Zijn Kuiten Genetisch Bepaald? En wat is de Groeipotentie?

Je hebt vast wel eens inactieve mensen gezien met gigantische kuiten of mensen die elke dag trainen met minuscule kuiten. Is dat aanleg? Kortom, zijn kuiten genetisch?

KORT ANTWOORD

Onze kuiten zijn genetisch bepaald. Dit betekent dat de grootte en vorm van onze kuiten voornamelijk bepaald worden door onze genen, ofwel de erfelijke eigenschappen die we van onze ouders hebben geërfd. 

Hoewel erfelijkheid een belangrijke rol speelt, kan de omgeving ook invloed hebben op de groei en ontwikkeling van onze kuiten. Als je vaak sport kunnen je kuiten groter worden. Aan de andere kant, als je weinig beweegt, kan dit ervoor zorgen dat je kuiten kleiner blijven. Kortom, onze kuiten zijn genetisch bepaald, maar onze leefstijl kan ook invloed hebben op hun grootte en vorm.

Dit artikel vertelt je hoeveel invloed je hebt op de grootte van je kuiten en met welke oefeningen je ze groter kan maken.

hardloper heeft kramp in kuit

Hoeveel procent kunnen je kuiten nog groeien?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel procent je kuiten nog kunnen groeien, omdat dit sterk afhankelijk is van verschillende factoren zoals je genen, leeftijd en leefstijl. 

Bij kinderen en jongeren zullen de kuiten nog veel kunnen groeien omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is, terwijl bij volwassenen de kuiten al grotendeels volgroeid zijn en dus minder snel zullen groeien. 

Ook kan het verschillen hoeveel je kuiten kunnen groeien als je al regelmatig oefeningen doet om ze te versterken, ten opzichte van iemand die nooit oefent.

Als algemene richtlijn kun je proberen om ongeveer 10-20% meer weerstand toe te voegen aan je oefeningen elke keer dat je ze herhaalt, en kijk dan hoe je kuiten reageren. 

Dit kan bijvoorbeeld door een paar extra herhalingen te doen of door een zwaardere gewicht te gebruiken tijdens je oefeningen. 

Blijf dit doen totdat je het gevoel hebt dat je spieren niet meer groeien, en pas dan je oefeningen aan om ze weer uit te dagen. 

Zo kun je op een gezonde en verantwoorde manier je kuiten groter maken, en het is moeilijk om te zeggen hoeveel procent ze kunnen groeien.

Als voorbeeld: als je nu kuiten hebt die ongeveer 10 cm lang zijn, en je doet oefeningen om ze te versterken, dan zou het kunnen dat je na een paar weken oefenen een paar centimeter groei ziet. 

Dit zou ongeveer een groei van 10-20% betekenen, afhankelijk van hoeveel je oefent en hoe hard je je kuiten uitdaagt. 

Maar zoals gezegd is dit dus voor iedereen anders en kan het variëren hoeveel je kunt verbeteren. 

De grootte en vorm van onze kuiten

De grootte en vorm van onze kuiten worden voornamelijk bepaald door onze genen, ofwel de erfelijke eigenschappen die we van onze ouders hebben geërfd. 

Dit betekent dat als je ouders bijvoorbeeld kleine kuiten hebben, dan is de kans groot dat jij ook kleine kuiten zult hebben. 

Aan de andere kant, als je ouders bijvoorbeeld lange, slanke kuiten hebben, dan is de kans groot dat jij ook lange, slanke kuiten zult hebben.

Genen

Onze genen bepalen ook de structuur van onze spieren, waaronder de spieren in onze kuiten. 

Als je bijvoorbeeld genen hebt die ervoor zorgen dat je spieren gemakkelijk groeien, dan zullen je kuiten waarschijnlijk ook gemakkelijk groeien als je ze traint. 

Aan de andere kant, als je genen ervoor zorgen dat je spieren moeilijk groeien, dan zullen je kuiten waarschijnlijk ook moeilijk groeien, zelfs als je ze traint.

Omgevingsfactoren

Hoewel erfelijkheid een belangrijke rol speelt in de grootte en vorm van onze kuiten, kan de omgeving ook invloed hebben op hun groei en ontwikkeling. 

Bijvoorbeeld, als je vaak sport of fysieke activiteiten doet, kan dit je kuiten groter laten worden omdat de spieren in je kuiten dan meer belast worden en dus groter kunnen worden. 

Echter, als je weinig beweegt, kan dit ervoor zorgen dat je kuiten kleiner blijven omdat de spieren dan minder belast worden en dus minder kunnen groeien.

Als voorbeeld: als je ouders bijvoorbeeld lange, slanke kuiten hebben en jij oefent regelmatig om je kuiten te versterken, dan is de kans groot dat je kuiten ook lang en slank zullen blijven, maar dat ze wel groter zullen worden dan die van je ouders. 

Dit komt doordat je genen ervoor zorgen dat je kuiten een bepaalde vorm hebben, en omdat je oefeningen doet om ze groter te maken. 

Aan de andere kant, als je ouders bijvoorbeeld kleine kuiten hebben en jij weinig beweegt, dan is de kans groot dat je kuiten ook klein zullen blijven, omdat je genen ervoor zorgen dat je kuiten een bepaalde vorm hebben en omdat je wein

Kleine kuiten groter maken

Het is mogelijk om kleine kuiten met oefeningen en training groter te maken. Hoewel iedere persoon anders is en het dus kan variëren in hoeveel ze kunnen verbeteren, zijn er enkele algemene tips die je kunt volgen om je kuiten groter te maken:

  1. Spierversterkende oefeningen. Doe oefeningen die specifiek gericht zijn op het versterken van je kuiten, zoals calf raises (waarbij je op je tenen gaat staan om je kuiten te trainen) en squats (waarbij je de bewegingen van zitten en opstaan imiteert terwijl je met je rug naar beneden en je benen op schouderbreedte staat).
  2. Gewichten. Gebruik gewichten tijdens je oefeningen om extra weerstand te creëren en je kuiten extra te belasten. Dit kan bijvoorbeeld door dumbbells of een barbell te gebruiken tijdens calf raises of squats.
  3. Regelmatige oefeningen. Voer je oefeningen regelmatig uit, bijvoorbeeld drie keer per week. Dit zorgt ervoor dat je spieren gewend raken aan de belasting en dat ze kunnen groeien.
  4. Intensiteit verhogen. Verhoog geleidelijk de intensiteit van je oefeningen door de weerstand te verhogen of door de oefeningen vaker te herhalen. Dit zorgt ervoor dat je spieren continu uitgedaagd worden en blijven groeien.

Take home message

Je hebt  misschien gemerkt dat jouw kuiten groter of kleiner zijn dan die van andere mensen. Zijn kuiten genetisch?

Onze kuiten zijn inderdaad genetisch bepaald, maar dat betekent niet dat we niet iets kunnen doen om ze groter te maken. 

Door regelmatig oefeningen te doen die specifiek gericht zijn op het versterken van je kuiten, en door geleidelijk de intensiteit van die oefeningen te verhogen, kun je je kuiten groter laten worden. 

Dit kan zorgen voor een beter uiterlijk en kan ook de spierkracht en uithoudingsvermogen van je benen verbeteren. 

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel groter je kuiten kunnen worden door middel van oefeningen, omdat dit sterk afhankelijk is van je genen en je specifieke situatie. 

Sommige mensen zullen meer resultaat zien dan anderen, en het kan ook verschillen hoeveel je kunt verbeteren in een bepaalde periode.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen