Mag je Tonijn Rauw Eten?

Sommige voedingsmiddelen kun je rauw eten terwijl je sommige zoals rauwe kip beter kunt bakken. Je wilt natuurlijk geen voedselvergiftigingen of voedselinfecties oplopen. Dus mag je tonijn rauw eten?

KORT ANTWOORD

Over het algemeen kan je rauwe tonijn, mits ingevroren, veilig eten. Door het invriezen kunnen parasieten geëlimineerd worden. Ga daarom op zoek naar een van de volgende labels: voor rauwe consumptie, sushi-grade, of sashimi-grade. Sushi grade tonijn moet namelijk aan een aantal regels voldoen. Direct na het vangen wordt het schoongemaakt en al ingevroren op de boot om parasieten te voorkomen. De hoogste kwaliteit vis krijgt dus meestal het “sushi-grade” label.

Dit artikel vertelt je welke tonijnsoort je veilig kunt eten inclusief welke ziekteverwekkers er in tonijn kunnen zitten.

rauwe tonijn op plankje

Sushi-grade tonijn

Je hebt gewone tonijn en tonijn van sushikwaliteit. De sushi-grade tonijn kan je veilig rauw eten. Het is namelijk volgens de regels van de FDA direct na het vangen schoongemaakt en ingevroren op de boot.

Elke tonijnsoort kan rauwe gegeten worden:

  1. geelvintonijn
  2. blauwvintonijn
  3. witte tonijn
  4. gestreepte tonijn

De kans op parasieten in gewone tonijn is dus groter en kan je daarom niet veilig eten. Kortom, rauwe tonijn van sushi-kwaliteit kan je veilig rauw eten.

De rauwe tonijn die je in een sushi restaurant eet wordt meestal gevangen in kouder water. In tegenstelling tot vlees kan bevriezing de parasieten in sushi wel doden.

Ook rauwe tonijnsteak mag rauw gegeten worden als er op het etiket sushi-grade of sashimi-grade vermeldt staat.

Ziekmakende parasieten in rauwe tonijn

De meeste rauwe sushi is niet verhit om parasieten te doden. Maar er kan nog nog meer in zitten. Zo kan sushi naast parasieten ook virussen en bacteriën herbergen. Het kan zelfs lintwormen bevatten.

Rauwe visparasieten: 

  1. Anisakadie
  2. Opisthorchiidae

Afhankelijk van de soort parasiet kunnen de volgende klachten optreden:

  1. braken
  2. diarree
  3. koorts

Zo blijkt dat de Japanse jonge Pacific blauwvintonijn in meer dan 60% van de gevallen de parasiet Kudoa hexapunctata bevat. Dit blijkt uit onderzoek. 

Door de vissen in te vriezen of te koken kunnen de meeste parasieten gelukkig gedood worden. Kortom, met de juiste behandeling kunnen vervelende parasitaire infecties voorkomen worden. 

Je moet ook rekening houden met de vriestemperatuur en duur van het invriezen.

Veilig invriezen

Koken blijft de beste manier om parasieten te elimineren, maar het is dus duidelijk dat ook het invriezen een grote rol speelt wat betreft de veiligheid van rauwe tonijn. 

Op de volgende manieren kan je tonijn invriezen en parasieten elimineren: 

  • 24 uur: – 20°C of kouder
  • 7 dagen lang: – 20℃ of kouder
  • invriezen bij – 35°C tot een vaste stof 

Voor consumptie altijd in de koelkast laten ontdooien. Er blijft echter altijd een kleine kans op overgebleven parasieten. Bovendien kan je door sommige producten misleid worden.

Hier moet je op letten

Tonijn wordt soms chemisch behandeld om het er levendiger uit te laten zien. Dit wekt een illusie van versheid op die er in werkelijkheid dus niet is.

Kijk daarom goed naar de kleur van het tonijn. Als het er bijna doorzichtig rood, plastic en bijna gloeiend uitziet kan je het maar beter vermijden.

Take home message

Als je rauwe kip eet loop je het risico op een salmonella of campylobacter infectie. Maar hoe zit dat dan met rauwe vissoorten, mag je tonijn rauw eten?

Als tonijn een van de volgende labels bevat: voor rauwe consumptie, sushi-grade, of sashimi-grade, kan de tonijn rauw gegeten worden. 

Er is dan namelijk aan een kwaliteitseisen voldaan die de ziekteverwekkers tegengaan. Zo wordt de rauwe vis na het vangen schoongemaakt en op het schip direct ingevroren.

Nadat de tonijn is geïnspecteerd wordt het door groothandel kralen gesorteerd. Op basis van de kwaliteit krijgt tonijn een bepaald kwaliteitslabel. 

Hoewel je rauwe tonijn gewoonlijk veilig kan consumeren, kan je er maar beter niet te veel van eten. Bepaalde tonijnsoorten bevatten namelijk hoge kwikgehaltes.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bartram, P. K. (1997). Proper processing and handling of raw tuna. In Fish inspection, quality control, and HACCP: a global focus (pp. 233-237). Technomic Publishing Co. Inc Lancaster-Basel.