Een vetpercentage weegschaal is een geweldig hulpmiddel om nauwkeuriger aspecten van je lichaamssamenstelling te meten.

Ze worden vaak gebruikt door sportievelingen die spieren op willen bouwen of bezig zijn met vetverlies.

Met zoveel producten op de markt kan het echter lastig zijn om de juiste weegschaal met vetmeting te vinden. Met dit artikel willen we het iets makkelijker voor je maken.

Overzichtelijk de beste vetpercentage weegschalen

  1. Meest betrouwbaar: Tanita RD
  2. Prijs-kwaliteit: Fitage
  3. Budget: Silvergear
  4. Medisana BS 140 connect
  5. Withings body+

Wat kan een vetpercentage weegschaal?

De meeste weegschalen met vetpercentage meten het lichaamsvet door middel een elektrische stroom waar het water in het vet op reageert, dit wordt ook wel bio-impedantie genoemd.

Naast het meten van het lichaamsvet, analyseren veel vetpercentage weegschalen ook andere componenten van de lichaamssamenstelling, waaronder spiermassa, botmassa en lichaamsvochtpercentage.

De 5 beste vetpercentage weegschalen

vetpercentage-weegschaal-Tanita-RD

1. Tanita RD | Betrouwbaar

€199,-

check mark Meest nauwkeurig
check mark 9 meetfuncties
check mark 200 kilogram maximale capaciteit

De vetpercentage weegschaal van Tanita wordt gezien als meest betrouwbaar. Wanneer herhaaldelijk wordt gemeten, laat de weegschaal namelijk de minste afwijking zien.

Deze weegschaal met vetpercentagemeter heeft 8 verschillende meetfuncties.

Het nadeel is dat er maximaal 4 gebruikers gecreëerd kunnen worden en het hoge prijskaartje is iets wat niet bij iedereen in de smaak valt.

De Tanita RD is verkrijgbaar in wit en zwart.

Merkwaardige review: “Werk in het ziekenhuis als technicus en heb de resultaten vergeleken met onze professionele apparatuur en deze weegschaal is verbluffend nauwkeurig. Na 7 keer meten.”

vetpercentage-weegschaal-fitage

2. Fitage  | Prijs-kwaliteit

€49,-

check mark Ongelimiteerde gebruikers
check mark 13 meetfuncties
check mark 180 kilogram maximale capaciteit

De weegschaal met vetpercentagemeter van Fitage is met bluetooth gelinkt aan je telefoon. Het bijzondere aan de Fitage weegschaal is dat je ongelimiteerde gebruikers kunt toevoegen. Iets wat absoluut niet standaard is bij vetpercentage weegschalen.

De weegschaal heeft 13 verschillende meetfuncties. Het kan gekoppeld worden met Apple Health, Samsung Health of FitBit.

De handleiding is in de meeste gevallen niet nodig, maar wel fijn dat het in het Nederlands is.

Merkwaardige review: “Het geeft je super veel inzicht over de waardes van je lichaam. Op deze manier kan je het totaalplaatje goed in de gaten houden zonder moeite.Wat mij betreft een aanrader. Snel en simpel gekoppeld en het werkt gebruiksvriendelijk.”

vetpercentage-weegschaal-silvergear

3. Silvergear  | Budget

€35,-

check mark Goedkoop
check mark 9 meetfuncties
check mark 180 kilogram maximale capaciteit

Dit is de goedkoopste vetpercentage weegschaal die je kunt vinden. Naast het gewicht heeft het 9 meetfuncties waaronder spiermassa, botten, lichaamsvet, visceraal vet, subcutaan vet, hydratatie, BMI, lichaamstype en lichaamsleeftijd. 

Wellicht door de lagere kwaliteit zie je vooral dat mensen niet onder de indruk zijn van de accuratesse. 

Het is wel de meest verkochte weegschaal in Nederland en mensen zijn over het algemeen vrij tevreden met de functionaliteiten en vooral met de app. 

De app kan maximaal 5 personen onthouden, wat het niet geschikt maakt voor grotere families.

Merkwaardige review: “Ik heb deze weegschaal al voorgedragen aan meerdere vriendinnen. Het gebruiksgemak is waanzinnig. Je staat er op en tegelijkertijd heb je al de informatie op je telefoon. Zo weet je nu gelijk wat je bmi is, je viscerale vetten, je spiermassa, je eiwitten en ga zo door. Hij houdt alles bij voor je. Dit is een geschenk uit de hemel als je je waardes graag bij houdt. Ik ben nu 21 kilo lichter en ik zweer bij deze weegschaal.”

Ongeveer 5% van de reviews zijn negatief waarbij gezegd wordt dat de weegschaal niet naar behoren werkt. Dat is vrij normaal bij goedkope producten. In de meeste gevallen zullen ze de klus klaren en bij 1 op de 20 werkt het niet correct.

vetpercentage-weegschaal-medisana
€70,-

check mark 7 Meetfuncties
check mark 8 Gebruikers
check mark App bevat reclame en deelt gegevens

De Medisana BS 436 Connect valt met 70 euro een beetje in het middensegment. De vetpercentage weegschaal meet je gewicht, je vetpercentage, je vochtgehalte, je spier- en botmassa, BMI-waarde en caloriebehoefte.

Het heeft plek voor 8 gebruikers en zou je automatisch moeten herkennen als je erop gaat staan. Alleen dat laatste gaat niet altijd goed. Reviews geven aan dat meetresultaten soms bij andere gebruikers wordt weergeven en dat soms een omweg genomen moet worden om de data bij de juiste gebruiker te krijgen.

Merkwaardige review: “De weegschaal is makkelijk in gebruik en met de handleiding makkelijk in te stellen. Het scherm geeft duidelijke gegevens weer en de app was ook zo gekoppeld. Zonder internetverbinding werd de meting nog steeds gesynchroniseerd naar m’n telefoon. Er is wel één groot nadeel van de app. Bij het installeren word je verplicht een account aan te maken bij de fabrikant. Hierbij moet je Medisana toestemming geven om al je persoonlijke en vitale gegevens te delen met derden. Dus dat is erg jammer.”

Bekijk de Medisana op Coolblue

vetpercentage-weegschaal-withings-body
€100,-

check mark WiFi connectie
check mark 5 Meetfuncties
check mark Prijs-kwaliteit

De Withings body+ vetpercentage weegschaal meet 5 aspecten van de lichaamssamenstelling. Met de weegschaal kan je namelijk gewicht, lichaamsvet, vochtpercentage en spier- en botmassa tracken. 

Daarnaast gebruikt de Withings WiFi om te verbinden en synchroniseert het met je favoriete gezondheid of fitness app. Het voordeel van WiFi is dat de verbinding sterker en consistenter is in vergelijking met bluetooth. Dit is voornamelijk te zien bij oudere toestellen. 

De Withings body+ werkt met ontzettend veel apps samen, dus als je daar interesse in hebt, zal dit de weegschaal voor jou zijn.

Het biedt ook ruimte voor maximaal 8 gebruikers en bevat functies voor iedereen in het gezin, waaronder een zwangerschap tracker en baby-modus.

De Withings Body+ weegschaal is een accurate weegschaal die verkrijgbaar is in twee kleuren.

Merkwaardige review: “Dit is een fijne weegschaal. Het instellen ging gemakkelijk, en nu is het een kwestie van er even op gaan staan en je gegevens worden automatisch naar de app gestuurd.”

Bekijk de Withings body+ op Coolblue

Welke kan je het beste kiezen?

Alle vetpercentage weegschalen bevatten grofweg dezelfde meetfuncties. Het grootste verschil onderling zit ‘m in de design en de nauwkeurigheid van de meting. 

Hoe duurder de weegschaal met vetpercentagemeter, hoe nauwkeurige de meting, lijkt de trend.

Kortom, als je de meest nauwkeurige weegschaal die vetpercentage meet wilt hebben en budget geen probleem is, dan is de Tanita RD de beste keuze. 

Echter, het zal voor velen de prijs niet waard zijn, omdat het slechts een weegschaal is. Indien je gewoon een gave weegschaal zoekt die prima werkt voor de prijs die je ervoor betaalt, dan is de beste keuze de Fitage vetpercentage weegschaal.

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft psychologie gestudeerd. Zijn hobby’s zijn muziek maken en culinair koken. 

Bronnen

Davies, M. J., Baer, D. J., Judd, J. T., Brown, E. D., Campbell, W. S., & Taylor, P. R. (2002). Effects of moderate alcohol intake on fasting insulin and glucose concentrations and insulin sensitivity in postmenopausal women: a randomized controlled trialJama287(19), 2559-2562.

Bell, R. A., Mayer-Davis, E. J., Martin, M. A., D’Agostino, R. B., & Haffner, S. M. (2000). Associations between alcohol consumption and insulin sensitivity and cardiovascular disease risk factors: the Insulin Resistance and Atherosclerosis StudyDiabetes care23(11), 1630-1636.