Pompoenpitten Histamine

Als je gevoelig bent voor histamine of een histaminearmdieet wilt volgen moet je eerst weten waar het precies in zit. Veel mensen vragen zich af of pompoenpitten histamine bevatten?

KORT ANTWOORD

Pompoenpitten bevatten histamine. Daarnaast bevatten cashewnoten, pinda’s en walnoten hoge histamineniveau’s. Echter, volgens een paar grote websites worden pompoenzaden goed verdragen. Het verschilt ook per persoon en het kan zelfs per keer verschillen. Daarnaast gaat het vaak niet om de histamine, maar juist om de biogenen aminen die de histamineafbraak vertragen. Deze aminen ontwikkelen zich als pitten lang worden bewaard. Geschikte keuzes met lage histamineniveau’s zijn zonnebloempitten, pistachenoten, macadamia’s, lijnzaad, kokosnoot en pecannoten zolang je het met mate neemt. Aan de andere kant zijn er ook zaden zoals Nigella Sativa die over antihistamine eigenschappen lijken te beschikken.

Dit artikel vertelt je alles over pompoenpitten en histamine en andere voedingsmiddelen waar histamine in zit.

pompoenpitten

Zaden en histamine

Naar schatting heeft 15% van de mensen last van histamine-intolerantie. Om deze reden gaan veel mensen op de histamine in hun voeding letten.

Je wilt natuurlijk geen zaden eten die je histamine overgevoeligheid verergeren. Maar dit is niet altijd even makkelijk en er komt meer bij kijken dan je zou denken.

Aminen

Normaal gesproken bevatten zaden weinig histamine. Echter, zaden bevatten biogene aminen die de histamine-afbraak kunnen vertragen. De histamine-afgifte kan ook door deze amines uitgelokt worden. 

Naast zaden bevatten ook bepaalde planten histamine. Met eentje ben je waarschijnlijk heel bekend.

Weetje

Wist je dat brandnetelblaren ontstaan door histamine? Wanneer je huid met het histamine in contact komt gaan je bloedvaten verwijden een neemt de doorlaatbaarheid toe. 

Als gevolg krijg je van die vervelende blaren. Kom dus niet in contact met de haarachtige structuren van de brandnetel.

Salicylaten en aminen

Hoewel pinda’s niet als een histaminerijk voedingsmiddel worden beschouwd kunnen veel mensen er een verergering van hun symptomen door ervaren. 

Het bevat dan wel niet zoveel histamine, pinda’s bevatten wel salicylaten en aminen. Hier kan je gevoelig voor zijn als je een histamine-intolerantie hebt.

Kortom, wees voorzichtig met pinda’s als je histamine-intolerantie hebt. Neem dus een klein beetje en houdt je symptomen goed in de gaten.

Pitten met het minste histamine 

Met histamine-intolerantie wil je natuurlijk de zaden met het minste histamine en juist de meeste voedingsstoffen. 

Ga daarom voor zonnebloempitten die zowel weinig histamine en matige hoeveelheden amine bevatten.  

Zonnebloempitten zitten boordevol vitamines en mineralen. Zonnebloempitten bieden bescherming tegen oxidatieve stress en celschade dankzij het selenium en vitamine E. Daarnaast bevatten ze veel ijzer, calcium, zink en eiwitten. 

Zaden bevatten hartgezonde vetten die de kans op hart- en vaataandoeningen kunnen verlagen. Het zou dus mooi zijn als je nog steeds zaden kan blijven eten.

Echter, mogelijk kan je zonnebloempitten niet zo goed verdragen als je voor aminen gevoelig bent. 

Voedingsmiddelen histamine

Naast pompoenpitten zijn er nog andere voedingsmiddelen die hoog in histamine zijn:

Pitten en noten:

 1. pinda’s
 2. walnoten
 3. amandelen
 4. sesamzaden
 5. pistache
 6. cashew
 7. pompoenpitten

Groenten 

 1. tomaten
 2. aubergine
 3. avocado
 4. spinazie
 5. champignons

Overige voedingsmiddelen:

 1. zwarte, groene en kruidenthee
 2. chocolade

Ook bevatten kunstmatige  smaakstoffen, voedingskleurstoffen, en conserveringsmiddelen veel histamines.

Informatie over pompoenpitten en histamine is tegenstrijdig

De informatie met betrekking tot pompoenpitten en histamine kan nogal verschillen. Zo gaven sommige bronnen aan dat pompoenpitten hoog in histamine waren terwijl andere bronnen juist aangeven dat het goed verdragen kon worden.

Dit was ook het geval met de andere zaden. Voor deze onduidelijkheid is een mogelijke verklaring.

Er zit nogal een verschil in histamineniveau’s en of je het wel of niet kan verdragen. Zo kunnen pitten ook salicylaten en aminen bevatten die een belangrijk rol spelen bij het wel of niet kunnen verdragen.

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om hoe jouw lichaam erop reageert.

Take home message

De meeste mensen denken dat pompoenpitten veel histamine bevatten, maar klopt dat wel?

Hoewel pompoenpitten histamine bevatten worden ze vaak goed verdragen. Dit blijkt uit de beoordelingen van een paar grote websites. Zonnebloempitten blijken de beste optie te zijn.

Eventueel kan je het uittesten met kleine porties. Houd eventueel een dagboek bij om in kaart te brengen hoe je er precies op reageert en bij welke hoeveelheden. 

Voor gezondheidsvragen is het verstandig om langs de dokter te gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sánchez-Pérez, S., Comas-Basté, O., Rabell-González, J., Veciana-Nogués, M. T., Latorre-Moratalla, M. L., & Vidal-Carou, M. C. (2018). Biogenic amines in plant-origin foods: Are they frequently underestimated in low-histamine diets?. Foods, 7(12), 205.