Waarom Whey Isolaat Afvallen Makkelijker Maakt: 6 Redenen

Eiwitten zijn een van de nuttigste voedingsstoffen voor afvallen, met name whey isolaat.

Whey isolate bevat namelijk een hoger eiwitgehalte van maar liefst 90% en daarnaast is het grootste gedeelte van het lactose en vet verwijderd.

Dus kan je met whey isolaat afvallen?

KORT ANTWOORD

Het hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte in whey isolaat kunnen het afvallen vergemakkelijken. Het lage vetgehalte scheelt natuurlijk in de calorieën, terwijl de eiwitten je een voldaan gevoel kunnen geven en de eetlust kunnen remmen.

Whey isolaat scheelt dus in aantal calorieën. Eén gram vet bevat namelijk 9 calorieën terwijl eiwitten per gram 4 calorieën bevatten.  Naast vetverlies kan je met regelmatige consumptie van wei-eiwit tegelijkertijd ook nog je spiermassa vergroten.

Dit artikel vertelt je hoe mensen met whey isolaat afvallen, of je het met de sportschool moet combineren en de precieze voedingswaarde van whey isolaat.

sportieve vrouw maakt eiwitshake

Waarom whey isolaat afvallen makkelijker kan maken

 1. Thermogenese: Het verteren van eiwitten vergt meer energie dan het verteren van vetten of koolhydraten. Dit betekent dat je lichaam meer calorieën verbrandt tijdens het verwerken van eiwitten, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
 2. Behoud van spiermassa: Tijdens het afvallen is het belangrijk om niet alleen vet te verliezen, maar ook spiermassa te behouden. Het onderhouden van spiermassa kost namelijk veel energie. Vandaar dat spiermassa je stofwisseling kan verhogen. Het hoge eiwitgehalte in whey isolaat kan helpen bij het behoud van spiermassa, wat cruciaal is om een slanker en strakker lichaam te krijgen.
 3. Verzadiging: Eiwitten hebben een verzadigend effect, wat betekent dat ze je langer een vol gevoel geven en hunkeren naar snacks kunnen verminderen. Dit kan vooral handig zijn bij het volgen van een caloriebeperkend dieet.
 4. Spierherstel: Whey isolaat is een complete eiwitbron, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die nodig zijn voor spierherstel na lichamelijke activiteit, zoals sporten. Dit kan je helpen om intensieve trainingssessies beter te verdragen en sneller te herstellen, waardoor je je fitnessdoelen kunt bereiken.
 5. Bloedsuikerregulatie: Eiwitten hebben over het algemeen een minder uitgesproken invloed op de bloedsuikerspiegel dan koolhydraten. Door de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, kunnen plotse hongeraanvallen en energiecrashes worden voorkomen, wat gunstig is voor gewichtsbeheersing.
 6. Voeding en smaak: Whey isolaat kan worden gebruikt als onderdeel van een evenwichtig dieet en kan worden opgenomen in verschillende recepten en smoothies. Dit maakt het gemakkelijker om aan je voedingsbehoeften te voldoen zonder afbreuk te doen aan de smaak.
 7. Vetverbranding: Het hoge eiwitgehalte in whey isolaat kan helpen bij het stimuleren van het metabolisme, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een betere vetverbranding.

Het is belangrijk op te merken dat gewichtsverlies afhankelijk is van meerdere factoren, waaronder dieet, lichaamsbeweging, metabolisme en individuele kenmerken. 

Whey isolaat kan een nuttige aanvulling zijn op een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon, maar het is geen wondermiddel op zichzelf. 

Whey eiwitten plus gewichtheffen

Waarschijnlijk kun je met whey isolaat afvallen. 

Uit onderzoeken blijkt namelijk dat je maar liefst 3.5 kilogram kan afvallen als je bronnen van calorieën voor whey eiwitten vervangt en daarnaast ook aan gewichtheffen doet.

Kortom, met whey isolaat kun je je eiwitinname verhogen en daarmee het gewichtsverlies bevorderen.

Naast de eiwitten en vetten zijn er echter nogal wat verschillen tussen whey isolaat en whey proteine waar je je bewust van moet zijn. 

Het verschil tussen whey Isolate en whey proteine

Er bestaat nogal wat verwarring tussen whey isolate en whey proteïne, maar het verschil tussen whey isolate en whey proteïne is het eiwitgehalte. 

