Het Spagaat en Split Verschil Uitgelegd: 5 Verschillen

Als je geïnteresseerd bent in gymnastiek, dans, of yoga, dan ben je waarschijnlijk bekend met de termen “spagaat” en “split”. 

Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn er eigenlijk belangrijke verschillen tussen de twee. 

Dus wat is het spagaat en split verschil?

KORT ANTWOORD

Een spagaat is een oefening waarbij je je benen naar voren en naar achteren spreidt, terwijl je heupen en bekken recht blijven. Een split is een oefening waarbij je je benen naar de zijkanten spreidt, terwijl je heupen en bekken naar beneden worden gebracht om de spieren in je lies te strekken.

Dit artikel vertelt je meer over de verschillen tussen een spagaat en een split, welke vaardigheid beter is, en welke spieren je bij deze oefeningen gebruikt.

turnster doet een spagaat op de vloer

1. Benen zijn anders gespreid

Bij een spagaat spreid je je benen naar voren en naar achteren, terwijl bij een split je je benen naar de zijkanten spreidt. 

Dit betekent dat bij een spagaat je ene been voor je ligt en het andere been achter je, terwijl bij een split je ene been naar links ligt en het andere been naar rechts.

2. Richting van de bekkenkanteling

Bij een spagaat blijven je heupen en bekken recht, terwijl je bij een split je heupen en bekken naar beneden brengt om de spieren in je lies te strekken. 

Dit betekent dat je bij een spagaat je lichaam rechtop houdt, terwijl je bij een split naar voren leunt en je bovenlichaam naar beneden brengt.

3. Andere spieren die worden gebruikt

Een spagaat richt zich voornamelijk op het strekken van de hamstrings, quadriceps en de spieren rond het bekken en de heupen, terwijl een split zich richt op het strekken van de adductoren in de lies, de hamstrings en de heupbuigers.

4. Verschil in moeilijkheidsgraad

Een spagaat kan moeilijk zijn vanwege de vereiste flexibiliteit en kracht, maar een split kan nog uitdagender zijn omdat het een grotere mate van flexibiliteit vereist, vooral in de adductoren.

5. Verschillende soorten spagaat

Er zijn verschillende soorten spagaat, waaronder de voorwaartse spagaat en de achterwaartse spagaat. 

Bij de voorwaartse spagaat breng je het ene been naar voren en het andere been naar achteren, terwijl bij de achterwaartse spagaat het ene been naar achteren en het andere been naar voren is gebracht.

Hoewel er verschillen zijn tussen de spagaat en de split, hebben beide oefeningen gemeen dat ze de flexibiliteit van de benen en het bekken vergroten, en dat ze bij regelmatige beoefening kunnen helpen bij het verbeteren van de algehele lichaamshouding.

Is spagaat of split beter?

Of de spagaat of de split beter is, hangt af van wat je wilt bereiken en wat je lichaam aankan. Hieronder volgen enkele overwegingen om te bepalen welke oefening het beste voor je is:

  1. Doel van de oefening. Als je je flexibiliteit wilt verbeteren, kunnen zowel de spagaat als de split nuttig zijn. Het hangt af van welke spieren je wilt strekken. Als je bijvoorbeeld de hamstrings en de quadriceps wilt strekken, is de spagaat geschikter. Als je de adductoren in de lies wilt strekken, is de split beter. Als je doel is om je totale flexibiliteit te verbeteren, kan het een goed idee zijn om beide oefeningen te beoefenen.
  2. Lichaamstype. De anatomie van je lichaam kan ook invloed hebben op welke oefening je het beste kunt doen. Mensen met een kortere torso en langere benen hebben over het algemeen een grotere flexibiliteit in de spagaat dan in de split. Mensen met kortere benen en een langer bovenlichaam hebben meestal een betere flexibiliteit in de split dan in de spagaat. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen verschillend is, dus het kan zijn dat je moet experimenteren om te ontdekken wat voor jou werkt.
  3. Risico op blessures. Zowel de spagaat als de split kunnen risico’s op blessures met zich meebrengen, vooral als ze niet correct worden uitgevoerd of als je lichaam er nog niet klaar voor is. Als je bijvoorbeeld strakke spieren hebt, kan het strekken van de spieren in een spagaat of split leiden tot een spierverrekking of scheur. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en de oefeningen op de juiste manier op te bouwen om blessures te voorkomen.

Al met al is er niet één oefening die beter is dan de andere. Beide oefeningen hebben hun eigen voordelen en kunnen helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het versterken van de spieren. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het beoefenen van deze oefeningen tijd en toewijding vereist om resultaten te zien, dus kies de oefening die het beste bij je past en blijf regelmatig oefenen.

Take home message

Een spagaat is een oefening waarbij de benen aan beide kanten van het lichaam worden gespreid terwijl de torso rechtop blijft. 

Een split is een oefening waarbij de benen in een lijn worden uitgestrekt, een voor een en achter het lichaam. 

Het grootste verschil tussen de spagaat en de split is de positie van de benen. Beide oefeningen vereisen flexibiliteit en kracht, maar de spieren die worden gebruikt en de vaardigheden die nodig zijn, kunnen verschillen. 

Of je nu de spagaat of de split beoefent, beide oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en kracht in de spieren van de benen, heupen, rug en buik.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen