Xanthaangom behoort tot de nuttigste levensmiddelenadditieven, het is namelijk effectief in verschillende viscositeiten, zuurgraden en temperaturen. Het is daarnaast makkelijk in gebruik, smaakloos, en werkt normaal gesproken vrij goed.

Wat is xanthaangom?

Xanthaan is een oplosbaar vezel en een lange-keten polysacharidel met als bouwstenen d-glucose, d-glucuronzuur en d-mannose.

Xanthaangom wordt vaak aan levensmiddelen toegevoegd als emulgator, stabilisator of verdikkingsmiddel, van sladressings tot bakwaren. 

Omdat xanthaangom zo’n effectieve emulgator is wordt het vaak in glutenvrije en veganistische baksels gebruikt, omdat het eindproduct hierdoor meer volume krijgt. 

Xanthaangom ontstaat tijdens het fermentatieproces van suiker door de bacterie genaamd Xanthomonas campestris. 

Tijdens de fermentatie van suiker, vormt zich een een smurrie of bouillon -achtige substantie, die door het toevoegen van alcohol vast wordt gemaakt. 

Normaal gesproken is Xanthaangom veganistisch, maar het wordt soms wel met eiwitten verwerkt. Kijk dus goed op de verpakking als je vegetariër of veganist bent. 

Is xantaangom gezond?

Xanthaangom wordt als veilig beschouwd als je de inname beperkt tot maximaal 15 gram per dag. Omdat xanthaangom ook een oplosbaar vezel is kan het zelfs enkele gezondheidsvoordelen hebben. Echter, emulgatoren hebben niet altijd een een goede naam. 

Xanthaangom is een polysaccharide, een bepaald type koolhydraat. Daarmee behoort het gelukkig niet tot de emulgatoren die de darmflora negatief kunnen beïnvloeden en darmontstekingen teweeg kunnen brengen. 

Bijwerkingen van xanthaangom 

Er zijn echter een paar mogelijke bijwerkingen. Zo kan xanthaangom soms laxerend werken. De symptomen kunnen verergeren naarmate je er meer van binnenkrijgt.

Mogelijke bijwerkingen zijn:

  1. migraine 
  2. huidirritaties 
  3. opgeblazen gevoel
  4. diarree
  5. darmgas
  6. winderigheid

Als je al een gevoelige maag of spijsverteringsproblemen hebt, is het misschien beter om xanthaangom te vermijden om verergering van klachten te voorkomen.

Als je wordt blootgesteld aan xanthaangompoeder kunnen er neus- en keelirritatie, griepachtige symptomen, en longproblemen optreden. 

Alternatieven van xanthaangom

Aangezien het soms bijwerkingen kan geven vraag je al snel of je wat in plaats van xanthaangom kan gebruiken.

Xanthaangom kan ook duur zijn omdat de productie erg kostbaar is. Er zijn namelijk gespecialiseerde laboratoria nodig om dit ingrediënt te kweken en oogsten. Bovendien is er maar een beperkt aanbod.

De 8 alternatieven van xanthaangom zijn: 

  1. Psyllium husk
  2. Gemalen lijnzaad met water
  3. Chia zaden met water
  4. gelatine (niet-gearomatiseerd) 
  5. Maïszetmeel
  6. Agar agar
  7. Eiwitten
  8. Guargom

Xanthaangom of guargom?

Guargom is normaal gesproken het meest geschikt voor koude levensmiddelen zoals banketvullingen of ijs, terwijl je xanthaangom het beste kan gebruiken voor gebakken producten. 

1 eetlepel xanthaangom is meestal meer dan genoeg voor een glutenvrij recept. Teveel xanthaangom kan ten koste gaan van de textuur en je baksels aantasten, waardoor ze te kleverig worden.

Omdat zure voedingsmiddelen zoals citroensap ervoor kunnen zorgen dat guargom zijn verdikkend vermogen verliest, is xanthaangom de beste keuze voor brood met gist. 

Welke merk xanthaangom kan je het beste kopen?

woele xanthaangomWe hebben een aantal soorten xanthaangom met elkaar vergeleken en beoordeelt op verschillende kritieke vlakken. Woele kwam als beste uit de bus. Sommige xanthaan producten worden met eiwitten verwerkt. De xanthaangom van Woele is gelukkig veganistisch. 

Take home message 

Hoewel de meeste levensmiddelenadditieven een slechte reputatie hebben, behoort xanthaangom tot de enkele uitzonderingen. De meeste gezondheidsexperts zeggen dat het veilig en vrij onschadelijk is. 

Xanthaangom wordt tijdens bacteriële fermentatie gebruikt om voedingsproducten dikker te maken of bij elkaar te houden als emulgator. 

Omdat ingrediënten op water- en oliebasis niet samengaan worden emulgatoren gebruikt om alles bij elkaar te houden. 

Tot op heden zijn er maar een beperkt aantal studies over xanthaangom en zijn de effecten van consumptie op de lange termijn nog niet goed onderzocht.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen