Verlies je Gewicht als je Jezelf Krabt?

Het lijkt misschien vergezocht, maar er zijn mensen die beweren dat krabben kan helpen om calorieën te verbranden en gewichtsverlies te bevorderen.

Zo zou het je stofwisseling kunnen verhogen en gewichtsverlies op specifieke plekken kunnen bevorderen zoals op de buik of dijen, aldus sommige beweringen.

Het idee is gebaseerd op het feit dat krabben een vorm van fysieke activiteit is. Door jezelf te krabben, verbrandt het lichaam calorieën en als gevolg daarvan kan gewichtsverlies optreden. 

Dus verlies je gewicht als je jezelf krabt?

KORT ANTWOORD

Hoewel krabben een vorm van fysieke activiteit is en calorieën kan verbranden, is het geen effectieve manier om gewicht te verliezen. Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het krabben is te verwaarlozen.

Dit artikel vertelt de feiten en fabels over krabben en gewichtsverlies.

vrouw krabt in nek

Hoeveel calorieën verbrandt je tijdens het krabben?

Hoewel sommige mensen beweren dat krabben kan helpen om calorieën te verbranden en gewichtsverlies te bevorderen, is er weinig wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen. 

Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het krabben is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de intensiteit van het krabben, de grootte van het gebied dat wordt gekrabd en de duur van de krabsessie.

Over het algemeen is krabben niet de meest effectieve vorm van fysieke activiteit als het gaat om calorieverbranding. 

Hieronder geven we een overzicht van het aantal calorieën dat wordt verbrand door verschillende activiteiten, zodat je een idee krijgt van hoe krabben zich verhoudt tot andere vormen van fysieke activiteit:

 • Zitten: 1,5 calorieën per minuut
 • Staand: 2 calorieën per minuutHIIT op de fiets
 • Wandelen (5 km/u): 5 calorieën per minuut
 • Joggen (10 km/u): 10 calorieën per minuut
 • Zwemmen (gemiddelde intensiteit): 8 calorieën per minuut
 • Fietsen (15 km/u): 6 calorieën per minuut
 • Krachttraining (gemiddelde intensiteit): 6 calorieën per minuut

Zoals je kunt zien, is krabben geen intensieve activiteit en verbrandt het relatief weinig calorieën in vergelijking met andere vormen van fysieke activiteit. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het verbranden van calorieën slechts een klein onderdeel is van het gewichtsverliesproces. 

Het verlagen van je calorie-inname en het verhogen van je lichamelijke activiteit zijn beide essentieel om succesvol af te vallen.

Wat zijn de feiten en fabels over krabben en gewichtsverlies 

Feiten:

 1. Krabben is een vorm van fysieke activiteit die calorieën verbrandt, maar het aantal verbrande calorieën is relatief laag in vergelijking met andere vormen van fysieke activiteit.
 2. Gewichtsverlies treedt op wanneer je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, dus naast fysieke activiteit is een gezond dieet essentieel voor gewichtsverlies.
 3. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat krabben op zichzelf voldoende is om significant gewichtsverlies te veroorzaken.

Fabels:

 1. Krabben kan helpen om specifieke delen van het lichaam te verminderen, zoals de buik of dijen. Er is geen bewijs om deze beweringen te ondersteunen.
 2. Krabben kan leiden tot verhoogde stofwisseling en gewichtsverlies. Hoewel krabben een vorm van fysieke activiteit is, is het onwaarschijnlijk dat het op zichzelf voldoende is om significante veranderingen in de stofwisseling en het gewicht te veroorzaken.

Snelle feiten over krabben

 1. Krabben kan leiden tot een tijdelijke verhoging van de hartslag en ademhaling. Dit komt omdat krabben een vorm van fysieke activiteit is. Dit heeft echter geen significant effect heeft op de stofwisseling of het gewichtsverlies.
 2. Krabben kan een symptoom zijn van jeuk, wat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder allergieën, huidirritatie of een onderliggende medische aandoening. Als je vaak jeukt en jezelf krabt, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te identificeren en te behandelen.
 3. Overmatig krabben kan leiden tot huidbeschadiging en infecties. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het krabben en om de huid te beschermen tegen beschadiging. Als de huid beschadigd is, moet deze worden behandeld met antiseptica om infecties te voorkomen.
 4. Krabben kan een negatief effect hebben op de slaap. Als je jezelf ’s nachts vaak krabt, kan dit leiden tot slaapverstoring en vermoeidheid. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van de jeuk te behandelen en eventueel medische hulp te zoeken als de jeuk aanhoudt.

Take home message

Krabben is een vorm van fysieke activiteit die calorieën verbrandt, maar het is geen effectieve manier om gewicht te verliezen. 

Het exacte aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het krabben is moeilijk vast te stellen, omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. 

Over het algemeen is krabben geen effectieve manier om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen in vergelijking met andere vormen van fysieke activiteit.

Er zijn ook enkele fabels over krabben en gewichtsverlies die niet worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs. 

Het is belangrijk om te onthouden dat een combinatie van een gezond dieet en regelmatige lichamelijke activiteit essentieel is voor gewichtsverlies.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen