Zit er in Zonnebloemolie Transvet? En Hoeveel Precies?

Veel mensen gaan ervan uit dat plantaardige oliën zoals zonnebloemolie gezond zijn. Echter, levensmiddelenbedrijven bakken vaak met oliën die transvetten bevatten. 

Wanneer er waterstof aan plantaardige olie wordt toegevoegd, ontstaat er transvet. Dit wordt ook wel een gedeeltelijk geharde olie genoemd.

Transvetten worden als de meest ongezonde vetten beschouwd. Transvetzuren kunnen namelijk je cholesterolgehalte verhogen, plaques in je slagaders vormen en de kans op hartziekten verhogen.

Dus zit er ook in zonnebloemolie transvet?

KORT ANTWOORD

Zonnebloemolie bevat wel transvet, maar niet veel. In 100 gram zonnebloemolie zit zo’n 0,2 gram transvet.

Dit artikel vertelt je of er in transvet in zonnebloemolie zit, hoe slecht transvet is en waar het allemaal in zit.

zonnebloemolie

Transvet in zonnebloemolie

Er kan een kleine hoeveelheid transvet in zonneolie zitten, maar over het algemeen is het gehalte vrij laag. 

Transvetten zijn onverzadigde vetten die tijdens een industrieel proces worden gevormd door de gedeeltelijke hydrogenering van plantaardige oliën. 

Dit proces verandert de structuur van de vetmoleculen, waardoor ze schadelijker kunnen worden voor de gezondheid.

In het geval van zonnebloemolie kan het transvetgehalte variëren afhankelijk van het productieproces en de specifieke variant van de olie. 

Over het algemeen bevat zonnebloemolie echter een laag gehalte aan transvetten. Volgens de gegevens bevat ongeveer 100 gram zonnebloemolie ongeveer 0,2 gram transvet.

Het is belangrijk om op te merken dat transvetten in het algemeen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen. 

Het is daarom aanbevolen om de inname van transvetten zo laag mogelijk te houden. Het is raadzaam om voedseletiketten te controleren op het transvetgehalte en, indien mogelijk, te kiezen voor oliën met een lager gehalte aan transvetten of gezondere vetbronnen, zoals onverzadigde vetten uit plantaardige oliën, noten en zaden.

Hoe slecht is transvet?

Er bestaan dierlijke transvetten en kunstmatig gemaakte transvetten. 

Industrieel gemaakte transvetten worden als de slechtste en schadelijkste vetten beschouwd en zijn schadelijker dan verzadigd vet. Beperkte hoeveelheden dierlijke transvetten zijn gelukkig veilig. 

Om transvet vast te maken, wat nodig is voor industriële verwerking, is er waterstof aan toegevoegd waar het lichaam niet goed op reageert. 

Het goede cholesterol gaat omlaag terwijl het slechte cholesterol juist omhoog gaat wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.

Probeer daarom minder dan 1% van je totale inname uit transvetten te halen. Dan moet je wel weten waar het allemaal in zit.

Voedingsmiddelen met transvet

Waar transvet inzit:

  1. sommige gebakken producten: koekjes, cakes, en taarten
  2. gefrituurd voedsel: gebakken kip, friet en donuts
  3. magnetron popcorn
  4. diepvriespizza’s
  5. gekoeld deeg: broodjes en koekjes
  6. niet-zuivel koffiemelk
  7. margarine

Take home message 

Transvetten hebben een zeer slechte reputatie. En dat is ook niet zo gek. Ze verlagen namelijk het goede cholesterol terwijl ze juist het slechte cholesterol verhogen wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.

Plantaardige olie zoals zonnebloemolie wordt beschouwd als een gezonde olie en goed om mee te koken, maar bevat het transvet?

Zonnebloemolie bevat 0,2 gram transvet per 100 gram. Zonnebloemolie bevat dus niet een hoog gehalte aan transvetten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Song, J., Park, J., Jung, J., Lee, C., Gim, S. Y., Ka, H., … & Lee, J. (2015). Analysis of trans fat in edible oils with cooking process. Toxicological research, 31(3), 307-312.

Dhaka, V., Gulia, N., Ahlawat, K. S., & Khatkar, B. S. (2011). Trans fats—sources, health risks and alternative approach-A review. Journal of food science and technology, 48(5), 534-541.

L’Abbé, M. R., Stender, S., Skeaff, C. M., & Tavella, M. (2009). Approaches to removing trans fats from the food supply in industrialized and developing countries. European Journal of Clinical Nutrition, 63(2), S50-S67.

Crupkin, M., & Zambelli, A. (2008). Detrimental impact of trans fats on human health: Stearic acid‐rich fats as possible substitutes. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 7(3), 271-279.