Kun je met Detox Drinks Afvallen? En Met Welke Precies?

Naast het ontgiften beweren voorstanders ook dat detox-drankjes gewichtsverlies kunnen bevorderen. Dus kun je met detox drinks afvallen?

KORT ANTWOORD

Detoxdrinks kunnen gewichtsverlies mogelijk indirect bevorderen, omdat ze de spijsvertering stimuleren. Een gezonde spijsvertering maakt het afvallen namelijk gemakkelijker.

Volgens voorstanders kunnen detox drinks ook je metabolisme een boost geven. Als je je stofwisseling wilt stimuleren, kun je bijvoorbeeld ’s ochtends een detoxdrink met gember en citroen nemen.

Echter, er is een studie uitgevoerd naar detoxdrankjes waaruit bleek dat het gewichtsverlies alleen wordt veroorzaakt doordat het dieet dat je volgt laag is in calorieën. Het is dus nog maar de vraag of de eerder besproken argumenten wel zo krachtig zijn.

Dit artikel biedt inzicht in de vraag of detoxdrinks daadwerkelijk gewichtsverlies bevorderen, inclusief vijf specifieke drankjes die je zou kunnen overwegen.

detox drankjes

5 Detox drinks voor afvallen

Er bestaan verschillende detoxdrankjes die volgens bepaalde bronnen kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Hier zijn enkele populaire opties:

1. Gember en Citroen. Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan de spijsvertering bevorderen. Gecombineerd met het verfrissende citroensap vormt dit een populaire detoxcombinatie die sommigen als ondersteunend voor gewichtsverlies beschouwen.

2. Honing en Kaneel. De combinatie van honing en kaneel wordt soms geroemd om zijn potentiële positieve effecten op het metabolisme. Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is, geloven sommigen dat deze mix kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

3. Groene Thee. Groene thee bevat antioxidanten en cafeïne, die beide bij kunnen dragen aan het stimuleren van de stofwisseling. Het drinken van groene thee wordt vaak geassocieerd met gezondheidsvoordelen, waaronder mogelijke ondersteuning bij gewichtsverlies.

4. Veenbessensap. Veenbessen staan bekend om hun antioxidante eigenschappen. Hoewel het drinken van veenbessensap op zichzelf geen magische oplossing is voor gewichtsverlies, wordt het soms opgenomen in detoxdiëten vanwege de gunstige voedingsstoffen.

5. Munt en Komkommer. Munt en komkommer worden vaak gebruikt in detoxwater vanwege hun verfrissende smaak. Hoewel ze niet direct bijdragen aan gewichtsverlies, kunnen ze een gezond alternatief vormen voor suikerhoudende dranken.

Belangrijk om op te merken is dat er beperkt wetenschappelijk bewijs is dat specifieke voedingsmiddelen of drankjes op zichzelf significant gewichtsverlies bevorderen.

Het effect ervan kan variëren van persoon tot persoon. Het is raadzaam om een gezond en gebalanceerd dieet te combineren met regelmatige lichaamsbeweging voor duurzaam gewichtsverlies.

Snellere stofwisseling met detoxdrinks

Wist je dat je in rust maar liefst 60% van al je calorieën verbrandt? En belangrijker nog, je kunt dit percentage verhogen.

Je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, speelt een cruciale rol, vooral de snelheid waarmee je stofwisseling plaatsvindt, is van belang als je wilt afvallen.

Een verhoogd basaal metabolisme zorgt ervoor dat je in rust meer calorieën verbrandt, wat het proces van afvallen aanzienlijk vergemakkelijkt.

Detoxdrinks kunnen mogelijk bijdragen aan het verhogen van je metabolisme, hoewel het wetenschappelijk bewijs beperkt is.

Verwacht er in ieder geval niet te veel van.

Verlaag het aantal dagelijkse calorieën

Met alleen detoxdrinks zal je je gewichtsdoelen niet halen, want als je af wilt vallen zul je altijd rekening moeten houden met ‘’calories in vs. calories out’’

Oftewel, als je een gezond dieet volgt waarbij je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt zul je af gaan vallen. Een netto calorietekort is dus het belangrijkst.

Gifstoffen wegspoelen

Zoals de naam al aangeeft nemen mensen nemen detoxdrinks om gifstoffen uit het lichaam weg te spoelen.

Zo kunnen gifstoffen zich mogelijk gaan opstapelen als je ze niet wegspoelt.

En als gifstoffen zich in je lichaam opstapelen, zou je mogelijk last kunnen krijgen van vermoeidheid, huidproblemen, spijsverteringsproblemen, psychische problemen zoals depressie en angst.

Daarnaast zou je ook last kunnen krijgen van spierpijn, vies ruikende ontlasting, minder stabiele bloedsuikerspiegels, cravings, slapeloosheid, slechte adem en zelfs gewrichtspijnen.

Vanwege dit grote scala aan mogelijke klachten willen veel mensen detoxdrinks een keer uitproberen.

Natuurlijke detox

Je hebt niet perse detox drinks nodig als je wilt afvallen en tegelijkertijd je lichaam wilt ontgiften. 

Dit kan ook op een aantal andere natuurlijk manieren:

  1. minder alcohol drinken
  2. juist veel water drinken
  3. gezonde voedingsmiddelen
  4. meer slapen
  5. stressmanagement
  6. lichaamsbeweging

Naast detoxen zouden de drankjes je gezondheid mogelijk kunnen bevorderen. 

De gezondheidsvoordelen van het detoxdieet

Indirect kun je met detox drinks afvallen en tegelijkertijd je lichaam ontgiften. Maar er is nog meer.

Volgens voorstanders brengt het detoxdieet namelijk nog een groot aantal gezondheidsvoordelen met zich mee zoals een sterker immuunsysteem, een gezondere en mooiere huid en meer energie.

Daarnaast zou het je gemoedstoestand kunnen verbeteren, een regelmatige stoelgang bevorderen, en ervoor zorgen dat je minder vieze winden laat.

Het zelfs je bloeddruk kunnen verlagen en ervoor zorgen dat je zowel gezond als langer gaat leven.

Dit klinkt bijna te goed om waar te zijn, waardoor je je al gauw afvraagt of de gezondheidsclaims wel wetenschappelijk gefundeerd zijn.

Detoxdrinks en wetenschap

Volgens voorstanders kunnen detoxdrinks je lichaam ontgiften en tegelijkertijd het afvallen bevorderen, maar momenteel is er zeer weinig wetenschappelijk bewijs dat detoxdrinks over enige ontgiftingseffecten beschikken.

Het lijkt er dus op dat detoxdiëten geen specifieke gifstoffen kunnen verwijderen. De gezondheidsclaims van de voorstanders zijn dus niet onderbouwd.

Je lichaam kan de gifstoffen gelukkig wel op eigen houtje verwijderen. Misschien is het beter om te kijken hoe je dit natuurlijke ontgiftingsproces kunt ondersteunen.

Natuurlijk ontgiftingsproces

Je lichaam kan via het zweet, urine, ontlasting en de lever alle gifstoffen verwijderen. Vandaar dat de beste detoxdrink het ouderwetse water blijft. 

Alle afvaldeeltjes lossen zich namelijk in water op. Daarnaast raak je via het spijsvertingskanaal ook veel afvalstoffen kwijt.

Dit betekent dat je met alleen water al je spijsvertering kunt bevorderen.

Kortom, je lichaam heeft een eigen arsenaal aan detoxmechanismen. Om te ontgiften heb je helemaal geen detoxdrinks nodig.

De gezonde detox drinks

Hoewel detox drinks je lichaam niet lijken te ontgiften, kunnen ze nog steeds je gezondheid bevorderen.

Dit is te danken aan de gezonde ingrediënten in veel detoxdrinks. Deze bestanddelen kunnen je gezondheid op andere manieren ten goede komen.

Een aantal populaire ingrediënten in detox drinks zijn gember, citroen, appelciderazijn, komkommer, grapefruit, limoen, watermeloen, munt en veenbes.

En wist je dat limoenen en citroenen talrijke heilzame ingrediënten bevatten zoals vitamines, oplosbare vezels, krachtige antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen?

Er is wel iets waar je goed rekening mee moet houden. Zo bevatten detoxdrankjes vaak een hoog kaliumgehalte. Er zijn detox drankjes die per 100 milliliter meer dan 80 mg kalium bevatten. 

Take home message

Detoxdrinks zijn vaak een onderdeel van een groter detoxdieet. Dus kun je met detox drinks afvallen?

Met detox drinks kan gewichtsverlies mogelijk indirect gestimuleerd worden, want de detox drinks bevorderen je spijsvertering waardoor het afvallen makkelijker kan worden.

Volgens voorstanders kunnen detoxdrinks gifstoffen wegspoelen, je stofwisseling stimuleren en het gewichtsverlies bevorderen.

Het internet staat vol met veelbelovende gezondheidsclaims, maar deze claims missen vaak een wetenschappelijke onderbouwing. Vandaar dat regulier water de sterkste detox drink blijft.

Er zijn nog meer mogelijke voordelen waar veel mensen niet van op de hoogte zijn. 

Je kunt met detoxdrinks nog steeds je gezondheid bevorderen, want detoxdrinks bevatten vaak gezonde ingrediënten zoals gember, citroen en limoen. 

Kortom, het ontgiftingsproces is dan wel niet wetenschappelijk onderbouwd, de ingrediënten kunnen je gezondheid nog steeds bevorderen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Warner, A. (2018). No need to detox.