Hoeveelheid Magnesium Pure Chocolade

Pure chocolade is een bron van magnesium. 

Magnesium is een belangrijk mineraal dat bijdraagt aan de gezondheid van je botten, spieren en zenuwstelsel. Het helpt ook bij het reguleren van hormonen en bloedsuikerspiegel.

Maar hoeveel magnesium zit er in pure chocolade?

KORT ANTWOORD

In het algemeen bevat ongeveer 100 gram pure chocolade ongeveer 64 milligram magnesium, wat ongeveer 16% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het magnesiumgehalte in pure chocolade varieert afhankelijk van de kwaliteit van de cacaobonen die worden gebruikt en hoe de chocolade wordt gemaakt.

Dit artikel vertelt je hoeveel magnesium er in pure chocolade zit en of je daarmee aan je dagelijkse behoefte magnesium kunt komen.

hoeveel magnesium per dag

Magnesium in verschillende soorten pure chocolade

Het magnesiumgehalte in pure chocolade varieert afhankelijk van de kwaliteit van de cacaobonen en hoe de chocolade wordt gemaakt. 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassenen varieert van 300-420 milligram per dag, afhankelijk van leeftijd, geslacht en zwangerschap.

Hieronder geef ik een overzicht van het gemiddelde magnesiumgehalte in verschillende soorten pure chocolade:

  • 100 gram pure cacaopoeder bevat ongeveer 640 milligram magnesium, wat ongeveer 160% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
  • 100 gram pure chocolade met een cacaogehalte van 50-69% bevat ongeveer 32 milligram magnesium, wat ongeveer 8% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
  • 100 gram pure chocolade met een cacaogehalte van 70-85% bevat ongeveer 64 milligram magnesium, wat ongeveer 16% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
  • 100 gram pure cacaomassa bevat ongeveer 175 milligram magnesium, wat ongeveer 44% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Houd er wel rekening mee dat dit algemene cijfers zijn en het magnesiumgehalte kan variëren per merk of product. 

Check daarom de ingrediëntenlijst te checken voor specifieke informatie. 

Houd er wel rekening mee dat pure chocolade ook veel calorieën en vet bevat, dus het is belangrijk om het met mate te eten. 

Ook is het belangrijk om te kijken naar de ingrediëntenlijst van de chocolade, want veel chocolade bevat suiker. 

Kies daarom voor chocolade met een hoog cacaogehalte, dit bevat minder suiker en is dus gezonder.

Aandachtspunten

Er zijn nog enkele dingen die je moet weten over magnesium en pure chocolade:

Het is belangrijk om te weten dat een tekort aan magnesium een aantal gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals spierkrampen, vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om voldoende magnesium te krijgen via de voeding of supplementen.

Er zijn andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals groene bladgroenten, noten, zaden, volkoren granen, vis, vlees, melk en yoghurt.

Er zijn ook supplementen beschikbaar die magnesium bevatten, maar het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat je een supplement neemt, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of medicijnen gebruikt.

Pure chocolade is een bron van magnesium, maar het is belangrijk om het met mate te eten en te kiezen voor chocolade met een hoog cacaogehalte. Te veel chocolade kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

Een ander ding om te overwegen is dat pure chocolade cafeïne kan bevatten, een stof die in grote hoeveelheden kan leiden tot nervositeit, slapeloosheid of andere gezondheidsproblemen. Dus wees voorzichtig met de hoeveelheid chocolade die je eet.

Waar magnesium goed voor is

Magnesium is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Hieronder geef ik een overzicht van enkele van de belangrijkste functies en gezondheidsvoordelen van magnesium:

  • Magnesium speelt een belangrijke rol in de opbouw en onderhoud van botten. Het helpt bij de opname van calcium en fosfor, twee mineralen die nodig zijn voor de groei en sterkte van botten.
  • Magnesium is betrokken bij de werking van spieren en zenuwen. Het helpt bij de overdracht van zenuwimpulsen en bij het reguleren van spiersamentrekkingen en -ontspanningen.
  • Magnesium is essentieel voor het metabolisme. Het helpt bij de verwerking van vetten, eiwitten en koolhydraten en is betrokken bij de productie van energie.
  • Magnesium helpt bij het reguleren van hormonen en bloedsuikerspiegel. Het ondersteunt de werking van het endocriene systeem en helpt bij het reguleren van insulinegevoeligheid.
  • Magnesium kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het kan de werking van het zenuwstelsel ondersteunen en de aanmaak van stresshormonen verminderen.
  • Magnesium kan ook een positief effect hebben op de bloeddruk en het hart. Het kan helpen bij het verlagen van bloeddruk en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Take home message

Pure chocolade is een lekkere en gezonde manier om een beetje extra magnesium in je dieet te krijgen. 

Hoewel het belangrijk is om met mate te eten en te kiezen voor chocolade met een hoog cacaogehalte en weinig suiker, kan het toevoegen van een stukje pure chocolade aan je dagelijkse voeding een aangename manier zijn om een gezonde hoeveelheid magnesium binnen te krijgen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat magnesium een belangrijk mineraal is voor het menselijk lichaam en een tekort kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen. 

Door pure chocolade te eten, kan je niet alleen genieten van een lekkere traktatie, maar ook je gezondheid een boost geven.

Behoud een gezonde balans tussen voeding, oefening en ontspanning om optimaal te profiteren van de voordelen van magnesium. 

Maar pure chocolade kan een lekkere en gezonde manier zijn om deze balans te behouden, dus geniet ervan!

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen