11 Nadelen van Groene Thee

Hoewel groene thee vaak wordt geprezen als de gezondste thee, zijn er ook zeker nadelen aan verbonden waar veel mensen niet bij stilstaan. 

Dit artikel vertelt je alle nadelen van groene thee, de veilige hoeveelheid per dag en een aantal unieke voordelen.

kop verse groene thee

11 Nadelen van groene thee

Slapeloosheid. De antioxidanten in de groene thee neutraliseren de schadelijke vrije radicalen in je lichaam en bevorderen een gezonde slaap. Echter, drink geen groene thee vlak voor het slapengaan omdat de cafeïne slapeloosheid kan veroorzaken, dit geldt met name voor de mensen met slaapstoornissen. Dit is een van de voornaamste nadelen.

Tanninegehalte. Met name op een lege maag kan tannine in groene thee misselijkheid veroorzaken. Tannine kan ook het absorptievermogen van ijzer belemmeren. Om van alle gezondheidsvoordelen te genieten kan je daarom het tannine het beste apart van ijzerrijke voeding scheiden en er niet teveel van drinken. Vooral niet als je vegatarisch of veganistisch eet, of een ijzertekort hebt.

Bloedstolling. Anticoagulantia zijn medicijnen die de bloedstolling vertragen. Deze medicijnen kunnen een wisselwerking met groene thee hebben waardoor de bloedstolling vertraagd wordt. Hierdoor neemt de kans op blauwe plekken en bloedingen toe, dit vormt één van de heftigere groene thee nadelen. 

Bloeddrukverlagende medicatie. Cafeïne uit groene thee kan de bloeddruk bij mensen die propranolol en metoprolol gebruiken verhogen. Deze geneesmiddelen worden bij hartziekten en hoge bloeddruk voorgeschreven. 

Anemie. Wees voorzichtig met groene thee als je bloedarmoede (anemie) hebt. Groene thee kan het namelijk verergeren.

Leverschade. Teveel groene thee kan tot vergiftiging of leverschade leiden. Drink daarom niet meer dan twee tot drie kopjes per dag.

Maagbalans. Drink het nooit op een lege maag. Hoewel een kop groene thee je een broodnodige opkikker geeft kan de cafeïne op een lege maag je maag balans verstoren. 

Geneesmiddelen. Zonder medisch advies moet je de volgende geneesmiddelen niet met groene thee combineren: adenosine, amfetaminen, nicotine of efedrine.

Bloedingsstoornissen. Groene thee wordt afgeraden als je een bloedingsstoornis hebt. De cafeïne kan het risico op bloedingen verhogen. Houd goed rekening met deze groene thee nadelen. 

Effectiviteit en veiligheid. Koop niet zomaar groene theesupplementen en lees alles goed door. In tegenstelling tot geneesmiddelenfabrikanten hoeven de fabrikanten van voedingssupplementen de veiligheid en effectiviteit niet aan te tonen voordat het op de markt gebracht wordt. 

Angststoornissen. Groene thee bevat cafeïne dat angststoornissen kan verergeren. 

Kortom, er zijn meer groene thee nadelen dan je in eerste instantie zou verwachten. Ook valt op te merken dat veel van de nadelen komen door de cafeïne. 

Veilige hoeveelheid groene thee

Hoewel er geen officiële veilige hoeveelheid groene thee is vastgesteld zijn er wel bepaalde aanbevelingen. 

Drink dagelijks niet meer dan twee koppen groene thee, dit levert namelijk al 200 milligram cafeïne op. 

De gezondheidsproblemen ontstaan als je elke dag meer dan 5 koppen thee drinkt.

In de praktijk blijkt dat de meeste mensen elke dag 3-4 koppen groene thee kunnen drinken zonder dat er neveneffecten optreden. 

Wees je ervan bewust dat er bij lagere doseringen ook bijwerkingen kunnen optreden. Dit is voor iedereen net wat anders. 

Groene thee is bij normale inname heel gezond

Naast de groene thee nadelen levert het regelmatig drinken van groene thee ook zeker wat gezondheidsvoordelen op.

Groene thee zit boordevol antioxidanten en polyfenolen die je hart- en hersengezondheid ten goede zullen komen.

Aangezien groene thee geen oxidatie ondergaat, valt groene thee onder één van de minst verwerkte theesoorten. Na het oogsten worden de theeblaadjes direct gedroogd en gerold.

Gezondheidsvoordelen groene thee: 

  1. stimuleert gewichtsverlies
  2. verlaagt het risico op verschillende ziekten
  3. minder diabetes
  4. gaat hartziekten tegen 
  5. lager risico op kanker

Je kan de meeste gezondheidsvoordelen benutten door elke dag drie koppen groene thee te drinken. 

Nierstenen. Calciumoxalaat is de meest voorkomende niersteensoort. Wetenschappers hebben ontdekt dat groene thee-extract zich aan calciumoxaat bindt waardoor de kristallen een andere vorm krijgen. Hierdoor klonteren ze minder snel samen en worden de nierstenen minder groot.

Take home message 

De nadelen van groene thee worden voornamelijk veroorzaakt door de bijwerkingen van cafeïne en omvatten nervositeit, hoofdpijn, slaapproblemen, prikkelbaarheid, overgeven, brandend maagzuur, beven, diarree, onregelmatige hartslag, duizeligheid, stuiptrekkingen, verwardheid en oorsuizen. 

Er zijn niet alleen maar nadelen. Zo heeft groene thee een positieve invloed op gewichtsverlies, hartziekten, diabetes, nierstenen en kanker. 

kortom, drink groene thee met mate en probeer er  zo alle vruchten van te plukken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen