

En dat terwijl je antibiotica in eerste instantie inneemt om te herstellen van een ziekte. Dit is niet zo logisch.

Bovendien kan het ten koste gaan van je energieniveau. 

Kortom, alcohol in combinatie met antibiotica kan je herstel vertragen.

Ga pas weer drinken als je de antibioticakuur hebt voltooid en je je weer helemaal kiplekker voelt.

3. Interacties 

En tot slot, let altijd op interacties. Bijvoorbeeld, tussen alcohol en amoxicilline-clavulanaat zijn geen bekende interacties, maar het is altijd slim om op te letten.

Kortom, geniet met mate en denk even na voordat je een drankje pakt als je aan de antibiotica zit!

Wat mag je niet met antibiotica?

Er zijn een paar belangrijke zaken om in gedachten te houden wanneer je antibiotica gebruikt.

Alcohol, Melk en Vruchtensap. Allereerst, vermijd het drinken van alcohol en combineer de antibiotica niet met melk of vruchtensap. Dit geldt ook voor grapefruit, de zure citrusvrucht, die beter vermeden kan worden.

Ondermijning door Overtollig Calcium. Verschillende studies wijzen erop dat de opname van antibiotica kan worden belemmerd door overtollig calcium. Dit betekent dat je bepaalde dranken beter kunt vermijden, aangezien zuivelproducten, vruchtensappen en alcohol invloed kunnen hebben op de absorptie van geneesmiddelen.

Zuivelproducten vermijden. Voorbeelden van zuivelproducten die je tijdens het gebruik van antibiotica moet vermijden, zijn onder andere melk, yoghurt en kaas. Het vermijden van deze producten kan helpen om de effectiviteit van de antibiotica te behouden.

Wat te doen bij het gebruik van antibiotica? Aan de andere kant zijn er ook positieve stappen die je kunt nemen. Neem bijvoorbeeld je antibiotica elke dag op hetzelfde tijdstip in, wat kan bijdragen aan een consistente en effectieve behandeling. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon tijdens het gebruik van antibiotica, aangezien sommige antibiotica de gevoeligheid van je huid voor UV-straling kunnen verhogen. Dus, regelmaat en zonbescherming zijn twee sleutelwoorden wanneer je met antibiotica bezig bent.

Aandachtspunten

Er zijn nog een paar relevante aspecten over het gebruik van alcohol en antibiotica:

1. Leverbelasting. Zowel alcohol als bepaalde antibiotica worden in de lever gemetaboliseerd. Het combineren van deze stoffen kan leiden tot een extra belasting van de lever, wat vooral relevant is voor mensen met een leveraandoening. Overmatige belasting van de lever kan complicaties veroorzaken.

2. Effectiviteit van Antibiotica. Hoewel een bescheiden hoeveelheid alcohol over het algemeen de effectiviteit van antibiotica niet beïnvloedt, zijn er specifieke antibiotica waarbij alcohol wel de werkzaamheid kan verminderen. Het is raadzaam om dit te controleren in de bijsluiter of bij je zorgverlener.

3. Immuunsysteem en Herstel. Alcohol kan het immuunsysteem beïnvloeden, wat belangrijk is voor het genezingsproces. Een verzwakt immuunsysteem kan het herstel vertragen. Overmatig alcoholgebruik moet daarom vermeden worden tijdens een periode van ziekte waarvoor antibiotica worden voorgeschreven.

Take home message

Geneesmiddelen moet je niet zomaar met alcohol gaan combineren.

Maar hoe zit dat met alcohol en antibiotica, mag je drinken met antibiotica? 

Antibiotica met alcohol is geen verstandig idee omdat het eventuele bijwerkingen kan versterken en voor een langer herstel kan zorgen.

Wees verstandig en vermijd alcohol totdat de antibioticakuur klaar is en je ook weer helemaal herstelt bent. Beter worden is immers het hele doel van antibiotica. 

Veel gezondheidsdeskundigen raden alcohol in combinatie met antibiotica af. Zo kan het lichaam de infectie gemakkelijker bestrijden. 

Geef je lichaam de beste kans op genezing. Dit doe je niet alleen door je medicijnen volgens de bijsluiter in te nemen, maar ook door goed voor je lichaam te zorgen en alcohol even links te laten liggen. 

Daarnaast kunnen ook zuivelproducten en vruchtensappen de opname van antibiotica beïnvloeden. Er zijn dus nogal wat dingen waar je op moet letten.

Maar dat zal het allemaal waard zijn. Het gaat tenslotte om je herstel en je gezondheid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ljungqvist, O., & Søreide, E. (2003). Preoperative fasting. Journal of British Surgery, 90(4), 400-406.

LJUNGQVIST, O., HAUSEL, J., NYGREN, J., THORELL, A., SOOP, M., & ERAS study group. (2007). Preoperative patient preparation for enhanced recovery after surgery. Transfusion alternatives in transfusion medicine, 9(1), 45-49.