Welke Rijst is Gezond? 4 Beste Soorten

Er zijn verschillende soorten rijst en sommige zijn nou eenmaal gezonder dan andere. 

Waarschijnlijk weet je al dat witte rijst niet zo goed is, maar welke soorten wel? Dus welke rijst is gezond?

KORT ANTWOORD

Bruine rijst wordt vaak beschouwd als de gezondste keuze, omdat het rijk is aan voedingsstoffen en vezels. Het heeft ook een lagere glycemische index dan witte rijst, wat betekent dat het minder snel leidt tot een piek in bloedsuikerspiegel. 

Andere gezonde opties zijn zilvervliesrijst, quinoa en volkorenrijst. Het is belangrijk om te controleren of de rijst die je koopt biologisch is geteeld en onbewerkt, want dit vermindert de hoeveelheid pesticiden en andere chemicaliën die je binnenkrijgt.

Dit artikel vertelt je meer over de gezonde rijstsoorten en welke rijst je maar beter kunt vermijden.

een tafel met een zak rijst en een grote lepel rijst

1. Bruine rijst

Bruine rijst wordt vaak beschouwd als een van de gezondste soorten rijst. 

Dit komt doordat het rijk is aan voedingsstoffen en vezels, waardoor het een goede keuze is voor een gezonde voeding. 

Een van de belangrijkste voordelen van bruine rijst is de lagere glycemische index in vergelijking met witte rijst. 

De glycemische index (GI) is een maat voor hoe snel een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel doet stijgen. 

Voedingsmiddelen met een lage GI, zoals bruine rijst, stijgen langzamer dan voedingsmiddelen met een hoge GI, zoals witte rijst. 

Dit betekent dat bruine rijst een gezonde keuze is voor mensen met diabetes of voor mensen die hun bloedsuikerspiegel op peil willen houden. 

Daarnaast bevat bruine rijst veel voedingsstoffen zoals vitamines B, magnesium, kalium, fosfor en zink. 

Bruine rijst bevat ook veel vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering en kan bijdragen aan gewichtsbeheersing.

Als we het vergelijken met andere gezonde rijst soorten zoals zilvervliesrijst, quinoa en volkorenrijst, zijn de voedingswaarden en voordelen van bruine rijst soortgelijk. 

Maar het belangrijkste verschil is dat bruine rijst meer voorkomt in de keuken en makkelijker verkrijgbaar is dan de andere soorten rijst.

2. Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst, ook wel bekend als Basmati of Jasmijnrijst, is een andere gezonde keuze als het gaat om rijst. 

Net als bruine rijst, heeft zilvervliesrijst een lagere glycemische index dan witte rijst, wat betekent dat het minder snel leidt tot een piek in bloedsuikerspiegel. 

Dit maakt het een geschikte keuze voor mensen met diabetes of voor mensen die hun bloedsuikerspiegel op peil willen houden.

Daarnaast bevat zilvervliesrijst een hoge hoeveelheid voedingsstoffen en vezels. Het is een goede bron van vitamines B, magnesium, fosfor, kalium en selenium. 

Zilvervliesrijst bevat ook veel vezels die helpt bij een gezonde spijsvertering en kan bijdragen aan gewichtsbeheersing.

Een ander voordeel van zilvervliesrijst is dat het een lichtere en zachter textuur heeft dan andere soorten rijst, waardoor het een populaire keuze is in veel gerechten. 

Dit maakt het gemakkelijker om te combineren met verschillende smaken en ingrediënten.

In vergelijking met bruine rijst, quinoa en volkorenrijst, heeft zilvervliesrijst een unieke smaak en textuur, die het een populaire keuze maakt voor specifieke gerechten. 

Het is ook gemakkelijker te verkrijgen dan sommige andere soorten rijst.

3. Quinoa

Quinoa is een unieke keuze als het gaat om rijst, omdat het eigenlijk geen graansoort is, maar een zaad. 

Het wordt vaak beschouwd als een gezonde keuze vanwege de voedingsstoffen en vezels die het bevat.

Een van de belangrijkste voordelen van quinoa is dat het een goede bron van eiwitten is. 

Eiwitten zijn belangrijk voor veel processen in het lichaam, zoals de groei en reparatie van weefsels. 

Quinoa bevat ook veel vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering en kan bijdragen aan gewichtsbeheersing.

Daarnaast bevat quinoa veel voedingsstoffen zoals vitamines B, magnesium, kalium, fosfor en zink. 

Quinoa is ook glutenvrij, wat het een geschikte keuze maakt voor mensen met een glutenintolerantie.

In vergelijking met bruine rijst, zilvervliesrijst en volkorenrijst, is quinoa uniek vanwege zijn eiwitgehalte en glutenvrijheid. 

Ook quinoa heeft een lichtere textuur dan de andere soorten rijst, maar is wel minder voorkomend.

4. Volkorenrijst

Volkorenrijst, ook wel bekend als integrale rijst, is een gezonde keuze vanwege de voedingsstoffen en vezels die het bevat. 

In tegenstelling tot witte rijst, behoudt volkorenrijst al zijn voedingsstoffen, waaronder het bruine schilletje, de gerst en de schil, die rijk zijn aan vezels, vitaminen en mineralen.

Een van de belangrijkste voordelen van volkorenrijst is de lagere glycemische index in vergelijking met witte rijst. 

Dit betekent dat het minder snel leidt tot een piek in bloedsuikerspiegel, wat het een geschikte keuze maakt voor mensen met diabetes of voor mensen die hun bloedsuikerspiegel op peil willen houden.

Daarnaast bevat volkorenrijst veel voedingsstoffen zoals vitamines B, magnesium, kalium, fosfor en zink. 

Volkorenrijst bevat ook veel vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering en kan bijdragen aan gewichtsbeheersing.

In vergelijking met bruine rijst, zilvervliesrijst en quinoa, heeft volkorenrijst een unieke smaak en textuur en is het vaak meer voorkomend en gemakkelijker verkrijgbaar dan de andere soorten rijst. 

Volkorenrijst is ook vaak goedkoper dan de andere soorten rijst.

Zijn er ongezonde rijstsoorten?

Er zijn ook rijstsoorten die minder gezond zijn dan andere. Witte rijst is een voorbeeld van een ongezonde rijstsoort. Daar zijn een aantal redenen voor.

Witte rijst heeft een hogere glycemische index dan bruine rijst, zilvervliesrijst, quinoa en volkorenrijst. Dit betekent dat het sneller leidt tot een piek in de bloedsuikerspiegel, wat ongezond kan zijn voor mensen met diabetes of voor mensen die hun bloedsuikerspiegel op peil willen houden.

Witte rijst is ontdaan van de bruine schil, gerst en schil, waardoor het veel minder voedingsstoffen bevat dan bruine rijst, zilvervliesrijst, quinoa en volkorenrijst. Dit betekent dat witte rijst minder vezels, vitamines en mineralen bevat dan deze gezonde rijstsoorten.

Witte rijst is vaak genetisch gemodificeerd en behandeld met chemicaliën, waardoor het een grotere hoeveelheid pesticiden en chemicaliën bevat dan biologische rijstsoorten.

Witte rijst wordt vaak gepolijst en verwerkt, waardoor het een grotere hoeveelheid geraffineerde suikers bevat, wat ongezond kan zijn voor het lichaam.

Witte rijst wordt vaak geconsumeerd in grote hoeveelheden, zoals in fastfood en gefrituurde gerechten, wat kan leiden tot ongezonde eetgewoonten.

In plaats van witte rijst, is het beter om te kiezen voor gezonde rijstsoorten zoals bruine rijst, zilvervliesrijst, quinoa en volkorenrijst.

Take home message

Verschillende soorten rijst zijn gezonder dan andere. Dus welke rijst is gezond?

Bruine rijst, zilvervliesrijst, quinoa en volkorenrijst zijn gezonde opties omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels en een lagere glycemische index hebben dan witte rijst. 

Deze soorten rijst kunnen helpen bij een gezonde voeding en bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel en spijsvertering.

Het is ook belangrijk om te kiezen voor biologisch geteelde en onbewerkte rijst, omdat dit de hoeveelheid pesticiden en andere chemicaliën die je binnenkrijgt, vermindert. 

Witte rijst daarentegen, is minder gezond omdat het vaak genetisch gemodificeerd is, behandeld met chemicaliën, verwerkt en geraffineerde suikers bevat.

In het algemeen is het belangrijk om een diversiteit aan voedingsmiddelen te consumeren, waaronder gezonde rijstsoorten. 

Door gezonde keuzes te maken en je te richten op het verminderen van ongezonde voedingsmiddelen, kun je een gezonde en evenwichtige levensstijl behouden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen