3 Gezondste Snack van de Snackbar? Dit is ‘m

Als je wilt weten wat de gezondste snack is moet je rekening houden met vetten, suikers, totaal aantal calorieën, zouten en voedzame ingrediënten. 

Dus wat is de gezondste snackbar snack?

KORT ANTWOORD

De loempia bevat relatief de minste vetten en calorieën. De ingrediënten in een loempia zijn op zichzelf ook gezond. Bovendien bevat het ook nog eens een paar gram vezels. De kaassoufle bevat nog minder calorieën maar bevat verhoudingsgewijs meer vetten. De kroket doet het ook goed. Het bevat minder calorieën en minder ongezonde vetten dan in een kaassoufle en minder zout dan in een frikandel. Onderling zijn er nogal wat verschillen tussen snacks. De bamischijf bevat veel suiker terwijl de kaassoufle ongezonde vetten bevat. Met de bereidingswijze kan je de snacks gezonder maken. Ga in plaats van diep frituren voor ondiep frituren zodat de snacks minder olie absorberen en meer voedingsstoffen behouden. Beperk de hoeveelheid zout en voeg niet te veel saus toe.

Dit artikel vertelt je het aantal calorieën voor elke snack verkrijgbaar bij de snackbar inclusief trucjes waarmee je de snacks gezonder kan maken.

fast food snacks

Calorieën per snack  

Calorieën per snack

  • Mexicano (135 gram): 389 calorieën 
  • Grote loempia (225 gram): 342 calorieën
  • Frikandel speciaal (140 gram): 284 calorieën
  • Kipkorn: 240 calorieën
  • Broodje hamburger (125 gram): 228 calorieën
  • Frikandel (72 gram): 181 calorieën
  • Nasischijf: 170 calorieën
  • Kroket (70 gram): 130 – 190 calorieën 
  • Bami schijf: 160 calorieën 
  • Loempia (70 gram): 127 calorieën 
  • Vegetarische loempia (64 gram): 63 calorieën
  • Bitterbal (20 gram): 51 calorieën 
  • kaassoufle (50 – 60 gram): 150 – 200 calorieën 

Patat:

  • Patat (150 gram): 395 calorieën
  • Patat met (150 gram): 560 calorieën

Waarom zijn snacks zo ongezond?

De knapperige textuur van snacks komen met een prijskaartje. De bereidingswijze zorgt namelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid vet en calorieën. 

Bovendien worden er vaak ongezonde verzadigde vetten voor gebruikt. Gefrituurd voedsel is dus niet gezond.

Het zit boordevol calorieën en bevat geen gezonde voedingsstoffen. Het is vooral slecht voor je als het in de verkeerde olieen wordt gefrituurd. 

Dierlijke verzadigde vetten wordt als ongezond beschouwd terwijl plantaardige onverzadigde vetten juist als gezond worden beschouwd.

Het eten van gefrituurd voedsel verhoogd zelfs de kans op overlijden door onder andere hart- en vaatziekten.

Gebruik een plantaardige olie

Met plantaardige olie kan je verschillende soorten voedsel frituren zoals frietjes en gepaneerde kip enzovoort. Het is dus een multifunctionele olie.

Je moet wel rekening houden met het rookpunt van de plantaardige olie. Frituren gebeurt namelijk onder hoge temperaturen en je wilt niet dat de olie gemakkelijk afbreekt.

Om deze reden wordt bijvoorbeeld olijfolie afgeraden. Olijfolie heeft een laag rookpunt, is duur en heeft een overheersende smaak. Kortom, een slecht keuze om mee te frituren.

Rookpunt plantaardige olie:

  1. Avocado-olie: 271°Czonnebloemolie
  2. Saffloerolie: 246°C
  3. Soja-olie: 232°C
  4. Pinda-olie: 232°C
  5. Zonnebloemolie: 232°C
  6. Maïsolie: 232°C
  7. Katoenzaadolie: 215.5°C
  8. Canola-olie: 204°C

Zo is avocado-olie een goede keuze om mee te frituren. Daarnaast zijn om milieu en gezondheidsredenen het gebruik van palmolie en pindaolie minder geschikt.

Ondiep in de pan frituren

Snacks van de snackbar hebben dus zo’n slechte reputatie door het frituren. Diep gefrituurd voedsel absorbeert veel olie en verliest voedingsstoffen. Gelukkig is er een alternatief.

Ondiep gefrituurd voedsel wordt aan minder olie blootgesteld waardoor het dus minder olie bevat. In vergelijking met het diep gefrituurd voedsel zal het ook meer van de voedingsstoffen behouden.

Het is ook veel gezonder als je zelf een hamburger bakt in gezonde vetten. Als je het daarnaast ook nog op een volkoren hamburger broodje doet en belegt met tomaten en andere gezonde lekkernijen is het niet meer te vergelijken met een hamburger uit de snackbar.

Take home message

De snackbar heeft niet de reputatie gezond te zijn. Van zeer ongezond tot relatief gezond, er zitten grote verschillen tussen de snacks in een snackbar. Maar als je dan toch zou moeten kiezen. Wat is de gezondste snack in een snackbar?

De loempia is de winnaar. In vergelijking met de andere snacks bevat het minder vetten en calorieën terwijl het wel vezels bevat. Zo bevat een vegetarische loempia van 64 gram slechts 63 calorieën.

Door het frituren is een loempia natuurlijk niet zo gezond, maar de ingrediënten in de loempia zelf zijn wel gezond.

In een loempia, bitterbal, bamischijf, kroket en hotdog zitten de minste calorieën. Daarnaast is de kroket ook erg populair. 

Er zitten namelijk minder ongezonde vetten in dan een kaassoufle en het bevat minder zout dan een frikandel.

Uiteraard zijn snacks niet gezond, maar het is al goed als je rekening houdt met de onderlinge verschillen.

Frituur daarom met mate en geniet van tijd tot tijd van een relatief minder ongezonde snack.

Probeer het zelf te maken en gebruik hiervoor bijvoorbeeld plantaardige oliën zoals zonnebloemolie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Stender, S., Dyerberg, J., & Astrup, A. (2007). Fast food: unfriendly and unhealthy. International Journal of Obesity, 31(6), 887-890.

Gadiraju, T. V., Patel, Y., Gaziano, J. M., & Djoussé, L. (2015). Fried food consumption and cardiovascular health: a review of current evidence. Nutrients, 7(10), 8424-8430.