Beste Type Bureaustoel Tegen Rugklachten

Een gemiddeld mens zit maar liefst 12 uur per dag. Langdurig zitten kan de belasting in je rugspieren, tussenwervelschijven, armen, nek, en benen verhogen waardoor rugpijn ontstaat.

Maar liefst 28% heeft last van rugpijn en maar 80% van de mensen krijgt ooit last van lage rugpijn.

Er kan een grote druk op je onderrug ontstaan als je een bureaustoel hebt die onvoldoende ondersteuning biedt. 

Om rugklachten tegen te gaan en te voorkomen heb je een goede bureaustoel nodig. Maar dan moet je eerst weten waar een goede bureaustoel aan moet voldoen en hoe een verkeerde bureaustoel juist klachten veroorzaakt.

Dit artikel vertelt je hoe een bureaustoel rugklachten voorkomt of veroorzaakt, de beste bureaustoel en de beste zithouding.

vrouw werkt op kantoor

Hoe een bureaustoel rugklachten verlicht

Ergonomische stoelen kunnen rugpijn tegengaan. Dit doen ze als volgt. 

 1. Lendensteun. Steun in de regio van de onderrug (lumbale regio) kan rugpijn tegengaan. In lumbale regio van je wervelkolom heb je namelijk een natuurlijke inwaartse kromming. Deze kromming zit direct boven de riem, het smallere gedeelte van je rug. Een goede steun kan deze kromming tegengaan en zorgt voor een gezonde lichaamshouding. Ook bij acute lage rugpijn kan je de hersteltijd verkorten door de holte van je rugholte te ondersteunen.

Maar pas op, niet elke ergonomische bureaustoel is daadwerkelijk ergonomisch. Een bureau met veel instelmogelijkheden is ergonomisch.

 1. Verstelbaarheid. Het is dus belangrijk dat de lendensteun precies in kromming van je wervelkolom past. Bij een ergonomische stoel kun je zowel de hoogte van de lendensteun als van de rugleuning aanpassen.

Verstelbare onderdelen:

 1. zitdeel kanteling: het verstelbare kanteldeel moet vergrendelbaar zijn
 2. de hoogte van de stoel
 3. mate van achterover leunen 
 4. een hoofdsteun 
 5. armleuningen
 1. Materiaal. Een bureaustoel kan gemaakt zijn van polyester,  leer, schuim, gaas en alles daartussenin. Het materiaal moet zowel ademend als comfortabel zijn. Het kussen moet zich naar je onderrug vormen maar tegelijkertijd ook stevig zijn. Verkijk je dus niet alleen op het comfort, zo kan een te zachte stoel ervoor zorgen dat je wervelkolom uitzakt en niet de ondersteuning krijgt die het nodig heeft.

Hoe een bureaustoel rugklachten veroorzaakt

Statische houding. Zitten is een statische houding. Dit zal de spanning in je rug, armen, schouders en benen verhogen. Vooral de rugspieren en tussenwervelschijven worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk. Het is dus niet gek dat je na langdurig zitten lage rugpijn kan ervaren.

Nadeel zacht materiaal. Zachte stoelen en banken zorgen voor onvoldoende ondersteuning van de kromming van de rug. Hierdoor zal je je rug sneller krommen. Ga dus voor een stevige stoel. BIj voorkeur met een hoge rugleuning en daarnaast ook armleuningen. 

Bij het kiezen van de beste bureaustoel komt dus nogal wat kijken. Maar dat mag ook wel, je zit er immers 12 uur op.

Beste bureaustoel voor rugklachten

Onze rug is niet gemaakt voor de moderne sedentaire levensstijl. Gelukkig kan de juiste bureaustoel daar een handje bij helpen.

Het grootste gedeelte van de dag brengen we zittend in een bureaustoel door. Dan kan je maar beter de beste ondersteuning hebben om rugklachten tegen te gaan en te voorkomen. Op je gezondheid wil je natuurlijk niet bezuinigen. 

Naast ondersteuning en comfort kan een goede bureaustoel je algehele productiviteit bevorderen. 

In de zoektocht naar de beste bureaustoel voor rugklachten moet je rekening houden met het ergonomisch ontwerp, verstelbare onderdelen, materialen en comfort. 

Niet elk ergonomisch ontwerp is daadwerkelijk ergonomisch. Je moet dus goed weten waar je naar op zoek bent. 

Zoals hiervoor besproken moet een bureaustoel voor rugklachten aan een aantal belangrijke eisen voldoen:

 1. lendensteun: een goede ondersteuning van de onderrug (lumbale regio)
 2. verstelbaarheid (hoogte/lendensteun)
 3. contour of kussen dat een rechte houding bevordert 
 4. armleuningen, hoofdsteun en zitkussen 
 5. hoogwaardige kwaliteit

bureaustoelDe bureaustoel van Bens voldoet aan deze eisen en komt bij ons als beste uit de bus. Je kan ook voor de iets goedkopere versie gaan die geen hoofdsteun heeft. Dit is ook niet altijd nodig.

Beste zithouding voor rugklachten

Tips bij acute lage rugpijn:

 1. weinig zitten
 2. maximaal 10-15 minuten in dezelfde houding zitten
 3. heupen en knieën in een rechte hoek houden 
 4. rugsteun bij het zitten 
 5. voeten plat op de grond
 6. benen niet kruisen

Voor een goede zithouding kunnen de volgende tips helpen:

 1. rechtop zitten met de heupen ver naar achteren
 2. accentueer de rugkromming en houd dit een paar seconden vast, laat de houding ongeveer 10 graden los.
 3. laat de rugleuning een beetje achterover leunen (100 tot 110 graden)
 4. houd het toetsenbord dichtbij je
 5. pas de hoogte aan tot de ellebogen in een hoek van 90 graden zitten

Take home message

De beschikbare stoel die je thuis of op je werkplek hebt is niet altijd goed genoeg en als je last hebt van rugklachten, heb je misschien wat meer ondersteuning en verstelmogelijkheden nodig. 

Voor het beste advies kan je eventueel een ergonomie deskundige op de werkplek uitnodigen.

Naast een goede stoel moet je ook de juiste zithouding hebben, ook bij acute lage rugpijn. De hierboven beschreven tips zullen in de meeste gevallen de rugpijn helpen tegengaan.

Maar als de pijn toeneemt of zich naar de benen uitbreidt is het belangrijk dat je naar de arts gaat.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Grondin, D. E., Triano, J. J., Tran, S., & Soave, D. (2013). The effect of a lumbar support pillow on lumbar posture and comfort during a prolonged seated task. Chiropractic & manual therapies, 21(1), 1-9.

Lengsfeld, M., Frank, A., Van Deursen, D. L., & Griss, P. (2000). Lumbar spine curvature during office chair sitting. Medical engineering & physics, 22(9), 665-669.