Meer Groenten Eten: 15 Tips

Groenten bevatten onder andere vitaminen, mineralen en vezels, daarom willen veel mensen handige tips om meer groenten te eten.

Je kunt groenten in heerlijke maaltijden verwerken. Maar naast recepten zijn er ook handige tips en tricks om de inname van groenten te verhogen.

Ook wil je natuurlijk weten welke het beste en lekkerste zijn. Er zijn echter ook een aantal aandachtspunten.

Zo zijn er onderling zijn er enorme verschillen. Het wordt daarom aanbevolen om gevarieerde groenten te eten.

Dit artikel vertelt je hoe je meer groenten kunt eten en een lijstje met de gezondste groenten die je zeker in je dieet wilt integreren.

vrouw zoekt groenten uit in de groentenafdeling

Gemakkelijk meer groente eten

De volgende tips kunnen je helpen om meer groenten te eten:

Maak een gevarieerde groentensoep. Door verschillende groenten toe te voegen, krijg je een breder scala aan voedingsstoffen binnen.

Probeer vegetarische noedels. Voeg veel groenten toe aan je noedelgerecht voor een smakelijke en voedzame maaltijd.

Overweeg om wekelijks een doos groenten te laten bezorgen. Dit maakt het gemakkelijker om altijd verse groenten bij de hand te hebben.

Vervang de traditionele pastabladen in lasagne eens door plakjes courgette. Het is een gezondere en lichtere optie, en je krijgt nog steeds een heerlijke lasagne.

Leg groenten op de bovenste plank van je koelkast, op ooghoogte. Hierdoor zullen ze meer opvallen en ben je eerder geneigd om ze te gebruiken in je maaltijden.

Probeer groentensmoothies te maken. Mix groene bladgroenten, zoals spinazie of boerenkool, met wat fruit naar keuze voor een voedzaam drankje vol groenten.

Maak eens een smoothie bowl met groenten en fruit. Het is een leuke en smakelijke manier om groenten in je ontbijt op te nemen.

Experimenteer met een vegetarische omelet. Voeg allerlei groenten toe aan je omelet voor extra smaak en voedingsstoffen.

Geniet van groente snacks, zoals hummus met komkommer, wortelen of bijvoorbeeld selderij met pindakaas. Het is een gezonde en knapperige snackoptie.

Probeer groentechips te maken van zoete aardappelen, bieten, spruitjes of boerenkool. Het is een lekkere alternatieve snack met minder vet en meer voedingswaarde.

Maak een smakelijke stoofschotel met veel groenten. Het is een heerlijke manier om verschillende groenten te combineren en te genieten van een hartige maaltijd.

Bereid in het weekend alvast de groenten voor de hele week voor. Snijd en bewaar ze in luchtdichte bakjes, zodat je ze gemakkelijk kunt toevoegen aan maaltijden gedurende de week.

Maak wraps met veel groenten. Vul ze met je favoriete groenten en voeg eventueel wat hummus of een andere saus toe voor extra smaak.

Voeg groenten toe aan je reguliere maaltijden. Of het nu gaat om pasta, rijstgerechten, roerbakgerechten of curry’s, voeg altijd wat extra groenten toe om de voedingswaarde te verhogen.

Kies de volgende keer een bloemkool pizzabodem als je pizza maakt. Het is een gezondere optie en je krijgt nog steeds een heerlijke pizza-ervaring.

Voeg groenten toe aan sauzen, zoals tomatensaus of pastasaus. Het verhoogt de voedingswaarde van de saus en geeft het extra smaak en textuur.

Gezonde groenten

Gelukkig kun je bijna geen verkeerde keuze maken omdat de meeste groenten zeer voedzaam zijn. Er zijn wel een aantal groentes die er bij ons duidelijk bovenuit sprongen.

  1. Spruitjes. Het voedingsprofiel van spruitjes is indrukwekkend. Ze zitten boordevol vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ook spruitjes zijn rijk aan vitamine C die je immuniteit een boost geven. Spruitjes kunnen ontstekingen verminderen, het risico op kanker verlagen, de bloedsuikerregulatie verbeteren, de immuunfunctie versterken en bovendien zijn spruitjes ook nog eens goed voor de stoelgang
  2. Broccoli. Broccoli staat hoog op de lijst van gezonde groenten en wordt ook wel het werkpaard van alle groenten genoemd. Broccoli bevat van alle andere groene groenten de hoogste concentratie aan vitamine C. Eén kop broccoli bevat namelijk evenveel vitamine C als een sinaasappel. Vitamine C is een antioxidant dat goed is voor onder andere je afweer en de gezondheid van de huid. Antioxidanten kunnen namelijk schadelijke vrije radicalen neutraliseren en daarmee cel- en DNA-schade voorkomen. Daarnaast bevat broccoli ijzer, vezels, vitamine K, calcium, folaat, mangaan, kalium en meer dan 9 essentiële vitamines en mineralen.
  3. Wortelen. Wortelen zijn rijk aan antioxidanten, calcium, vitamine A, vezels, bètacaroteen, kalium, en vitamine K1. Wortelen zijn niet alleen goed voor je ogen, ze kunnen ook zorgen voor een lager cholesterolgehalte, gezondere botten, gewichtsverlies bevorderen en de kans op diabetes, hartziekten en kanker verlagen.
  4. Zoete aardappelen. Zoete aardappelen veroorzaken geen bloedsuikerpieken, daarom vallen ze onder de zogeheten laag-glycemische voedingsmiddelen. Zoete aardappelen zijn rijk aan vitamine B6, vitamine C, vitamine D, ijzer, magnesium, calcium, kalium en fosfor. Ze zijn daarom goed voor het zenuwstelsel (vitamine B6), de hersenen (vitamine B6) en goed voor de bloeddrukregulatie (kalium en magnesium)
  5. Boerenkool. Boerenkool zit boordevol vitamine A, vitamine B6, vitamine C, vitamine K, folaat, thiamine, ijzer, omega 3,  kalium, calcium, mangaan en koper. Boerenkool is caloriearm want een kop rauwe boerenkool bevat slechts 7 gram aan koolhydraten. Boerenkool is goed voor de bloedstolling (vitamine K), de botten (vitamine A) en de gezondheid van de ogen (vitamine A). Het versterkt het immuunsysteem (vitamine A en vitamine C), ondersteunt de botopbouw (vitamine K), voorkomt chronische ziektes (vitamine C) en is betrokken bij de ontwikkeling van de hersenen (folaat).
  6. Champignons. Champignons zijn caloriearm en rijk aan vezels, antioxidanten, eiwitten, niacine, riboflavine,  B-vitamines, selenium en pantotheenzuur. Champignons zijn goed voor het hart, de spijsvertering (niacine), de rode bloedcellen (riboflavine) en goed voor de huid (niacine)
  7. Asperges. Asperges zijn caloriearm en zitten verpakt met vezels, vitamine A, vitamine B6, vitamine C, vitamine K, kalium en foliumzuur. Daarnaast bevatten asperges weinig calorieën. Asperges zijn goed voor je spijsvertering, bloeddruk, gewichtsverlies en gezonde zwangerschapsuitkomsten
  8. Bieten. Bieten zijn rijk aan vezels, vitamine C, ijzer, mangaan, magnesium, kalium en folaat. Gezondheidsvoordelen van bieten zijn onder andere bloeddrukverlaging, betere doorbloeding, bevordert de spijsvertering, verbeterde sportprestaties en een lager risico op hartaandoeningen en beroertes (door folaat). Dankzij het foliumzuur (vitamine B9) kunnen je cellen goed groeien en functioneren. 
  9. Groene erwten. Erwten zijn rijk aan vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine E, magnesium, calcium, kalium, zink, flavonolen, carotenoïden en vezels. Erwten zitten dus boordevol voedingsstoffen, bevatten weinig vetten en zijn rijk aan vezels. Groene erwten kunnen ontstekingen verminderen, de cardiovasculaire functie ondersteunen, het immuunsysteem versterken en de kans op diabetes, artritis en hartaandoeningen verlagen.

Maar wat is nou eigenlijk de gezondste groente?

Wat is de gezondste groente?

Spinazie wordt als een van de gezondste groenten beschouwd. Dit is te danken aan het indrukwekkende voedingsprofiel terwijl het caloriearm is. 

Een kopje rauwe spinazie (30 gram) bevat maar liefst 100% van je dagelijkse vitamine K-behoefte en 56% van de dagelijkse behoefte aan vitamine-A. 

En met slechts 7 calorieën is het dus ook nog eens caloriearm. Maar er is nog meer. 

Spinazie bevat in vergelijking met spruitjes meer folaat en riboflavine en in vergelijking met boerenkool bevat Spinazie ook meer vitamine A, vitamine K en foliumzuur.

Deze heilzame bestanddelen kunnen meerdere aspecten van je gezondheid bevorderen je bloedsuikerspiegel, bloeddruk, gezondheid van de botten, ogen, hersengezondheid en het kan ervoor zorgen dat je lichaam zich makkelijker gaat ontspannen. 

Spinazie is dus een echte supergroente, een van de beste tips als je meer groente wilt eten.

Er zijn nog meer groentes die bijna even goed als spinazie zijn.

Take home message

We weten allemaal dat we meer groenten moeten eten, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. 

Het groente-aanbod is namelijk erg groot waardoor je in de supermarkt al snel de weg kwijt raakt.

Daarom heb je al snel behoefte aan tips om meer groenten te eten. 

Met een aantal tips ga je meer groenten eten. In het hierbovenstaande lijstje hebben we effectieve voedingstips en praktische tips beschreven.

Door bijvoorbeeld je groentes wekelijks te laten bezorgen, meer in het zicht te leggen (bovenste plank) en eventueel voor de week voor te bereiden, verhoog je de kans dat je groentes gaat eten.

Je kunt de groenten in meer heerlijke recepten verwerken zoals lasagne, soepen, noedels, smoothies, wraps en sauzen.

Je vraagt je vast ook af wat precies de gezondste groenten zijn. Veel mensen beschouwen spinazie als de gezondste groente gevolgd door broccoli, wortelen, spruitjes, boerenkool, zoete aardappelen, champignons, asperges, groene erwten en bieten. 

Neem deze groente in je dieet op en probeer gevarieerd te eten om de vruchten te plukken van alle gezondheidsvoordelen. 

Variatie is belangrijk want het bevat nou net meer bepaalde voedingsstoffen dan de ander.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Alam, M. K. (2021). A comprehensive review of sweet potato (Ipomoea batatas [L.] Lam): Revisiting the associated health benefits. Trends in Food Science & Technology, 115, 512-529.

Šamec, D., Urlić, B., & Salopek-Sondi, B. (2019). Kale (Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Critical reviews in food science and nutrition, 59(15), 2411-2422.

Guo, Q., Wang, N., Liu, H., Li, Z., Lu, L., & Wang, C. (2020). The bioactive compounds and biological functions of Asparagus officinalis L.–A review. Journal of Functional Foods, 65, 103727.