Kun je Meer Eten met een Snellere Stofwisseling?

Maar liefst 60 tot 75 procent van al je dagelijkse calorieën verbrandt je door helemaal niets te doen.

Ook in je slaap zul je voor de ademhaling, hersenfunctie, bloedsomloop en de spijsvertering calorieën verbranden.

De een kan veel eten zonder aan te komen, terwijl een ander minder eet, maar toch aankomt. Maar hoe zit dat? Kan meer eten snellere stofwisseling betekenen?

KORT ANTWOORD

Mensen met een snelle stofwisseling kunnen meer eten omdat ze in zowel rust als tijdens activiteiten meer calorieën zullen verbranden. Om hetzelfde gewicht te behouden zul je met een snelle stofwisseling dus meer calorieën moeten binnenkrijgen.

Spiermassa is de belangrijkste factor die je stofwisseling beïnvloedt. Je hebt namelijk veel calorieën nodig om het spierweefsel op te bouwen en te onderhouden. Andere factoren die je stofwisseling beïnvloeden zijn leeftijd, lichamelijk activiteit, lichaamsgrootte, genetica, geslacht, gewicht, hormonen, omgeving, dieet en drugsgebruik.

Dit artikel vertelt je of meer eten een snellere stofwisseling kan betekenen en de factoren die je stofwisseling beïnvloeden.

proteine dieet eiwitten

Het thermisch voedsel effect

Je kunt je stofwisseling een paar uur tijdelijk verhogen door voedsel te eten. Dit fenomeen wordt ook wel het thermische effect van voedsel genoemd.

Voor de vertering, opname en verwerking van de maaltijd heb je namelijk extra calorieën nodig.

tafel met eiwitrijke producten zoals vlees, vis, melk en eierenDe grootste stijging van het thermisch voedseleffect wordt door eiwitten veroorzaakt.

Op deze manier zou je dus kunnen stellen dat je door meer eten een snellere stofwisseling krijgt.

3 Aandachtspunten

  1. Voedselkeuze en voedingsstoffen: Een gebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen kan bijdragen aan een gezonde stofwisseling. Het overslaan van maaltijden of het beperken van calorieën kan leiden tot een vertraging van de stofwisseling als het lichaam denkt dat er schaarste is. Regelmatige, evenwichtige maaltijden geven het lichaam de boodschap dat er voldoende voedsel beschikbaar is en stimuleren zo een gezonde stofwisseling.
  2. Het effect van overeten op de stofwisseling: Hoewel het hebben van een snellere stofwisseling betekent dat je in rust meer calorieën verbrandt, betekent dit niet dat je onbeperkt kunt blijven eten zonder aan te komen. Het regelmatig overschrijden van je energiebehoefte kan leiden tot gewichtstoename, ongeacht hoe snel je stofwisseling is.
  3. Individuele variatie: Elk individu heeft een unieke stofwisseling die kan variëren. Hoewel sommige mensen meer kunnen eten zonder aan te komen vanwege een snellere stofwisseling, zijn er ook andere factoren zoals genetica en lichaamsbeweging die hierbij een rol spelen.

Kleine, frequente maaltijden

Veel mensen denken dat kleine frequente maaltijden de stofwisseling kan stimuleren. Hier is echter weinig wetenschappelijk bewijs voor.

Door de maaltijden over de dag te verspreiden heb je misschien minder honger en het kan de sportprestaties ten goede komen. Het lijkt de stofwisseling echter niet te stimuleren.

Factoren die de stofwisseling kunnen verhogen

De volgende factoren kunnen het metabolisme beïnvloeden:

  1. spiermassa
  2. leeftijd
  3. lichamelijk activiteit
  4. lichaamsgrootte
  5. genetica
  6. gewicht
  7. geslacht
  8. hormonen
  9. omgeving
  10. dieet
  11. drugsgebruik

Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe je je metabolisme een boost kunt geven:

  1. Lichamelijke activiteit: HIIT-workouts, weerstandstraining en spiermassa 
  2. Voeding: eiwitrijke maaltijden, koud water, koffie, thee, kokosolie, pittig eten,
  3. Levensstijlverandering: goede nachtrust, vermijden van crashdiëten en vaker rechtop staan

Verschil metabolische snelheid en basaalmetabolisme

Om in leven te blijven heb je energie nodig. Metabolisme omvat alle complexe processen waarbij het lichaam het eten en drinken in energie omzet. 

Het energie wordt vrijgemaakt door de calorieën met zuurstof te combineren.

Echter, metabolisme en metabolische snelheid worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze verschillen toch echt van elkaar.

Metabolische snelheid. De metabolische snelheid is dus de snelheid van de verbranding waarmee het lichaam kilojoules omzet in energie.

Basaalmetabolisme. Met het basaalmetabolisme wordt het aantal calorieën bedoeld dat je lichaam verbruikt voor de vitale lichaamsfuncties zoals hartslag, ademhaling en hersenfunctie. Het basaal metabolisme is exclusief lichamelijke activiteit.  

Take home message

Metabolisme zijn alle chemische lichaamsreacties en processen die het voedsel en drinken in energie omzetten die je nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren. 

Het is je vast wel eens opgevallen dat de een veel eet zonder aan te komen, terwijl een ander minder eet en alsnog aankomt.

Dus kun je met een snellere stofwisseling meer eten?

Als je een snelle stofwisseling hebt, kun je meer eten omdat je in rust en tijdens activiteit meer calorieën zult verbranden. Met een snelle stofwisseling zul je dus meer calorieën moeten binnenkrijgen om op hetzelfde gewicht te blijven.

Het soort voedsel dat je eet, kan ook invloed hebben op je stofwisseling. Eiwitrijk voedsel zoals mager vlees, vis, eieren en peulvruchten vereisen meer energie om te verteren dan vetten of koolhydraten, waardoor je tijdelijk je stofwisseling kunt verhogen.

Je metabolische snelheid is de verbrandingssnelheid waarmee het lichaam kilojoules in energie omzet.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Stohs, S. J., & Badmaev, V. (2016). A review of natural stimulant and non‐stimulant thermogenic agents. Phytotherapy research, 30(5), 732-740.

Baum, J. I., Gray, M., & Binns, A. (2015). Breakfasts higher in protein increase postprandial energy expenditure, increase fat oxidation, and reduce hunger in overweight children from 8 to 12 years of age. The Journal of nutrition, 145(10), 2229-2235.