Muggenbult of iets Anders? 4 Oorzaken

Als je geen mug kan vinden en de bult er net wat anders uitziet ga je je al snel afvragen of je een muggenbult of iets anders hebt.

Er zijn nogal wat klachten die met een muggenbult door elkaar worden gehaald. Voor de juiste behandeling moet je natuurlijk weten wat de bult precies heeft veroorzaakt.

Dit artikel vertelt je welke insectenbeten nog wel eens met muggenbeten in de war worden gehaald inclusief huidreacties zonder ongedierte.

verschillende soorten insecten

1. Bedwantsen

De beten van bedwantsen kunnen op andere insectenbeten lijken zoals muggenbeten. Daarnaast kan het ook verward worden met huidirritaties zoals eczeem.

Zoals de naam al prijsgeeft zijn bedwantsen insecten die je in bed kunnen bijten. Het zijn nachtelijke insecten.

De beten van bedwantsen komen in de meeste gevallen in een cluster voor. Vaak verschijnen ze in een duidelijk patroon, zoals in een zigzag of een lijn.

Als je de bulten dus ‘s morgens na het wakker op het lichaam aantreft zijn het dus mogelijk bedwantsen. De beten komen meestal op de plekken waar je je blootstelt tijdens de slaap.

Nadat je gebeten bent door bedwantsen treden de reacties niet altijd direct op. Het kan dagen duren voordat de symptomen verschijnen. 

Houd er rekening mee dat niet iedereen hetzelfde op bedwantsbeten reageert.

De beten van bedwantsen verschijnen meestal als verheven of platte, kleine plekken. Ze kunnen blaarvormig, rood, jeukend en ontstoken worden.

Tekenen bedwantsen:

 1. een lijn van beten
 2. met rode, jeukende vlekken wakker worden
 3. lakens met bloedvlekken
 4. muffe geur dat niet verklaard kan worden
 5. een matras met roestkleurige donkere vlekken 
 6. muren met donkere vlekken

Aan de andere kant zijn muggenbeten meestal geïsoleerd en komen ze op plekken van het lichaam die onbedekt zijn gebleven.

Je kan ‘s nachts ook gestoken worden door vleermuiswantsen.

2. Vlooien

tekening van vloVerschillende insecten kunnen je ‘s nachts bijten zoals vlooien en mijten. Dit zal vooral voor kunnen komen als je huisdieren hebt.

 Je kan vlooienbeten goed van muggenbeten onderscheiden.

Normaal gesproken komen vlooienbeten in groepjes tevoorschijn, ze kunnen immers niet vliegen.

Daarnaast zijn de bulten in vergelijking met de muggenbeten kleiner. De kleur van elke beet kan variëren van donkerrood tot roze.

Bovendien zorgen vlooienbeten voor jeukende puisten die vaak op de benen en enkels voorkomen.

Muggen zorgen juist voor een roze, jeukende en verheven huidbult. 

3. Overig ongedierte

Verschillende soorten ongedierte en insecten kunnen voor beten zorgen:

 1. hoofd-, schaam- en lichaamsluizen: door een overgevoeligheid voor luizenspeeksel
 2. mijten
 3. teken
 4. tapijtkevers larven
 5. spinnen
 6. psociden

4. Huidreactie

vrouw met jeukAls je een muggenbult hebt maar geen muggen kan vinden is het mogelijk helemaal geen muggenbeet. 

Wanneer je geen insecten kan vinden en als de irritatie niet overeenkomt met bekende insectenbeten heb je mogelijk gewoon een huidreactie.

Kijk hierbij goed naar de plaats van de uitslag. Mogelijke veroorzakers:

 1. huishoudelijk producten
 2. irriterende stof

Urticaria. Als de bulten op die van muggenbulten lijken maar er geen muggen gevonden kunnen worden is er mogelijk sprake van netelroos. Dit is een huidaandoening waar maar liefst 20% van de bevolking op een gegeven moment last van zal hebben.

Typische muggenbeet

Om te weten of je een muggenbult of iets anders hebt is het ook goed om te weten wat een typische muggenbult precies is.

Enkele minuten na een muggenbeet verschijnen er meestal roodachtige en witte gezwollen bultjes. Na ongeveer een dag zal de beet roodbruin worden.

Soms kunnen er donkere vlekken of kleine blaren op de gastheer verschijnen. In zeldzame gevallen lijken ze zelfs op blauwe plekken.

Muggenbeten jeuken meestal 3 – 4 dagen. De roodheid houdt ook ongeveer 3 – 4 dagen aan.

De zwelling kan langer duren, namelijk 7 dagen. 

Je kan een muggenbeet op verschillende manieren behandelen.

 1. water en zeep
 2. ice pack, lotion
 3. theezakjes
 4. antihistaminicum
 5. havermout bad
 6. etherische oliën
 7. toverhazelaar
 8. neem olie
 9. zuiveringszout
 10. azijn

Knijp bultjes echter nooit uit.

Take home message

De bult komt soms niet helemaal overeen met een muggenbult. Als je geen mug kan vinden ga je je al helemaal snel afvragen wat het dan zou kunnen zijn. Dus heb ik een muggenbult of iets anders?

Het kunnen ook bijvoorbeeld bedwantsen of vlooien zijn. Het grootste verschil met bedwantsen is dat bedwantsen in clusters voorkomen met een zigzag of lijnig patroon.

Als je dit ‘s ochtends aantreft zonder dat er muggen zijn heb je dus mogelijk last van de bedwantsen. Daarnaast kan je ook last hebben van luizen, mijten en spinnen. 

Het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar misschien heb je nu een paar belangrijke aandachtspunten waarmee je ze gemakkelijker van elkaar kan onderscheiden.

Hopelijk heeft dit artikel je daarbij kunnen helpen en kan je toekomstige bulten voorkomen of de huidige bulten en jeuk beter behandelen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Koganemaru, R., & Miller, D. M. (2013). The bed bug problem: past, present, and future control methods. Pesticide Biochemistry and Physiology, 106(3), 177-189.

Zuberbier, T. (2003). Urticaria. Allergy, 58(12), 1224-1234.