Mag je je Tanden Poetsen na Fruit?

Fruit zorgt voor een zuuraanval op je tanden, dus mag je wel je tanden poetsen na fruit?

KORT ANTWOORD

Vruchten die citroenzuur bevatten zoals citroenen, sinaasappels en grapefruits maken het tandglazuur zachter. Wacht daarom 30 minuten voordat je je tanden gaat poetsen. Als je direct na het eten van fruit je tanden gaat poetsen is het tandglazuur verzwakt en kan het tandglazuur beschadigd raken. Citrusvruchten hebben dus zuurhoudende eigenschappen. Daarnaast bevatten appels veel suikers en zorgen bosbessen voor vlekvorming. Het suiker werkt als het ware als schuurpapier en kan het tandglazuur doen slijten.

Dit artikel vertelt je de effecten van verschillende vruchten op je tanden inclusief handige trucjes om de zuuraanval tegen te gaan.

vrouw houdt een appel vast

Tanden poetsen na een appel

Een appel voor het slapengaan is niet zo’n goed idee. Volgens een studie in The Journal of Dentistry zouden appels mogelijk nog zuurder kunnen zijn dan frisdrank.

Gelukkig kan je de schade door deze zuurgraad met een aantal tips voorkomen:

  1. spoel je mond met een glas water: water spoelt niet alleen de voedselresten weg maar ook het zuur
  2. combineer de appel met calciumrijke neutraliserende voedingsmiddelen zoals een glas melk, een portie kaas of crackers
  3. wacht minstens 30 minuten met poetsen

Het speeksel zal de suikers wegspoelen maar met water kun je de natuurlijke suikers in de appel sneller wegspoelen.

Kortom, na het eten van een appel drink je gelijk een glas water. Twee gezonde gewoontes in één klap. Een appeltje en een glas water voor de dorst. Wacht een half uur en poets daarna eventueel je tanden.

Appels komen zelfs met een voordeel. De knapperige textuur van de appel kan de vlekvorming op je tandoppervlak juist tegengaan.

Vruchtensap tanden

Vruchtensap zorgt voor 5-8 keer meer glazuurerosie dan fruit. 

Het is geen goed idee om na het drinken van vruchtensap direct je tanden te poetsen. Vruchtensappen bevatten zuur die je tandglazuur verzwakken. 

Wacht dus een half uur voordat je je tanden gaat poetsen. Combineer de vruchtensap met een maaltijd en poets je tanden een half uur nadat je die maaltijd hebt gegeten.

De mate van glazuurerosie door fruit is afhankelijk van de soort vrucht, de soorten organische zuren, de zuurgraad (pH), verhoudingen, hoeveelheden en andere chemische bestanddelen.

Maagzuur en tanden

Als je overgeeft komt er maagzuur op je tanden. Er kan ook maagzuur op je tanden spatten door zure reflux. 

In deze gevallen moet je je tanden dus niet direct gaan poetsen omdat het tandglazuur dan zal eroderen.

Het maagzuur heeft namelijk het tandglazuur gedemineraliseerd. Je tandglazuur verkeert in een verzwakte staat die eerst hersteld moet worden voordat je kan gaan poetsen.

Je moet 30 minuten wachten, het fluoride in je speeksel zal het tandglazuur in deze tijd remineraliseren. Je kan dit proces versnellen door water in je mond te spoelen en daarna met mondwater.

Eventueel kan je ook zuiveringszout met water gebruiken om het maagzuur weg te spoelen. 

Een veelgemaakte denkfout is dat je met tandenpoetsen het maagzuur kan verwijderen. Geen gekke gedachte maar je zult het zuur dan juist verspreiden en je tandglazuur aantasten.

Weetje

Wist je dat ongeveer 2% van de bevolking de tanden helemaal niet poetst?

Zuuraanvallen

Zure voedingsmiddelen en dranken verzwakken het tandglazuur. Maar er zijn nog meer zuuraanvallen. Braaksel en citroenzuur in fruit zorgen voor zuuraanvallen. Hier wil je vaak wat aan doen.

Take home message

Fruit zit boordevol vitaminen en mineralen, maar het vraagt echter ook wat meer aandacht van je tanden.

Je tandglazuur beschermt binnenstructuur van de tanden, maar verschillende vruchten kunnen dit verzwakken. Zo zijn citrusvruchten zuur terwijl appels veel suiker bevatten. 

Veel mensen denken dat je door je tanden te poetsen het zuur kan verwijderen. Integendeel, het zuur verspreidt zich juist gemakkelijker en je tast het tandglazuur aan.

Als je na fruit je tanden te snel poetst kan je tandglazuur beschadigd raken. 

Onderzoeken hebben vastgesteld dat je na het eten van zeer zuur voedsel of het drinken van frisdrank, sinaasappelsap of sportdrank 30 minuten moet wachten voordat je je tanden gaat poetsen.

Je tandglazuur verkeert namelijk in een verzwakte staat. Als je gaat poetsen kan het tandglazuur afslijten. Dit wil je natuurlijk niet hebben.

Aan de andere kant kunnen cranberry’s de bacteriële infecties in je mond verminderen. Deze vrucht vormt dus een uitzondering op de regel.

Kortom, poets je tanden niet direct na het eten van fruit. Zorg voor een goede mondgezondheid door je tanden elke dag twee keer te poetsen gedurende 2 minuten per keer.

Flos dagelijks, vermijd suikerrijke voedingsmiddelen, gebruik mondwater en ga regelmatig naar de tandarts voor controle.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Grobler, S. R., Senekal, P. J., & Kotze, T. J. V. W. (1989). The degree of enamel erosion by five different kinds of fruit. Clinical preventive dentistry, 11(5), 23-28.

Jarvinen, V. K., Rytomaa, I. I., & Heinonen, O. P. (1991). Risk factors in dental erosion. Journal of dental research, 70(6), 942-947.