Veranderde Urinegeur Tijdens De Zwangerschap: 5 Oorzaken

Sommige vrouwen merken tijdens de zwangerschap op dat de urine anders ruikt. Maar houdt dit met elkaar verband? Kortom, ruikt urine anders als je zwanger bent?

KORT ANTWOORD

Tijdens de zwangerschap kan de urine anders gaan ruiken. Dit heeft met twee hoofdpunten te maken. Door het zwangerschapshormoon hCG kan de urine sterk gaan ruiken en bovendien heb je tijdens de zwangerschap ook een verhoogde reukzin. Het is dus normaal dat de urine anders ruikt als je zwanger bent. Over een subtiele verandering van de urinegeur hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen over te maken. Echter, als je pijn hebt bij het plassen of als de geur van de urine heel anders is moet je langs de dokter gaan. Er kan namelijk ook sprake zijn van een blaasontsteking, vaginale infectie of bacteriële vaginose. 

Dit artikel vertelt je waarom de urine tijdens de zwangerschap anders kan ruiken en de meest voorkomende oorzaken.

zwangere vrouw nodig plassen

Waarom urine anders ruikt als je zwanger bent

De meeste hormoonschommelingen krijg je tijdens de zwangerschap. Dit verandert niet alleen je voorkeur voor eten, het kan ook de geur van je urine veranderen. Hier zijn een aantal redenen voor.

Zwangerschapshormoon

Als je zwanger bent zal het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) toenemen. Je placenta produceert dit hormoon. 

Hierdoor kan de urine sterk gaan ruiken, met name aan het begin van de zwangerschap.

Wist je dat je het hCG meestal al een dag na de eerste misgelopen menstruatie opgespoord kan worden in de urine?

Verhoogde reukzin

De hormonen veranderen niet alleen veel lichaamsfuncties maar ook de zintuigen.

Tijdens de zwangerschap kan je plotseling dingen ruiken die je anders niet zou ruiken. Het kan dus ook zijn dat het helemaal niet aan de urine zelf ligt. 

Hier is een belangrijke biologische verklaring voor. Door de verhoogde reukzin zal je als zwangere bedorven voedsel en giftige stoffen sneller opmerken. Erg nuttig omdat je de baby zo kan beschermen. 

Je hebt dus een verhoogde gevoeligheid voor urine. Deze verhoogde reukzin en urinegevoeligheid is te wijten aan de progesteronproductie.

Tijdens de eerste 8 tot 11 weken zullen deze HCG-niveaus het hoogste zijn. Na de 11e week zullen ze beginnen te dalen.

Echter, urineveranderingen kunnen ook op een gezondheidsprobleem wijzen. 

Uitdroging

Adequate hydratatie is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Het embryonaal vocht vereist een groot percentage van het water. 

Je zult tijdens de zwangerschap dus meer vocht moeten innemen. Daarnaast heeft je baby en uiteraard ook je eigen lichaam voldoende vocht nodig. 

Uitdroging is een van de mogelijke oorzaken van een veranderde urinegeur. Als er sprake is van uitdroging kan de urine een aparte geur hebben en zal de urine er donkerder van kleur of donkergeel uitzien.

Dit is een duidelijk teken om de waterinname te verhogen. Hoewel je vaker naar het toilet zal moeten zal de urine helderder van kleur worden.

Over het algemeen zou je dagelijks minstens 8 glazen water moeten drinken. Echter, tijdens de zwangerschap kan je dagelijks tot 10 glazen water drinken.

Bacteriële vaginose

Mogelijk is er sprake van een bacteriële vaginose. Wanneer de urine zich met vaginale afscheidingen mengt kan er een visachtige geur opgemerkt worden. 

Bij een vermoeden op een bacteriële vaginose moet je onmiddellijk naar je arts omdat de kans op vroegtijdig bevallen toeneemt.

Een vaginale infectie

Tijdens de zwangerschap is het risico op een vaginale- of urineweginfectie hoger. Hierdoor kan de plas anders gaan ruiken.

Daarnaast kunnen er ook andere symptomen aanwezig zijn waaronder pijnlijk plassen, koorts, vaak moeten plassen en rugpijn.

Urinefrequentie zwangerschap 

Frequent urineren is een van de eerste tekenen van het zwanger zijn. Er kunnen zelfs verschillende kleuren en verschillende consistenties worden waargenomen. 

Take home message

Tijdens de zwangerschap vinden er verschillende hormonale veranderingen plaats. Hierdoor ga je je afvragen of ook je urine anders ruikt als je zwanger bent.

Als je zwanger bent kan het hCG hormoon de urine sterker van geur maken. Bovendien neemt de reukzin tijdens de zwangerschap toe. Kortom, het is dus goed mogelijk dat de urine ruikt anders als je zwanger bent.

Tijdens de zwangerschap kan dus zowel de urinegeur, de kleur, de frequentie en urineconsistentie veranderen. 

Voorkom een gebrek aan adequate hydratatie en neem meer vocht in tijdens de zwangershap. 

Ga direct naar een arts als de veranderde urinegeur gepaard gaat met koorts, rillingen of rugpijn. Mogelijk is er een infecties van de nieren of urinewegen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Cameron, E. L. (2014). Pregnancy and olfaction: a review. Frontiers in psychology, 5, 67.

Nordin, S., Broman, D. A., & Wulff, M. (2005). Environmental odor intolerance in pregnant women. Physiology & behavior, 84(2), 175-179.