Wat Zit er in Sojamelk? 10 Ingrediënten en Toevoegingen

Soja is een populair plantaardig product. Het bevat heilzame ingrediënten en kan het risico op een reeks aandoeningen verminderen. Maar wat zit er in sojamelk?

KORT ANTWOORD

Onbewerkte soja bevat alle essentiële aminozuren, B-vitamines, hoogwaardige eiwitten, vezels, gezonde vetten (omega-3, omega-6-vetzuren), magnesium, kalium, calcium en ijzer. Daarnaast zijn sojabonen ook rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, zoals mangaan, vitamine K1, folaat, thiamine, koper en fosfor.

Dit artikel vertelt je de toevoegingen in soja, de gezondheidsvoordelen van soja en de keerzijde van soja.

sojamelk sojabonen

Toevoegingen in sojamelk

 1. Smaak. Om de smaak van sojamelk te verbeteren wordt er vaak zout en suiker aan toegevoegd. 
 2. Textuur. Om de textuur te verbeteren kunnen er ook gommen en verdikkingsmiddelen (E-418) aan toegevoegd zijn. Deze toevoegingen bevatten vaak natrium en kunnen een laxerend effect veroorzaken bij hoge inname.

Andere mogelijke toevoegingen:

 1. aroma
 2. zeezout
 3. rietsuiker
 4. calciumcarbonaat
 5. carrageen
 6. vitamine A-palmitaat
 7. riboflavine (B2)
 8. vitamine D2
 9. vitamine B12

Hier zit je misschien niet op te wachten. Er zijn daarom een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je in de supermarkt bent.

Gezonde sojamelk

Tussen de verschillende sojavormen kan de voedzaamheid verschillen. Daarnaast bevatten de meeste commerciële sojamelk vele ingrediënten. 

De sojamelk met vanillesmaak bevat per portie vaak meer dan een eetlepel extra suiker. Dan ga je je al snel afvragen wat gezonde sojamelk is.

Het gezondste en meest voedzame soja is onbewerkte soja. Het zou het mooiste zijn als de twee hoofdingrediënten alleen maar niet-genetisch gemodificeerde sojabonen en water zouden zijn, maar dit is meestal niet mogelijk omdat het dan snel kan bederven, moeilijk te produceren is op grote schaal of onaantrekkelijk is voor de meeste consumenten. 

Sojamelk bevat vaak een relatief lange lijst aan ingrediënten, maar probeer hier op te letten:

 1. kies sojamelk met zo min mogelijk extra suikers en zout
 2. kies sojamelk dat vrij is van carrageen en glyfosaatresten.

Soja goed voor de gezondheid

Zoals je hiervoor hebt gelezen is soja voedzaam en bevat het dus heilzame plantaardige verbindingen. Dan vraag je je al snel af welke gezondheidsvoordelen dat oplevert.

 1. Soja kan de kans op tal van gezondheidsproblemen helpen verlagen waaronder hart- en vaatziekten, coronaire hartziekten, beroertes en bepaalde kankers zoals prostaatkanker. 
 2. Het kan de gezondheid van je botten helpen verbeteren en de kans op osteoporose verkleinen
 3. Soja is in verband gebracht met een lager cholesterolgehalte en zou het slechte LDL-cholesterol licht kunnen verlagen. De verlaging lijkt helaas niet significant te zijn. 
 4. Minimaal bewerkte soja kan ervoor zorgen dat je minder menopauzale symptomen krijgt door het effect op het hormoonhuishouden.
Weetje

Wist je dat sojamelk in vergelijking met amandelmelk meer voedingsstoffen, eiwitten, kalium  en isoflavonen bevat?

Helaas is sojamelk vaak ook negatief in het nieuws gekomen en met verschillende nadelige effecten in verband gebracht.

Wat is slecht aan sojamelk?

Soja is de nummer één gemodificeerde plant en er zijn een aantal potentiële nadelige effecten van soja in kaart gebracht:

 1. Milde maagdarmklachten: een opgeblazen gevoel, misselijkheid en constipatie.
 2. Oestrogeenachtige of vervrouwelijkende effecten door de soja-isoflavonen die met natuurlijke oestrogenen vergelijkbaar zijn.
 3. Mogelijk een lager testosterongehalte als je het regelmatig eet.
 4. Kan leiden tot verstopte poriën en puistjes
 5. Kan de schildklierwaarden verhogen wanneer er veel van gegeten wordt
 6. Hoger risico op nierstenen door het oxalaat in soja.
 7. Allergische reacties

Veel van deze nadelen worden pas prominent als je veel soja consumeert. Wekelijks 1 of twee porties ongemodificeerde soja is onderdeel van een gezond dieet.

Take home message

Wat zit er in sojamelk?

Onbewerkte soja bevat essentiële aminozuren, hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten (omega-3, omega-6-vetzuren), B-vitamines, vezels, magnesium, calcium, kalium, en ijzer. 

Bovendien zijn sojabonen ook rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, zoals mangaan, vitamine K1, koper, folaat, thiamine en fosfor.

De voedzaamheid kan tussen de verschillende vormen van soja verschillen, maar de gezondste en meest voedzame soja is onbewerkte soja.

Soja kan meerdere gezondheidsvoordelen opleveren waaronder een betere gezondheid van je hart en botten en het kan de kans op een reeks aandoeningen helpen verkleinen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Davy, P., & Vuong, Q. V. (2020). Soy milk by-product: Its composition and utilisation. Food Reviews International, 1-23.

Song, W. O., Chun, O. K., Hwang, I., Shin, H. S., Kim, B. G., Kim, K. S., … & Lee, S. G. (2007). Soy isoflavones as safe functional ingredients. Journal of medicinal food, 10(4), 571-581.