Nachtschade Allergie: 5 Symptomen, Diagnose en Remedies

Een nachtschade allergie is een allergische reactie die ontstaat na het eten van bepaalde groenten en fruit die tot de nachtschadefamilie behoren, zoals aardappelen, tomaat, aubergine en paprika. 

Symptomen van deze allergie kunnen variëren van huiduitslag en jeuk tot ernstige ademhalingsproblemen en shock. 

Helaas is er geen specifieke behandeling voor nachtschade allergie, dus het beste is om deze voedingsmiddelen te vermijden als je weet dat je er gevoelig voor bent. 

Als je denkt dat je een nachtschade allergie hebt, raadpleeg dan je arts voor advies.

In dit artikel vertellen we alles over nachtschade allergie, de symptomen, oorzaken, behandelingen en preventie.

vrouw grijpt naar keel

Symptomen van nachtschade allergie

De symptomen van nachtschade allergie kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen.

 • Huidreacties. Zoals huiduitslag, jeuk, roodheid en zwelling
 • Ademhalingsproblemen. Zoals kortademigheid, benauwdheid en hoesten
 • Digestieve problemen. Zoals buikpijn, diarree, misselijkheid en braken
 • Oogirritatie. zoals tranen, jeukende ogen, roodheid en zwelling van het oog
 • Anafylactische shock. een ernstige allergische reactie die kan leiden tot een snel dalende bloeddruk, ademhalingsproblemen en bewusteloosheid. Dit is een medische noodgeval en vereist onmiddellijke hulp.

Het is belangrijk om te weten dat de symptomen van nachtschade allergie vaak binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het betreffende voedingsmiddel verschijnen. 

Als je denkt dat je een allergie hebt voor nachtschade groenten en fruit, is het aan te raden om een arts te raadplegen voor verdere diagnostiek en behandeling.

Oorzaken van nachtschade allergie

De oorzaken van nachtschade allergie zijn nog niet volledig begrepen, maar er zijn enkele theorieën die de ontwikkeling van deze allergie kunnen verklaren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken.

 • Erfelijkheid. Een familiegeschiedenis van allergieën kan het risico op het ontwikkelen van nachtschade allergie verhogen.
 • Overgevoeligheid voor bepaalde eiwitten. Sommige mensen kunnen een allergische reactie ontwikkelen op specifieke eiwitten die voorkomen in nachtschade groenten en fruit.
 • Frequente blootstelling. Het regelmatig eten van nachtschade groenten en fruit kan het risico op het ontwikkelen van een allergie verhogen.
 • Andere allergieën. Mensen met andere allergieën, zoals hooikoorts of voedselallergieën, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van nachtschade allergie.
 • Hormonale veranderingen. Bepaalde hormonale veranderingen, zoals zwangerschap, kunnen het risico op het ontwikkelen van een allergie verhogen.

Nachtschade allergie testen

Er zijn verschillende manieren waarop nachtschade allergie getest kan worden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende testen.

Huidtesten. Dit is de meest voorkomende manier om een allergie te testen. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid van het verdachte allergeen op de huid geplaatst, en wordt gekeken of er na een bepaalde tijd een reactie optreedt zoals huiduitslag of zwelling.

Bloedtest. Dit is een andere manier om een allergie te testen. Hierbij wordt bloed afgenomen en geanalyseerd op specifieke antistoffen die aangeven dat er een allergische reactie plaatsvindt.

Provocatietesten. Dit is een test waarbij een kleine hoeveelheid van het verdachte allergeen wordt gegeven aan de patiënt en wordt gekeken of er een reactie optreedt. Deze test wordt vaak uitgevoerd onder medische supervisie, omdat het risico bestaat dat er een ernstige allergische reactie optreedt.

Eliminatie-provocatie testen. Dit is een test waarbij de patiënt een bepaalde periode geen nachtschade groenten of fruit eet. Daarna wordt gekeken of de symptomen verminderen of verdwijnen. Daarna wordt het voedsel weer gegeven en wordt gekeken of de symptomen weer terugkomen.

Behandelingen nachtschade allergie

Er zijn verschillende manieren waarop een allergie voor nachtschade groenten en fruit behandeld kan worden.

Voedselvermijding. Dit is de meest effectieve manier om een allergie voor nachtschade groenten en fruit te behandelen. Dit betekent dat je moet stoppen met het eten van deze groenten en fruit en dat je moet leren hoe je deze kunt vermijden.

Medicijnen. Er zijn verschillende medicijnen die je kunt nemen om de symptomen van een allergie voor nachtschade groenten en fruit te verminderen. Hieronder vallen antihistaminica, neussprays, oogdruppels en corticosteroïden.

Immunotherapie. Dit is een behandeling waarbij je geleidelijk aan wordt blootgesteld aan steeds grotere hoeveelheden van het allergeen, waardoor je lichaam zich er steeds beter tegen kan verweren.

Sublinguale immunotherapie. Dit is een behandeling waarbij een kleine hoeveelheid van het allergeen onder de tong wordt geplaatst. Dit wordt geleidelijk opgevoerd tot een therapeutisch niveau.

Symptomatische behandeling. Dit is een behandeling waarbij symptomen zoals huiduitslag, jeuk en benauwdheid worden behandeld met producten zoals crèmes, lotions of zalven.

Nachtschade allergie baby

Het is mogelijk dat een baby een allergie ontwikkelt voor nachtschade groenten en fruit. 

Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren die de kans op het ontwikkelen van een allergie bij een baby verhogen.

 • Erfelijkheid. Als een van de ouders of grootouders een allergie heeft, is de kans groter dat een baby ook een allergie zal ontwikkelen.
 • Vroeggeboren. Baby’s die vroeggeboren zijn, hebben een grotere kans om allergieën te ontwikkelen in vergelijking met baby’s die op tijd geboren zijn.
 • Premature blootstelling. Als een baby wordt blootgesteld aan bepaalde allergenen, zoals nachtschade groenten en fruit, vóór ze 6 maanden oud zijn, kan dit het risico op het ontwikkelen van een allergie verhogen.
 • Andere allergieën. Als een baby al andere allergieën heeft, zoals eczeem of hooikoorts, is de kans groter dat ze ook een allergie voor nachtschade groenten en fruit zullen ontwikkelen.

Symptomen van nachtschade allergie bij baby’s kunnen onder andere zijn.

 • Huiduitslag, zoals eczeem of jeuk
 • Opgezwollen gezicht, lippen of tong
 • Braken of diarree
 • Benauwdheid of astma
 • Anafylactische shock

Als je vermoedt dat je baby een allergie heeft voor nachtschade groenten en fruit, is het aan te raden om een arts te raadplegen voor verdere diagnostiek en behandeling.

Take home message

Nachtschade allergie is een veelvoorkomende aandoening die kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, jeuk en benauwdheid. 

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen een allergie voor nachtschade groenten en fruit zal ontwikkelen en dat preventie en behandeling niet altijd 100% effectief zijn. 

Maar met de juiste diagnose en behandeling kunnen de symptomen van nachtschade allergie worden verminderd of zelfs voorkomen.

Een allergie kan soms lastig zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om het leven met een allergie te vergemakkelijken. 

Door samen te werken met een arts en de juiste preventie maatregelen te nemen, kan je de symptomen van nachtschade allergie onder controle houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen