Welke Sojamelk is het Gezondst?

Soja is een plantaardig product dat heilzame ingrediënten bevat en de kans op meerdere ziekten kan helpen verlagen.

Echter, de voedzaamheid kan tussen de verschillende vormen van soja verschillen en jammer genoeg bevatten de meeste commerciële sojamelkproducten een lange lijst aan ingrediënten.

Zo is de sojamelk met vanillesmaak berucht omdat het per portie vaak meer dan een eetlepel extra suiker bevat.

Het zou het beste zijn als de sojamelk alleen niet-genetisch gemodificeerde sojabonen en water bevat, maar dat is natuurlijk niet zo realistisch.

Dus welke sojamelk is het gezondst?

KORT ANTWOORD

Onbewerkte soja is het gezondst en het meest voedzaam. Een gezonde sojamelk bevat zo min mogelijk extra suikers en natrium, en is vrij van carrageen en glyfosaatresten.

Dit artikel vertelt je welke sojamelk het gezondst is, de voordelen van soja inclusief de potentiële nadelige effecten.

sojamelk sojabonen

5 gezondheidsvoordelen van soja

Wekelijks kunnen een aantal porties sojaproducten je gezondheid bevorderen. Sojabonen zijn namelijk voedzaam en bevatten heilzame plantaardige verbindingen. Maar dat was nog maar het topje van de ijsberg.

 1. Minder ziektes. Sojavoedingsmiddelen en sojabonen kunnen de kans op tal van gezondheidsproblemen helpen verkleinen waaronder hart- en vaatziekten, beroertes, coronaire hartziekten en bepaalde kankers zoals prostaatkanker. Ga dus voor een dieet met minimaal bewerkte sojavoedingsmiddelen dat dus goed voor je hart kan zijn en de kans op bepaalde kankers kan verlagen.
 2. Heilzame verbindingen. Onbewerkte soja is de voedzaamste en gezondste vorm van soja. Onbewerkte soja bevat alle essentiële aminozuren, gezonde vetten (omega-3, omega-6-vetzuren), vezels, magnesium, kalium, calcium, B-vitamines en ijzer. Bovendien zijn sojabonen ook rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, zoals mangaan, folaat, thiamine, vitamine K1, koper, en fosfor. Tot slot wordt soja ook als een hoogwaardig eiwit beschouwd. Regelmatig een portie soja zou je gezondheid kunnen bevorderen.
 3. Gezondheid van je botten. Ook kunnen sojabonen en soja voedingsmiddelen de gezondheid van je botten helpen verbeteren. Het wordt ook in verband gebracht met een lager risico op osteoporose.
 4. Lager cholesterol. Soja is in verband gebracht met een lager cholesterolgehalte. Zo zou soja het slechte LDL-cholesterol lichtelijk kunnen verlagen. Echter, het cholesterol lijkt niet significant lager te worden. 
 5. Mindere menopauze symptomen. Een dieet dat minimaal bewerkte soja voedingsmiddelen bevat kan ervoor zorgen dat je minder menopauzale symptomen krijgt.

Om te profiteren van deze gezondheidsvoordelen wil je natuurlijk weten welke sojamelk het gezondst is.

Alpro bevat de meeste onnatuurlijke ingrediënten waaronder suiker en aroma en is dus geen goede keuze. Daarentegen is het Jumbo huismerk ongezoete soja veel natuurlijker met geen toegevoegde suikers, aroma en een minimaal aantal E-nummers. Er zijn nog veel meer goede sojamelkproducten. Kijk altijd op de ingrediëntenlijst en kies voor de producten met de minste toevoegingen.

Jammer genoeg is sojamelk ook met een aantal nadelige effecten in verband gebracht die we kort zullen bespreken.

De keerzijde van sojamelk

Soja is een plantaardig product en bevat heilzame ingrediënten, helaas is het ook de nummer één gemodificeerde plant.

Potentiële nadelige effecten van soja:

 1. oestrogeenachtige of vervrouwelijkende effecten: soja isoflavonen zijn vergelijkbaar met natuurlijke oestrogenen. 
 2. door regelmatige sojaconsumptie kun je mogelijk een lager testosterongehalte krijgen
 3. verstopte poriën en puistjes
 4. soms milde maagdarmklachten: een opgeblazen gevoel, constipatie, misselijkheid.
 5. hoger risico op nierstenen door het oxalaat in soja
 6. kan je schildklier beïnvloeden en de schildklierwaarden verhogen wanneer er veel van gegeten wordt
 7. allergische reacties

Take home message

Er zit een verschil in wat betreft voedzaamheid tussen de verschillende vormen van soja. Dus welke sojamelk is het gezondst?

Onbewerkte sojamelk is het meest voedzaam en het gezondst.

Je zou het bijna elke dag kunnen eten. Ga dan wel voor de minst bewerkte sojavoedingsmiddelen en eet niet te grote porties.

Soja biedt meerdere potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder het bevorderen van de gezondheid van je hart en botten.

Het wordt in verband gebracht met een lagere kans op verschillende aandoeningen zoals hartaandoeningen, minder menopauzale symptomen, osteoporose en bepaalde kankers zoals prostaatkanker.

De reden dat mensen zich afvragen welke sojamelk het gezondst is, komt waarschijnlijk omdat soja ook negatief in het nieuws is gekomen. 

Soja valt namelijk onder de meest bewerkte voedingsmiddelen, kies dus minimaal bewerkte soja voedingsmiddelen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sacks, F. M., Lichtenstein, A., Van Horn, L., Harris, W., Kris-Etherton, P., & Winston, M. (2006). Soy protein, isoflavones, and cardiovascular health: an American Heart Association Science Advisory for professionals from the Nutrition Committee. Circulation, 113(7), 1034-1044.