Met Medicatie Vermageren: 5 Geneesmiddelen

Sommige mensen willen met medicatie vermageren. Zo zijn er een aantal geneesmiddelen om af te vallen die goedgekeurd zijn door de Amerikaans FDA.

Dus hoe kun je met medicatie vermageren?

KORT ANTWOORD

Er zijn een aantal voorgeschreven afslankmiddelen die de eetlust kunnen verminderen en/of het verzadigde, volle gevoel kunnen vergroten. 

De FDA heeft vier afslankmiddelen voor langdurig gebruik goedgekeurd, namelijk: Bupropion-Naltrexon, Orlistat, Liraglutide en Phentermine-topiramaat. Orlistat kan zelfs de vetopname verhinderen. 

Liraglutide en orlistat zijn de enige geneesmiddelen die effectief en veilig uit de bus kwamen. Dit blijkt uit klinisch onderzoek.

Dit artikel vertelt meer over deze afslankmiddelen en de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt.

apotheker pakt medicijn

5 Afslankmiddelen

Bupropion-naltrexon. Bupropion is een antidepressivum dat normaal gesproken wordt gebruikt bij alcohol-, rook- en opioïdenverslaving. Het kan bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, misselijkheid, en constipatie. Het is belangrijk dat je vanaf het begin gemonitord wordt omdat het de bloeddruk kan verhogen en het risico op zelfmoord met zich meebrengt. 

Orlistat. Van al het vet dat je vanuit de voeding binnenkrijgt kan orlistat 1/3 van de vetopname voorkomen. Als je dit afslankmiddel wilt gebruiken moet je een vetarm dieet volgen. Het kan maagdarm bijwerkingen met zich meebrengen zoals losse ontlasting en winderigheid. 

Semaglutide. Dit middel kan een darmhormoon nabootsen dat de productie van insuline stimuleert, wat de eetlust vermindert en het volle gevoel juist verhoogt. Er kunnen bijwerkingen optreden zoals gasvorming, buikkrampen, braken, hoofdpijn, constipatie, vermoeidheid en maagreflux. Het middel wordt voorgeschreven bij de behandeling van suikerziekte, maar het wordt ook bij overgewicht gebruikt. 

Liraglutide. De toediening verloopt via een injectie. Naast afslankmiddel wordt Liraglutide ook door suikerpatiënten gebruikt. Een veelvoorkomende bijwerking is misselijkheid.

Phentermine-topiramaat. Phentermine is een afslankmiddel terwijl topiramaat een anti-epilepticum is. Dit middel werkt als amfetamine en kan de bloeddruk en hartslag verhogen. Het kan ook voor nervositeit, slapeloosheid en constipatie zorgen.

Gevaren

Zijn afslankpillen gevaarlijk? Verschillende producten kunnen schadelijke bijwerkingen veroorzaken zoals: 

  1. slapeloosheid
  2. agitatie
  3. hoge bloeddruk, hogere hartslag
  4. diarree
  5. rectale bloeding
  6. leverschade
  7. nierproblemen

Vandaar dat de FDA populaire ingrediënten heeft verboden.

Take home message

Je kunt met medicatie vermageren.

Zo heeft de FDA verschillende afslankmiddelen goedgekeurd zoals Bupropion-naltrexon, Orlistat, Liraglutide en Phentermine-topiramaat.

De werkingsmechanismen omvatten het verminderen van de eetlust, verhogen van het voldaan gevoel en het verhinderen van de vetopname. 

Houd rekening met de bijwerkingen en risico’s die deze middelen met zich mee kunnen brengen.

Overleg altijd met een dokter. Mogelijk moet je vanaf het begin al gemonitord worden.

Ook zijn er mensen die zich afvragen welke geneesmiddelen als bijwerking gewichtsverlies met zich meebrengen.

Om op de lange termijn af te vallen en het gewichtsverlies te behouden zul je dieet en leefstijl aanpassingen moeten doorvoeren.

Je arts kan jou helpen om veilig af te vallen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen