Werkt Vitamine Over Datum nog? Een Overzicht.

Vitamines zijn belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Helaas hebben vitamines een beperkte houdbaarheid en kunnen ze na verloop van tijd verminderen in kracht. 

Dit betekent dat sommige vitamines die je koopt, misschien over datum zijn wanneer je ze gebruikt. 

Dit kan leiden tot een vermindering van de voordelen van de vitamines voor je gezondheid. 

Het is daarom belangrijk om de houdbaarheidsdatum van vitamines te controleren voordat je ze koopt.

Dus werkt vitamine over datum nog?

KORT ANTWOORD

Vitamines, waaronder vitamine C, kunnen hun effectiviteit snel verliezen als ze de vervaldatum overschrijden. Desalniettemin betekent dit niet dat vrij verkrijgbare vitamines geen waarde hebben.

Ondanks dat de hoeveelheid actieve vitamines in deze supplementen mogelijk lager is dan op de verpakking staat vermeld, kunnen ze nog steeds bijdragen aan het bevorderen van algemene gezondheid en welzijn.

Dit artikel vertelt je of vitamine over datum nog werkt, de werkzaamheid na verschillende periodes en of je het überhaupt nog wel mag nemen.

man houdt multivitaminen vast

Werkt vitamine over de datum nog?

De werking van vitamines die over de datum zijn, is afhankelijk van een aantal factoren. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

 • De houdbaarheid van vitamines is afhankelijk van de specifieke vitamine. Sommige vitamines verliezen sneller hun kracht dan andere, dus het is belangrijk om te weten welke vitamine je hebt.
 • Het verloop van de tijd is niet de enige factor die van invloed is op de werking van vitamines. Temperaturen, vochtigheid en hoe vaak een fles wordt geopend, kunnen ook van invloed zijn.
 • In sommige gevallen kunnen vitamines die over de datum zijn nog steeds enig voordeel bieden. Het is echter moeilijk te zeggen hoeveel van de oorspronkelijke kracht er nog over is, omdat dit afhankelijk is van de factoren die hierboven zijn genoemd.
 • In andere gevallen kan de werking van vitamines die over de datum zijn, aanzienlijk verminderd zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je niet de voordelen krijgt die je had gehoopt.
 • Er zijn vitamines die veranderde kleur of smaak hebben wanneer ze over de datum zijn. Dit is een duidelijk teken dat de vitamine over de datum is.

Het is daarom belangrijk om de houdbaarheidsdatum van vitamines te controleren voordat je ze koopt. Als je twijfelt of een vitamine nog goed is, is het het beste om een nieuwe te kopen in plaats van het risico te nemen.

Welke vitamines verliezen snel hun werking

Er zijn een aantal vitamines die sneller hun werking verliezen na verloop van tijd dan andere. Hier zijn een paar voorbeelden:

Vitamine C. Deze vitamine is gevoelig voor oxidatie, wat betekent dat het snel vermindert in kracht wanneer het blootgesteld wordt aan lucht en licht. Na verloop van tijd kan de hoeveelheid actieve vitamine C in een supplement of voedingsmiddel aanzienlijk verminderen.

Vitamine B1 (thiamine). Deze vitamine is gevoelig voor hitte, licht en zuurstof. Wanneer het blootgesteld wordt aan deze factoren, kan de hoeveelheid actieve vitamine B1 in een supplement of voedingsmiddel verminderen.

Vitamine B2 (riboflavine). Deze vitamine is ook gevoelig voor licht. Wanneer het blootgesteld wordt aan licht, kan de hoeveelheid actieve vitamine B2 in een supplement of voedingsmiddel verminderen.

Vitamine B3 (niacine). Deze B vitamine is ook gevoelig voor hitte, licht en zuurstof. Wanneer het blootgesteld wordt aan deze factoren, kan de hoeveelheid actieve vitamine B3 in een supplement of voedingsmiddel verminderen.

Vitamine B5 (pantotheenzuur). Deze vitamine is gevoelig voor hitte, licht en zuurstof. Wanneer het blootgesteld wordt aan deze factoren, kan de hoeveelheid actieve vitamine B5 in een supplement of voedingsmiddel verminderen.

Vitamine B6 (pyridoxine). Deze vitamine is gevoelig voor hitte, licht en zuurstof. Wanneer het blootgesteld wordt aan deze factoren, kan de hoeveelheid actieve vitamine B6 in een supplement of voedingsmiddel verminderen.

De werkzaamheid van de vitamines over de datum

Het verloop van de tijd is een belangrijke factor die van invloed is op de werking van vitamines. 

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe de werking van vitamines kan veranderen na verloop van tijd:

 • Vitamine C: Deze vitamine is gevoelig voor oxidatie, wat betekent dat het snel vermindert in kracht wanneer het blootgesteld wordt aan lucht en licht. Na verloop van tijd kan de hoeveelheid actieve vitamine C in een supplement of voedingsmiddel aanzienlijk verminderen.
 • Vitamine E: Deze vitamine is gevoelig voor hitte, licht en zuurstof. Wanneer het blootgesteld wordt aan deze factoren, kan de hoeveelheid actieve vitamine E in een supplement of voedingsmiddel verminderen.
 • B-vitamines: B-vitamines zijn gevoelig voor hitte, licht en zuurstof. Wanneer het blootgesteld wordt aan deze factoren, kan de hoeveelheid actieve B-vitamines in een supplement of voedingsmiddel verminderen.
 • Vet-oplosbare vitamines: Deze vitamines zijn in staat om zich aan te passen aan veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Deze groep vitamines zijn minder gevoelig voor verminderen van kracht na verloop van tijd dan wateroplosbare vitamines, maar het is wel belangrijk om op te letten dat het niet over de datum is.

Het is belangrijk om te weten dat deze veranderingen in de werking van vitamines niet altijd zichtbaar zijn. 

Mag je vitamine over de datum nog wel nemen?

Het nemen van vitamines die over de datum zijn, is afhankelijk van een aantal factoren en overwegingen. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

 • In veel gevallen kan het nemen van vitamines die over de datum zijn, geen kwaad. De vermindering van de kracht van de vitamine kan echter betekenen dat je niet de voordelen krijgt die je had gehoopt.
 • Bepaalde vitamines kunnen werken als medicatie en het is daarom niet aangeraden om deze te gebruiken als deze over de datum zijn, omdat de werking kan verminderen.
 • Het is belangrijk om te weten dat vitamines die over de datum zijn vaak niet meer gegarandeerd veilig zijn. Dit komt doordat de werkzame stoffen kunnen veranderen na verloop van tijd of omdat er micro-organismen in kunnen groeien.

Er zijn vitamines die veranderde kleur of smaak hebben wanneer ze over de datum zijn . Dit is een duidelijk teken dat de vitamine over de datum is.

 • In geval van twijfel, het is het beste om een nieuwe vitamine te kopen in plaats van het risico te nemen.
 • Het is altijd aan te raden om een arts of een gekwalificeerde gezondheidswerkers te raadplegen als je twijfelt over de veiligheid of werkzaamheid van een vitamine die over de datum is.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat vitamines geen vervanging zijn voor een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding.

Take home message

Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Ze helpen bij de groei en ontwikkeling, en ondersteunen ons immuunsysteem. 

Sommige vitamines, zoals vitamine C, kunnen snel hun werkzaamheid verliezen wanneer ze over datum zijn. Dit betekent echter niet dat vrij verkrijgbare vitamines niet nuttig kunnen zijn. 

Hoewel de hoeveelheid actieve vitamines in deze supplementen misschien lager is dan aangegeven op de verpakking, kunnen ze mogelijk nog steeds nuttig zijn voor het onderhoud van een algehele gezondheid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen