Zijn Eieren Slecht voor de Lever? 4 Negatieve Effecten.

Er is veel discussie over of eieren slecht zijn voor de lever. Sommigen beweren dat eieren te veel cholesterol bevatten en daardoor de lever kunnen schaden. 

Anderen beweren dat eieren een gezonde bron van eiwitten en andere voedingsstoffen zijn en geen negatief effect hebben op de lever.

Het is waar dat eieren cholesterol bevatten. Een gewoon ei bevat ongeveer 186 mg cholesterol, waarvan ongeveer 62% in de eidooier zit. 

Hoewel cholesterol een belangrijke rol speelt in het lichaam, kan te veel ervan leiden tot verhoogde bloedspiegels van LDL-cholesterol, ook wel slecht cholesterol genoemd. 

Dit kan op termijn leiden tot vette leverziekten, zoals leversteatose, een aandoening waarbij vet wordt opgebouwd in de lever.

Dus zijn eieren slecht voor de lever?

KORT ANTWOORD

Het lijkt erop dat eieren niet echt bijdragen aan leververvetting. Er is geen verband gevonden tussen het eten van eieren en verhoogde bloedspiegels van een enzym dat vaak geassocieerd wordt met leversteatose.

Eieren zijn eigenlijk juist goed voor je lever. Ze zitten namelijk boordevol eiwitten, vitamine B12, choline, selenium en andere voedingsstoffen die juist goed zijn voor je lever. Een ei bevat ongeveer 6 gram eiwit, en dat is belangrijk voor de groei, reparatie en het onderhoud van je weefsels, inclusief je leverweefsel.

Over het algemeen kunnen gezonde volwassenen veilig eieren eten als onderdeel van een gezonde voeding. Maar als je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas, dan is het verstandig om matig te zijn met eieren en er niet te veel van te eten. Als je twijfelt, kun je dit altijd bespreken met je arts of diëtist.

Dit artikel vertelt je de mogelijke negatieve effecten van eieren op de lever, de positieve effecten inclusief de algemene effecten op je lichaam.

illustratie schone lever in een hand

Negatieve effecten van eieren op de lever

Er zijn een aantal mogelijke negatieve effecten van eieren op de lever, waaronder:

  1. Leververvetting. Hoge niveaus van LDL-cholesterol in het bloed kunnen leiden tot leververvetting, ook wel leversteatose genoemd. Dit is een aandoening waarbij vet wordt opgebouwd in de lever, die kan leiden tot leverziekten zoals leverontsteking of cirrose.
  2. Verhoogde bloedspiegels van leverenzymen. Een hoge inname van eieren kan mogelijk leiden tot verhoogde bloedspiegels van leverenzymen, zoals alanine aminotransferase (ALT) en aspartaat aminotransferase (AST), die vaak geassocieerd worden met leverproblemen.
  3. Allergische reacties. Sommige mensen zijn allergisch voor eieren en kunnen een allergische reactie ontwikkelen na het eten van eieren. Deze reacties kunnen variëren van huiduitslag tot anafylactische shock, een levensbedreigende aandoening die de lever kan aantasten.
  4. Eieren besmet met salmonella. Eieren kunnen besmet zijn met salmonella, een bacterie die kan leiden tot een infectie van de lever, die kan leiden tot leverontsteking en andere leverproblemen.

Onthoud dat deze mogelijke negatieve effecten van eieren op de lever vooral van toepassing zijn bij mensen die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas. 

Bij gezonde volwassenen kunnen eieren veilig eten als onderdeel van een gezonde voeding. 

Positieve effecten van eieren op de lever

Er zijn een aantal mogelijke positieve effecten van eieren op de lever, waaronder:

  1. Eiwitten. Eieren zijn een grote bron van eiwitten, die essentieel zijn voor de groei, reparatie en onderhoud van weefsels, waaronder leverweefsel. Eiwitten helpen bij de regenerering van beschadigd leverweefsel en ondersteunen de leverfunctie.
  2. Vitamine B12. Eieren bevatten vitamine B12, die noodzakelijk is voor de gezondheid van de lever. Vitamine B12 helpt bij de productie van rode bloedcellen, die zuurstof naar de lever transporteren, en ondersteunt de stofwisseling in de lever.
  3. Choline. Eieren bevatten choline, een vitamine-achtige stof die noodzakelijk is voor de leverfunctie. Choline helpt bij de productie van galzuur, dat helpt bij de vertering van vetten in de lever.
  4. Selenium. Eieren bevatten selenium, een mineraal dat belangrijk is voor de leverfunctie. Selenium helpt bij de productie van glutathion, een antioxidant die beschermt tegen schade aan levercellen.
  5. Andere voedingsstoffen. Eieren bevatten ook veel andere voedingsstoffen zoals vitamine D, vitamine E, vitamine K, foliumzuur, vitamine B6, calcium, ijzer, koper, zink, kalium, fosfor en magnesium die ook goed zijn voor de levergezondheid.

Algemene effecten van eieren op de gezondheid

Eieren zijn een veelzijdige en gezonde voedingsbron die veel voedingsstoffen bevatten. Hieronder staan een aantal algemene effecten van eieren op de gezondheid:

Eiwitten: Eieren zijn een grote bron van eiwitten, die essentieel zijn voor de groei, reparatie en onderhoud van weefsels, waaronder spieren en botten. Eiwitten helpen bij de regenerering van beschadigd weefsel en ondersteunen het immuunsysteem.

Vitaminen en mineralen: Eieren bevatten vitamine A, vitamine B12, vitamine D, vitamine E, vitamine K, foliumzuur, vitamine B6, calcium, ijzer, koper, zink, kalium, fosfor en magnesium. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de gezondheid van ogen, botten, bloed, huid, haar, immuunsysteem, en vele andere lichaamsfuncties.

Choline: Eieren bevatten choline, een vitamine-achtige stof die noodzakelijk is voor de gezondheid van de hersenen en het geheugen. Choline helpt bij de productie van acetylcholine, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor de communicatie tussen hersencellen.

Luteïne en zeaxanthine: Eieren bevatten luteïne en zeaxanthine, carotenoïden die belangrijk zijn voor de gezondheid van de ogen. Deze stoffen beschermen de ogen tegen schade door blauw licht en helpen bij de preventie van oogaandoeningen zoals staar.

Goed voor hart- en bloedvaten: Er zijn studies geweest die hebben aangetoond dat eieren geen negatief effect hebben op het hart- en bloedvatenstelsel, wanneer ze gegeten worden in matige hoeveelheden. Zelfs eieren die rijk zijn aan cholesterol, zoals eidooiers, hebben geen significante bijdrage geleverd aan de verhoogde bloedspiegels van LDL-cholesterol.

Waarom mensen denken dat eieren slecht voor de lever zijn

Er zijn een aantal redenen waarom sommige mensen denken dat eieren slecht zijn voor de lever:

Eieren bevatten cholesterol. Eieren bevatten ongeveer 186 mg cholesterol, waarvan ongeveer 62% in de eidooier zit. Hoewel cholesterol een belangrijke rol speelt in het lichaam, kan te veel ervan leiden tot verhoogde bloedspiegels van LDL-cholesterol, ook wel slecht cholesterol genoemd. Dit kan op termijn leiden tot hart- en vaatziekten.

Eieren worden vaak geassocieerd met hartziekten. Eieren hebben vaak een slechte reputatie als het gaat om hartziekten, omdat ze een hoog cholesterolgehalte hebben. Dit kan leiden tot de veronderstelling dat eieren ook slecht zijn voor de lever.

Take home message

Zijn eieren slecht voor de lever?

Het lijkt erop dat eieren geen significante bijdrage leveren aan de ontwikkeling van levervetting. Zo is er geen verband gevonden tussen het eten van eieren en verhoogde bloedspiegels van leverenzym, dat vaak geassocieerd wordt met leversteatose.

Daarnaast bevatten eieren veel eiwitten, vitamine B12, choline, selenium, en andere voedingsstoffen die juist belangrijk zijn voor de gezondheid van de lever. Een ei bevat bijvoorbeeld zo’n 6 gram eiwit, en eiwit is essentieel voor de groei, reparatie en onderhoud van weefsels, waaronder leverweefsel.

Over het algemeen kunnen gezonde volwassenen eieren veilig eten als onderdeel van een gezonde voeding. Als je echter een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas, dan is het aan te raden om matig te zijn met eieren en het aantal dat je eet te beperken. Bespreek het eventueel met je arts of diëtist.

Er is dus geen bewijs dat eieren slecht zijn voor de lever. Hoewel eieren cholesterol bevatten, zijn er geen aanwijzingen dat eieren een significante bijdrage leveren aan de ontwikkeling van leververvetting. 

Integendeel, eieren bevatten veel eiwitten, vitamine B12, choline, selenium, en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de levergezondheid. 

Over het algemeen, gezonde volwassenen kunnen eieren veilig eten als onderdeel van een gezonde voeding.

Als je echter een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas, overleg dan met je arts of diëtist voor advies over hoeveel eieren je veilig kunt eten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen