Elk jaar krijgen vergiftigingscentra duizenden meldingen over blootstelling aan poep of urine. Mensen eten bewust, onbewust of per ongeluk poep van mensen of dieren. 

Vaak ontstaat voedselvergiftiging nadat je iets drinkt of eet wat verontreinigd is met uitwerpselen. 

Dit kan gebeuren wanneer je je handen vergeet te wassen na het verschonen van een luier, van een kattenbak of na het verzorgen van iemand. 

Bovendien komt het ook geregeld voor dat een peuter of baby z’n eigen poep eet waardoor ouders soms toch even kunnen schrikken.

Dit artikel vertelt wat de risico’s zijn van poep eten en wat je het beste kunt doen als nabehandeling.

Volgens Vergiftigingen Centra is poep eten “minimaal giftig”. In tegenstelling tot plas, is je poep niet steriel en zit het vol met bacteriën. Als je je eigen poep zou eten zou je in principe de darmbacteriën terugbrengen naar waar ze vandaan kwamen. Echter, de darmbacteriën in je poep hoor je niet in je mond binnen te krijgen en kan tot ontstekingen leiden als het wondjes binnendringt.

Risico’s van poep eten

Door het eten van menselijke of dierlijke poep kan je bacteriën, virussen en parasieten oplopen. 

Als je andermans poep eet die een darmparasiet heeft kan je zelf een infectie oplopen. Veel voorkomende parasieten zijn Giardia en Cryptosporidium en kunnen diarree en uitdroging veroorzaken. Met behulp van medicijnen kan je van deze parasieten afkomen. 

Je kan de leverziekte Hepatitis A oplopen door ontlasting van een besmet persoon binnen te krijgen. 

En tot slot kan je ook het norovirus en rotavirus oplopen via besmette ontlasting. Deze virussen veroorzaken koorts, braken en diarree. 

Poep binnenkrijgen van dieren

Dierlijke uitwerpselen bevatten bacteriën die infecties kunnen veroorzaken. Daarom moet je je handen goed afwassen nadat je in contact bent geweest met kattenbakken en tuinaarde.

Hondenpoep. Hondenpoep kan Campylobacter bacteriën bevatten, de meest voorkomende oorzaak van diarree. Normaal gesproken loop je deze bacterie op door rauw gevogelte. Binnen een week ben je meestal hersteld van een Campylobacter-infectie. Hondenpoep kan ook E. coli, Yersiniosis en Salmonellosis bevatten. 

Kattenpoep. Kattenpoep kan de drager zijn van toxoplasmose. Contact met aarde of kattenbakken kunnen zo infecties veroorzaken. Toxoplasmose is gevaarlijk voor zwangere vrouwen maar geeft bij gezonde mensen meestal geen symptomen. 

In de poep van de volgende dieren kan Salmonella voorkomen: 

 1. katten
 2. honden
 3. reptielen
 4. knaagdieren
 5. paarden
 6. vogels
 7. egels
 8. boerderijdieren
 9. amfibieën

Salmonella veroorzaakt koorts, diarree, braken en buikkrampen.

Wat moet je doen als je kind poep eet 

Als een kind poep heeft gegeten en geen symptomen heeft, is het gelukkig minimaal giftig. In de volgende gevallen moet je contact opnemen met een arts: 

 1. grote of onbekende hoeveelheid: wanneer het kind meer dan een mondvol poep heeft gegeten
 2. aanhoudend braken of diarree 
 3. dierlijke uitwerpselen 

Symptomen kunnen tussen een half uur tot 4 uur optreden. De symptomen zijn onder andere: koorts, misselijkheid, braken en diarree.

Andermans poep eten 

Andermans poep eten of het likken van andermans kont kan juist nieuwe bacteriën in je systeem brengen. Een ongezond persoon kan dus slechte bacteriën of wormen in je darmen overbrengen.

Echter, als de persoon in kwestie goede darmbacteriën heeft, kan het eten van zijn poep juist voordelig zijn voor de gezondheid.

Maar in plaats van de poep van een ander direct te eten wordt de poep in de vorm van een orale capsule gegeven. Er bestaan zelfs fecestransplantaties, oftewel een poep transplantaties. 

Door gezondere en diverse goede darmbacteriën van een donor in te brengen, neemt de ontsteking in de dikke darm van de ontvanger effectief af. 

Poep eten als fetish 

Coprophilia is een seksuele fetisj voor poep, ook wel  ‘poep fetisj’ genoemd. Deze poep fetisj komt vaker voor bij mannen dan vrouwen, maar het is niet per se geslachtsgebonden. 

Net zoals de meeste fetisjen, variëren de voorkeuren en bijzonderheden van persoon tot persoon. Sommigen vinden het poep eten juist lekker terwijl anderen het juist lekker vinden als het naar hun wordt gegooid.

Sommige mensen vinden het fijn om de controle te verliezen in gênante situaties terwijl anderen graag kijken naar mensen die naar het toilet gaan.

Er zijn zelfs mensen die er graag mee spelen als klei en gek genoeg houden sommige juist van de geur.  

Zoals bij elke fetish is elke variatie zeer persoonlijk, elk element heeft zijn eigen diepgaande mysterieuze betekenis.

Take home message 

Vergiftigingen Centra geven aan dat poep eten “minimaal giftig” is. Echter, darmbacteriën in je poep hoor je niet via je mond binnen te krijgen en kan gevolgen met zich meebrengen.

Een poep transplantatie is een manier om ontstekingen te verminderen en bepaalde infecties te behandelen. 

Het eten van andermans ontlasting kan leiden tot infecties en ziektes wat milde tot ernstige symptomen kan veroorzaken.

Infecties kan je voorkomen door een door een goede hygiëne te handhaven zoals je handen wassen na contact met andere dieren, mensen en voorwerpen die sporen van poep kunnen bevatten. 

Als je kind mogelijk uitwerpselen heeft gegeten, is het verstandig om contact op te nemen met een zorgverlener. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.

Bronnen

Floch, M. H. (2012). The power of poop: probiotics and fecal microbial transplant. Journal of clinical gastroenterology, 46(8), 625-626.

de Vrieze, J. (2013). The promise of poop.

Weil, A. A., & Hohmann, E. L. (2015, January). Fecal microbiota transplant: benefits and risks. In Open Forum Infectious Diseases (Vol. 2, No. 1, p. ofv005). Oxford University Press.

Wortelboer, K., Nieuwdorp, M., & Herrema, H. (2019). Fecal microbiota transplantation beyond Clostridioides difficile infections. EBioMedicine, 44, 716-729.

Kumar, G. S., & Smith, H. (2000). Pets, poop and parasites. Microbiology today, 27, 84-86.