Wat doet de Maan met Ons? 4 Bewezen Effecten.

Je hebt waarschijnlijk weleens films gezien waarin mensen transformeren in wolven bij volle maan, of gehoord dat er dan meer moorden worden gepleegd. 

Interessant genoeg gelooft 50% van de universiteitsstudenten ook dat mensen zich tijdens volle maan vreemd gedragen.

De maan is ongetwijfeld krachtig. Ze beweegt de oceaan, veroorzaakt eb en vloed, en lijkt het leven om ons heen te beïnvloeden. 

Koralen bijvoorbeeld lijken hun voortplanting te synchroniseren met de maancyclus. Maar wat doet een volle maan met mensen? 

Heeft de maan invloed op je? En heeft de maan invloed op je humeur? Kortom, wat doet de maan met ons?

KORT ANTWOORD

Verschillende studies hebben aangetoond dat de verschillende maanfasen onze slaap en stemming kunnen beïnvloeden. Tijdens volle maan slaap je mogelijk minder diep en komt de REM-slaap later. Onderzoek heeft aangetoond dat dit kan leiden tot gemiddeld 20 minuten minder slaap en een 30% afname in REM-slaap. 

Dit fenomeen is mogelijk te wijten aan lagere niveaus van het slaaphormoon melatonine, aangezien er tijdens volle maan meer omgevingslicht is dat de natuurlijke productie van melatonine kan onderdrukken. Bovendien suggereren sommige studies dat de volle maan lichte veranderingen kan veroorzaken in hart- en vaataandoeningen.

Bovendien suggereren sommige studies dat de testosteronniveaus in de dagen voorafgaand aan de volle maan kunnen dalen, vooral bij mannen.

Ondanks de diepgaande culturele en spirituele betekenis van de maan, is de theorie dat de maan ons gedrag beïnvloedt, door wetenschappers verworpen. Eveneens heeft de maan ten onrechte de schuld gekregen van pieken in de criminaliteit.

Dit artikel onderzoekt of het maaneffect echt is en belicht alle manieren waarop de maan ons lichaam en onze geest beïnvloedt.

man houdt volle man vast

Is het ‘Maaneffect’ echt of een mythe?

Ondanks de wijdverspreide volkswijsheid dat een volle maan menselijk gedrag beïnvloedt, hebben wetenschappelijke studies geen consistente bewijzen gevonden om dit idee te ondersteunen. 

man op een bootje op een meer tijdens volle maanGeen verband. Meer dan 100 onderzoeken over het zogenaamde “lunareffect” hebben geen betrouwbare en significante correlatie aangetoond tussen de volle maan, of enige andere fase van de maan, en verschillende fenomenen, waaronder homicideratio’s, verkeersongelukken, huiselijk geweld, geboorten, zelfmoord, grote rampen, uitbetalingspercentages in casino’s, aanslagen, ontvoeringen, agressie bij professionele ijshockeyers, geweld in gevangenissen, psychiatrische opnames, onrustig gedrag van bewoners in verzorgingstehuizen, aanvallen, schotwonden, steekwonden, spoedeisende hulpopnames, gedragsuitbarstingen bij psychologisch uitgedaagde plattelandsvolwassenen, lycantropie, vampirisme, alcoholisme en slaapwandelen.

De oorzaak. Hoewel sommigen misschien meer energie voelen of veranderingen in stemming ervaren tijdens een volle maan, zijn deze effecten waarschijnlijk te wijten aan andere factoren zoals veranderingen in slaappatronen, stress of persoonlijke overtuigingen dan aan enige directe invloed van de maan zelf. Het is belangrijk om dergelijke overtuigingen kritisch te benaderen en te vertrouwen op wetenschappelijk bewijs om het ware effect van hemelse gebeurtenissen op menselijke gezondheid en gedrag te begrijpen.

Weetje

Wist je dat de gemiddelde duur van de menstruatiecyclus van vrouwen overeenkomt met de 29,5-daagse cyclus van de maan? Vandaar dat veel culturen de maan met vruchtbaarheid associëren.

De invloed van de maan. Niettemin heeft de maan wel invloed op de aarde. De getijden zijn sterker op volle maandagen en veel zeedieren synchroniseren hun vruchtbaarheidscycli met de maanfasen. Dit heeft geleid tot de hypothese dat mensen ook reageren op de veranderingen in de omgeving veroorzaakt door de maan. Onder andere wordt aangenomen dat de menstruatiecyclus van vrouwen van 28 dagen overeenkomt met de maanrevolutie om de aarde, en dat de zwangerschapsduur van menselijke baby’s 10 maanmaanden is.

Maanavonden. Verschillende culturen over de hele wereld geloofden in een correlatie tussen menselijk gedrag en maanfasen. In sommige tradities worden feesten gepland op volle maanavonden, omdat mensen emotioneel verhoogd zijn en seksuele handelingen worden aanbevolen vanwege de vermeende openheid en robuustheid van het lichaam. Op nieuwe maanavonden worden daarentegen stilte en vrede aanbevolen om energie te besparen.

Hoewel het effect van de maan op menselijk gedrag misschien klein is, kan het voor degenen die harmonie met de natuur en het heelal zoeken van belang zijn. 

Voor anderen gaat het moderne leven gewoon door, van volle maan tot nieuwe maan en weer terug.

De Invloed van de Maan op ons lichaam en geest

We gaan nu dieper in op de verschillende aspecten van de maan en haar invloed op het menselijk lichaam en de geest. We zullen onder andere de astrologische betekenis van de maan, de effecten van haar verschillende fasen en haar kosmische invloeden in relatie tot andere planeten verkennen. Daarnaast werpen we een blik op wetenschappelijke perspectieven op maaninvloeden.

Om de effecten van de maan op het menselijk lichaam en de geest te begrijpen, moeten we eerst de astrologische betekenis van de maan binnen de fysieke context begrijpen. De maan beïnvloedt niet alleen de getijden van de oceaan, maar ook de reacties van allerlei levende wezens. 

De Astrologische Betekenis van de Maan

Sommige mensen geloven dat de fasen van de maan een diepgaande invloed hebben. Afhankelijk van je sterrenbeeld en de fase waarin de maan was tijdens je geboorte, vormt de maan een specifiek thema en kleur in je interacties met anderen. 

Het wordt gezegd dat de maan een overvloed aan geschenken met zich meebrengt, die in het verleden zijn verzameld en nu beschikbaar zijn als gereedschap voor het leven in het heden. 

Bovendien oefent de maan een zware invloed uit op hoe je kunt reageren op de ervaringen die je in de wereld hebt door de cultivering en uitoefening van mindfulness.

Tijdens de nieuwe maanfase zijn de nachten donker en worden ze alleen verlicht door het natuurlijke licht van sterren en andere hemellichamen. 

Het is moeilijk om tijdens deze periode de positie van de maan te identificeren, omdat de nieuwe maan volledig opgaat in de duisternis tussen de sterren. 

Het wordt gezegd dat de nieuwe maan onze geest en emoties controleert en ons gedrag beïnvloedt. 

Hoewel de nieuwe maan misschien niet zichtbaar is, mag de krachtige invloed ervan op ons niet worden onderschat.

Bovendien wordt gedacht dat de invloed van de maan op de geest verband houdt met de invloed van andere planeten en de planeet Aarde. 

Alle planeten lijken invloed te hebben op de Aarde, maar alleen de Aarde heeft leven. Daarom wordt de Aarde vaak bewonderd als Moeder Aarde.

Maanfasen en Psychiatrische Stoornissen

Ik kwam een onderzoek tegen dat keek of er een verband bestaat tussen maanfasen en psychiatrische presentaties op de spoedeisende hulp. 

Gedurende 41 maanden werden 1857 patiënten in een ziekenhuis gevolgd. Er werd gekeken naar de verdeling van psychiatrische presentaties tijdens verschillende maanfasen. 

Uit de resultaten bleek dat er geen significant verschil was tussen de maanfasen en het aantal psychiatrische presentaties. 

Dit suggereert dat de maancyclus geen invloed heeft op psychiatrische stoornissen.

De volle maan beïnvloedt je nachtrust

De volle maan wordt vaak geassocieerd met veranderingen in slaappatronen, waarbij sommige mensen beweren dat ze tijdens deze fase van de maancyclus onrustiger slapen. 

Verstoorde nachtrust. Studies hebben inderdaad aangetoond dat de volle maan kan leiden tot verstoringen in de slaap, waarbij mensen minder diep slapen en later in de REM-slaapfase komen.

Korter slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat tijdens de volle maan mensen gemiddeld zo’n 20 minuten minder slapen dan tijdens andere fasen van de maancyclus. Bovendien ervaren ze tijdens deze periode ongeveer 30% minder REM-slaap, wat de fase van de slaap is waarin dromen vaak voorkomen en die cruciaal is voor het mentale herstel en de verwerking van emoties.

Melatonine. Deze veranderingen in slaappatronen tijdens de volle maan kunnen mogelijk worden toegeschreven aan lagere niveaus van melatonine, een hormoon dat betrokken is bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Melatonine wordt meestal ’s avonds en ’s nachts afgescheiden door de pijnappelklier in de hersenen en speelt een belangrijke rol bij het induceren van slaap en het handhaven van een stabiel slaappatroon gedurende de nacht.

Meer licht. Het is bekend dat licht een invloed heeft op de productie van melatonine. Tijdens de volle maan is er meer omgevingslicht ’s nachts, wat de natuurlijke afscheiding van melatonine kan onderdrukken. Hierdoor kan het langer duren voordat mensen in slaap vallen en kunnen ze minder diep slapen.

Onderlinge verschillen. Hoewel deze bevindingen aantonen dat er mogelijk een verband bestaat tussen de volle maan en slaappatronen, is het belangrijk op te merken dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op de maanfasen. Sommige mensen kunnen helemaal geen veranderingen in hun slaap opmerken tijdens de volle maan, terwijl anderen er juist gevoeliger voor zijn.

Al met al suggereren deze studies dat de volle maan inderdaad invloed kan hebben op onze slaap, maar de exacte mechanismen en de individuele variabiliteit in reactie op de maanfasen vereisen nog verder onderzoek.

De volle maan verlaagt testosteron

Sommige studies hebben aangetoond dat de bloedconcentraties van testosteron lager kunnen zijn in de dagen voor de volle maan. 

Dit fenomeen lijkt mogelijk sterker te zijn bij mannen dan bij vrouwen, vanwege de natuurlijk hogere niveaus van testosteron in het mannelijk lichaam.

Testosteron. Testosteron is een hormoon dat van nature aanwezig is in het menselijk lichaam en dat een rol speelt bij verschillende functies, waaronder spieropbouw, libido en stemming. Onderzoek suggereert dat de maancyclus invloed kan hebben op de hormoonspiegels in het lichaam, inclusief testosteron.

Groter effect bij mannen. Tijdens de dagen voor de volle maan hebben sommige studies lagere niveaus van testosteron in het bloed waargenomen bij zowel mannen als vrouwen. Echter, het effect lijkt meer uitgesproken te zijn bij mannen, mogelijk vanwege de hogere basale niveaus van testosteron die van nature in het mannelijk lichaam voorkomen.

Verklaringen. De exacte redenen voor deze veranderingen in testosteronniveaus in relatie tot de maanfasen zijn nog niet volledig begrepen. Er wordt gesuggereerd dat het effect te maken kan hebben met de invloed van maanlicht op de hormoonproductie in het lichaam, hoewel verder onderzoek nodig is om dit te bevestigen.

Hoewel deze bevindingen interessant zijn, is het belangrijk op te merken dat niet alle onderzoeken dezelfde resultaten hebben gevonden, en er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over de precieze relatie tussen de maanfasen en testosteronspiegels. 

Meer studies zijn nodig om deze complexe relatie verder te onderzoeken en te begrijpen.

Take home message

Films en verhalen hebben de mythe van transformatie onder de volle maan versterkt, en zelfs universiteitsstudenten geloven dat mensen zich tijdens deze periode vreemd gedragen. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

Wat doet een volle maan met mensen? Heeft de maan invloed op je? Dus, wat doet de maan met ons? 

Verschillende onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen de verschillende fasen van de maan en onze slaap en stemmingen. 

Tijdens volle maan ervaren mensen vaak een oppervlakkigere slaap en later begin van de REM-slaap, wat kan worden toegeschreven aan lagere melatonineniveaus door het omgevingslicht tijdens deze periode. 

Hoewel sommige studies wijzen op lichte veranderingen in hart- en vaataandoeningen tijdens volle maan, is er geen bewijs gevonden voor een verband tussen maanfasen en psychiatrische stoornissen.

Hoewel de maan een diepgaande culturele en spirituele betekenis heeft, wordt vaak gesuggereerd dat ze invloed kan hebben op ons gedrag. 

Dit blijkt echter niet waar te zijn. Ook heeft de maan ten onrechte de schuld gekregen van pieken in de criminaliteit. 

Deze theorie is door wetenschappers herhaaldelijk verworpen. Bovendien is er geen verband gevonden tussen de fasen van de maan en psychiatrische stoornissen.

Tot slot hebben sommige studies aangetoond dat in de dagen voorafgaand aan de volle maan, de testosteronniveaus kunnen dalen. 

Dit verschijnsel lijkt mogelijk sterker te zijn bij mannen dan bij vrouwen, gezien mannen van nature hogere niveaus van testosteron hebben.

Dit kan echter een complex fenomeen zijn en verdere onderzoeken zijn nodig om dit volledig te begrijpen.

Als je geïnteresseerd bent in onderwerpen zoals karma en de wet van aantrekking, zou je deze artikelen kunnen lezen voor meer inzicht. 

Daarnaast nodig ik je uit om een kijkje te nemen op mijn YouTube-kanaal, waar ik de meest gestelde vragen zoals deze in slechts één minuut beantwoord.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Francis, O. J., Kopke, B. J., Affatato, A. J., & Jarski, R. W. (2017). Psychiatric Presentations During All 4 Phases of the Lunar Cycle. Advances in mind-body medicine, 31(3), 4-7.

Benbadis, S. R., Chang, S., Hunter, J., & Wang, W. (2004). The influence of the full moon on seizure frequency: myth or reality?. Epilepsy & Behavior, 5(4), 596-597.