Whey proteïne bevat ongeveer 84% eiwit terwijl whey isolaat 93% eiwit bevat. In isolaat is het eiwitgehalte hoger omdat het vet en lactose tijdens het filterproces grotendeels verwijderd worden.

Anderzijds blijft het bij whey proteïne laat zitten. Om deze reden kiezen mensen met verteringsproblemen daarom vaak voor whey isolaat.

Je kunt met whey isolaat afvallen, maar je zult altijd in een negatieve energiebalans moeten zitten. Gewichtstoename of afname is namelijk calories in vs calories out.

Je zult je dus moeten weten hoeveel calorieën je elke keer binnenkrijgt.

De voedingswaarde whey isolate en whey proteine

Whey isolate is meer verwerkt dan whey proteïne wat een grote invloed heeft op de voedingswaarde. 

Voor een complete vergelijking zullen we de voedingswaardes naast elkaar leggen en daarna nog even afzonderlijk vermelden.

Voedingswaarde per 100 calorieën: 

Voedingswaarde

Whey proteine

Whey isolaat

Proteines

18

23

Lactose

1 – 3,5

0 – 1

Vetten

1,5

0

Koolhydraten

3,5

1

 

De voedingswaarde whey proteine (100 gram):

 • Calorieën: 359 kcal     
 • Eiwitten: 84 gram
 • Vetten: 1,4 gram    
 • waarvan verzadigde vetzuren: 0,4 gram     
 • Koolhydraten: 2,6 gram
 • waarvan suikers: 2,6 gram 
 • Zout: 0,5 gram

De voedingswaarde van whey isolate (100 gram):

 • Calorieën: 368 kcal     
 • Eiwitten: 93 gram
 • Vetten: 0.3 gram    
 • waarvan verzadigd: 0,1 gram     
 • Koolhydraten: 2,5 gram
 • waarvan suikers: 2,6 gram 
 • Zout: 0,5 gram

Wat wei-eiwitten zijn

Wei-eiwitten zijn koemelkeiwitten die als bijproducten ontstaan tijdens het kaasmaakproces. Koemelk wei (20%) en caseïne (80%) eiwitten. 

Er bestaan drie soorten wei eiwitten, namelijk concentraat, isolaat en hydrolysaat. 

 1. Concentraat: (bevat lactose): eiwitshakes en zuigelingenvoeding.
 2. Isolaat: bevat minder lactose en minder vet. Het is geschikt voor mensen met lactose-intolerantie maar juist ongeschikt voor mensen met een melkallergie.
 3. Hydrolysaat: makkelijk verteerbaar en wordt vaak gebruik bij zuigelingenvoeding

Take home message

Veel mensen proberen met eiwitsupplementen het afvallen gemakkelijker te maken. Dus kun je met whey isolaat afvallen?

Whey isolate bevat minder vetten en juist meer eiwitten. Minder vetten betekent minder calorieën en de eiwitten kunnen je een voldaan gevoel geven en de eetlust verminderen. 

Zo heeft een onderzoek aangetoond dat whey eiwitten in combinatie met gewichtheffen in een aanzienlijk gewichtsverlies kunnen resulteren.

Daarnaast kan je er maagdarmklachten mee voorkomen als je een lactose-gevoeligheid of lactose-intolerantie hebt. Het lactose is namelijk verwijderd.

Weet wel dat alle verwerkingsprocessen van whey isolate met een hoger prijskaartje komen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Morr, C. V., & Ha, E. Y. W. (1993). Whey protein concentrates and isolates: processing and functional properties. Critical Reviews in Food Science & Nutrition, 33(6), 431-476

Oberoi, A., Giezenaar, C., Jensen, C., Lange, K., Hausken, T., Jones, K. L., … & Soenen, S. (2020). Acute effects of whey protein on energy intake, appetite and gastric emptying in younger and older, obese men. Nutrition & diabetes, 10(1), 1-9.

Baum, J. I., Gray, M., & Binns, A. (2015). Breakfasts higher in protein increase postprandial energy expenditure, increase fat oxidation, and reduce hunger in overweight children from 8 to 12 years of age. The Journal of nutrition, 145(10), 2229-2235.