De Box Ademhaling: Ultieme Beginnersgids

De Box Ademhaling is een van de krachtigste wapens tegen spanning en stress. Daarnaast kan het ook nog eens je energie verhogen en je focus verbeteren.

Zo wordt Box Ademen door de United States Navy SEALs gebruikt om kalm en gefocust te blijven in stressvolle situaties. Het wordt daarom ook wel “Navy SEAL Ademhaling” genoemd.

Vanwege de associatie met de elite Navy SEALs is het populair geworden bij atleten, ondernemers en anderen die hun mentale en fysieke prestaties onder druk willen verbeteren.

Dit laat zien hoe militaire trainingsmethoden zich verspreiden in de samenleving en nuttig kunnen zijn voor ons allemaal in verschillende aspecten van het dagelijks leven.

Persoonlijk hebben ademhalingsoefeningen mij enorm geholpen toen ik bijna een burn-out had.

Nu maak ik er elke dag tijd voor en probeer ik het met zoveel mogelijk mensen te delen. 

In dit artikel vertel ik je alles over de Box Ademhalen, hoe je het moet uitvoeren, de zes gezondheidsvoordelen en geef ik je acht praktische tips voor maximale ontspanning.

zittende man doet buiten de box ademhaling, draagt een wit vincera shirt

De Box Ademhaling visueel uitgelegd, vierkante vorm met instructiesWat is Box Ademhaling? 

Bij Box Ademhaling adem je 4 seconden in, houd je je adem 4 seconden vast, adem je 4 seconden uit en houd je je adem weer 4 seconden vast.

Je volgt dus als het ware een vierkant patroon, een box.

Box Ademen ontspant je zenuwstelsel, verhoogt de zuurstofopname, verhoogt de productie van het slaaphormoon melatonine en verbetert je concentratie omdat je je volledig richt op de ademhaling.

De Box Ademhaling is een waardevol hulpmiddel in yoga omdat het stress vermindert, angst beheerst, de concentratie verbetert, het zenuwstelsel stabiliseert en helpt om de geest snel te kalmeren en te focussen, vooral tijdens meditatie en andere concentratieoefeningen.

In de yogapraktijk wordt de Box Ademen vaak aangeduid als “Sama Vritti Pranayama.” 

Pranayama verwijst naar ademhalingsoefeningen in yoga, en “Sama Vritti” betekent “gelijkmatige ademhaling” of “evenwichtige ademhaling.”

Het gelijkmatig verdelen van de ademhaling in vier gelijke delen creëert een kalmerende en gebalanceerde ademstroom.

Weetje

Wist je dat je zenuwstelsel flexibel is en dat je je ademhaling kunt gebruiken om het minder gevoelig te maken voor stress?

In deze video begeleid ik je persoonlijk door deze oefening en deel ik handige tips, allemaal in de prachtige omgeving van Italië

Hoe doe je Box Ademhaling?

Zoek een stille, comfortabele plek om te zitten of te liggen. Je kunt de Box Ademhaling overal doen, maar het is handig om afleiding te minimaliseren en een ruimte te vinden waar je je volledig kunt concentreren op je ademhaling. 

Adem op een rustige, gematigde manier en zorg ervoor dat het niet te snel of te zwaar is, en het soepel en comfortabel aanvoelt.

Zittende man bij een beek blaast uit tijdens Box AdemenDe Box Ademhaling doe je als volgt:

  1. Adem 4 seconden diep in via je neus
  2. Houd je adem 7 seconden vast
  3. Adem 8 seconden uit via je mond
  4. Herhaal dit vier keer 

Herhaal dit ongeveer 3-4 keer, maar voel je vrij om het zo vaak te doen als je nodig hebt. 

Vaak leidt slechts een halve minuut van langzaam en diep ademen al tot ontspanning. Als vier seconden te lang lijken, kun je gerust teruggaan naar drie of twee seconden. 

Adem in via je buik, want dit verbetert diepere ademhaling, verhoogt de zuurstofopname en vermindert stress en spanning. Hierover vertel ik later meer bij de praktische tips. 

In deze video demonstreer ik de Box Ademhalingstechniek gedurende vijf minuten in ijswater. Dit is puur ter illustratie, dus probeer dit alsjeblieft niet zelf na te doen.

Waarom is Box Breathing zo Effectief?

Box Ademen is een buitengewoon krachtige oefening, en dit komt door de volgende zes mechanismen.

zittende man ontspant tijdens de zonsopkomst1. Ontspant je zenuwstelsel. Box ademhaling activeert je 10e hersenzenuw en kalmeert daarmee je zenuwstelsel. Dit vertraagt je hartslag en ademhaling, wat resulteert in een gevoel van kalmte en ontspanning. Bovendien kan ademregulatie het stresshormoon cortisol verlagen en de bloeddruk helpen stabiliseren.

2. Hogere zuurstofopname. Het vasthouden van de adem vergroot de zuurstofopname in de longen door het Bohr-effect. Hierdoor kan je lichaam zuurstof efficiënter afgeven aan de weefsels die het het meest nodig hebben. Wees echter voorzichtig en doe dit met mate om overmatige koolstofdioxide in het bloed te voorkomen.

3. Box ademhaling vertraagt je ademhaling. Box ademhaling heeft als doel de ademhalingsfrequentie te verlagen, wat een kalmerend effect heeft op het zenuwstelsel en spanning en angst kan verminderen. Dit is van bijzonder belang omdat veel mensen, vooral in stressvolle situaties, de neiging hebben om snel en oppervlakkig te ademen. De ritmische aard van deze ademhalingstechniek kan ook helpen bij het beheersen van hyperventilatie.

4. Het tellen tot vier tellen werkt afleidend. Wanneer je je concentreert op het tellen, geef je je brein een eenvoudige, duidelijke taak. Dit werkt afleidend en schuift je zorgen tijdelijk naar de achtergrond. Zo vergeet je even de angstige situatie, wat bijdraagt aan het ontspannende effect van de techniek.

man zit bij een meer en doet een ademhalingsoefening5. Mindfulness en concentratie. Door je volledig te richten op je ademhaling, beoefen je mindfulness, wat je concentratie kan verbeteren. Je volgt je ademhaling zonder afgeleid te worden door andere gedachten of zorgen, waardoor je geest kalmeert en je in het moment komt. Het tellen tijdens de box ademhaling werkt ook als een vorm van mantra-meditatie, waarbij herhaling van getallen helpt bij de concentratie en innerlijke rust.

6. Meer melatonine. Deze studie bracht aan het licht dat langzaam en diep ademhalen niet alleen ontspannend kan zijn, maar ook de productie van melatonine kan stimuleren. Melatonine wordt in je hersenen geproduceerd en speelt een cruciale rol bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Typisch stijgt het niveau van melatonine in je lichaam ’s avonds, waardoor je slaperig wordt en in slaap valt. Door langzaam en diep te ademen, kun je de productie van dit hormoon stimuleren, wat ontspanning kan bevorderen en je slaap kan opwekken.

Het samenspel van deze zes principes maakt Box Breathing tot een krachtig hulpmiddel voor stressmanagement en ontspanning. 

Dankzij deze mechanismen is het eigenlijk een allesomvattende oefening en met de volgende praktische tips kun je er het meeste uithalen.

8 Praktische tips

1. Neem een ontspannen houding aan. Ga op zoek naar een stille en comfortabele zit- of ligplek. Houd je rug recht en je schouders ontspannen. Als je deze techniek wilt gebruiken om beter te slapen, is liggen de beste keuze. Hierdoor kun je je volledig richten op je ademhaling en eventuele afleidingen tot een minimum beperken.

zittende man bij een meer legt twee handen op zijn buik voor buikademhaling, draagt wit vincera shirt2. Combineer Box Ademhaling met buikademhaling. Buikademhaling is gunstig omdat het diepere ademhaling mogelijk maakt, en het de hoeveelheid lucht en zuurstof vergroot die je longen bereikt. Dit vermindert stress en bevordert ontspanning. Leg je hand op je buik en merk op hoe je buik omhoog komt en uitzet tegen je hand terwijl je diep inademt. Probeer bij het uitademen je navel richting je ruggengraat te trekken terwijl je buikspieren lichtjes aanspant.

3. Neem langzame, diepe ademhalingen. Terwijl je inademt, stel je voor dat de adem naar je buik stroomt en je longen van onder naar boven vult. Adem langzaam uit en laat de adem volledig uit je longen stromen.

4. Visueel hulpmiddel. Stuur je ademhaling met een visueel of mentaal hulpmiddel, zoals het inbeelden van een vierkant of doos en de omtrek met je ademhaling te volgen. Adem vier tellen in langs één zijde van de vorm, houd je adem vier tellen vast aan de bovenkant, adem vier tellen uit langs de andere zijde en houd je adem vier tellen vast aan de onderkant.

zittende man bij het water blaast uit, draagt een zwart vincera shirt5. Concentreer je op je ademhaling en je lichaam. Observeer de sensaties in je lichaam terwijl je ademt. Merk eventuele spanning of ongemak op en probeer dit los te laten bij elke uitademing. Als je gedachten afdwalen, breng ze dan voorzichtig terug naar je ademhaling en de vierkante vorm die je visualiseert.

6. Kies een vast moment. Onze ademhaling is sterk verbonden met onze gemoedstoestand, en dagelijks ademen we zo’n 20.000 keer. Ademhalingsoefeningen zijn uiterst effectief tegen stress, angst en andere problemen, maar worden vaak vergeten. Om dit te voorkomen, is het slim om een vast moment te kiezen, zoals voor het slapengaan. Consistentie is de sleutel.

7. Oefen regelmatig. Box ademhaling kan een nuttig hulpmiddel zijn om stress en angst te beheersen, maar zoals bij elke vaardigheid, moet je regelmatig oefenen om bedreven te worden. Probeer dagelijks een paar minuten te oefenen en verleng geleidelijk de duur van je sessies naarmate je meer vertrouwd raakt met de techniek.

8. Probeer combinaties. Je kunt de box ademhalingstechniek samenvoegen met ontspanningsoefeningen zoals progressieve spierontspanning, visualisatie, mindfulness meditatie, yoga en andere diepe ademhalingsoefeningen om nog dieper te ontspannen.

Vaak is een simpele ademhaling al voldoende om stress te verminderen, maar Box Ademhaling doet nog zoveel meer.

De 6 Gezondheidsvoordelen van Box Ademhaling

Box ademhaling wordt vaak gebruikt om stress te verminderen, de focus te verbeteren en het algehele welzijn te bevorderen.

Regelmatig Box Ademen brengt verschillende potentiële voordelen met zich mee, waaronder:

1. Stressvermindering. Box Ademhaling activeert de ontspanningsreactie, wat kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Door bewust te ademen en je te concentreren op het ritme, kun je een gevoel van kalmte en ontspanning ervaren. Box ademhaling wordt soms gebruikt om mensen te helpen omgaan met angststoornissen, posttraumatische stressstoornis (PTSS), paniekaanvallen en depressie.

2. Verbeterde concentratie. Door je volledig te concentreren op je ademhaling, kun je afleidende gedachten verminderen en helderder denken, wat je concentratie en focus verbetert.

3. Verhoogde energie. Box Breathing kan het zuurstofgehalte in je bloed optimaliseren, vermoeidheid verminderen en je energieniveau verhogen.

4. Betere nachtrust. De Box Ademhaling kan je lichaam en geest ontspannen en bijdragen aan een diepere en meer herstellende slaap.

5. Omgaan met emotionele reacties. Door je ademhaling te reguleren en kalmte te bewaren, kun je beter omgaan met intense emoties en stressvolle situaties.

6. Verbeterde ademhaling. Box ademhaling kan de longfunctie helpen verbeteren en de longcapaciteit vergroten.

Door dit dagelijks te oefenen, kun je je algehele gevoel van welzijn en ontspanning bevorderen.

Houd er rekening mee dat de effectiviteit van box ademhaling van persoon tot persoon kan variëren.

3 Box Ademhaling Variaties

Je kunt de effectiviteit van de Box Ademhaling versterken door het te combineren met andere ademhalingstechnieken, zoals ademen met getuite lippen en bewust (mindful) ademhalen.

De 5-5-5-5 Box Ademhaling. Box Ademhaling kan aangepast worden naar een 5-5-5-5 patroon, waarbij je vijf seconden inademt, vijf seconden de adem vasthoudt, vijf seconden uitademt en wederom vijf seconden de adem vasthoudt voordat je weer inademt. Het belangrijkste is het consistente adempatroon, ongeacht of het 4-4-4-4 of 5-5-5-5 is. Dit patroon, ongeacht de specifieke tijdsduur die wordt gebruikt, helpt je hartslag te reguleren en geeft een gevoel van kalmte en ontspanning. Je kan het dus aanpassen aan je individuele voorkeuren en behoeften.

man ademt uit met samengeknepen lippen tijdens de zonsondergang, draagt wit vincera shirtGetuite Lippen Ademhaling. Uitademen met getuite lippen kan je longfunctie en uitwisseling van zuurstof verbeteren, en het vernauwen van de luchtwegen en kortademigheid verminderen. Dit kan gunstig zijn voor mensen met ademhalingsproblemen zoals COPD of astma. Ontspan je gezichtsspieren en stel je bij de uitvoering voor dat je (1) uitademt door een rietje, (2) zachtjes in de richting van een kaars blaast, of (3) langzaam een ballon opblaast. Kijk op mijn kanaal voor gedetailleerde instructievideo’s.

Mindfulness Ademhaling. Mindfulness ademhaling brengt je volledig in het moment. Enkele minuten volledige aandacht schenken aan je ademhaling kan stress verminderen, je concentratie verhogen en je emotioneel welzijn verbeteren.

Zo pas je Mindfulness Ademhaling toe:

  1. Vind een rustige plek waar je comfortabel kunt zitten of liggen, en sluit je ogen als je dat wilt.
  2. Ervaar je gevoelens, emoties en sensaties zonder oordeel. Accepteer ze volledig.
  3. Richt je aandacht op je ademhaling en voel hoe de lucht rustig je neus binnenstroomt en je longen vult, terwijl je je borst en buik op en neer bewegen.
  4. Concentreer je volledig op je ademhaling en observeer alle gedachten die opkomen. Laat ze voorbij drijven en keer terug naar je ademhaling.
  5. Adem diep in door je neus, voel de frisse lucht binnenkomen, en adem langzaam en volledig uit door je mond.
  6. Herhaal deze oefening gedurende enkele minuten, waarbij je je volledig richt op je ademhaling en de sensaties die ermee gepaard gaan.

Naast de Box Ademhalen zijn er nog veel rustgevende oefeningen, zoals de 4-7-8 Ademhaling, die ik in dit artikel allemaal kort en bondig zal bespreken.

Aan het einde van het artikel vind je een samenvatting van de meest effectieve oefeningen voor verschillende doelen, waaronder het verminderen van angst en stress, ontspanning en het bevorderen van een goede nachtrust.

De Oorsprong van de Box Ademhaling

Box Ademhaling, ook wel bekend als Box Ademen of “4-4-4-4-ademhaling,” heeft geen oorsprong in een specifieke cultuur of traditie, maar is ontwikkeld als onderdeel van ademhalingstechnieken voor stressvermindering en ontspanning.

De naam “Box Ademhaling” komt van het vierkante patroon van de techniek, waarbij elke zijde staat voor een specifieke ademfase. 

Zo staat bijvoorbeeld elke zijde van het vierkant voor een inademing, het vasthouden van de adem, een uitademing en weer even een pauze, en ze duren allemaal even lang, bijvoorbeeld 4 seconden per fase.

Hoewel het niet teruggaat tot een specifieke historische bron, wordt box ademhaling vaak geassocieerd met moderne ademhalingstechnieken, meditatie en yoga, waarbij het wordt gebruikt als een eenvoudige maar effectieve methode om de ademhaling te beheersen en stress te verminderen.

Het is populair geworden als een handige en gemakkelijke manier om zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid te verbeteren.

Navy SEAL Ademhaling

De Box Ademhalingstechniek staat ook wel bekend als de “Navy SEAL Ademhaling” vanwege het gebruik ervan door de United States Navy SEALs als onderdeel van hun training om kalm en gefocust te blijven in intense situaties, zoals gevechtsoperaties en parachutesprongen. 

Door hun ademhaling te beheersen, kunnen ze hun hartslag reguleren, angst en stress verminderen, en hun mentale alertheid behouden. 

Deze techniek, die geassocieerd wordt met de elite Navy SEALs, is daardoor populair geworden bij atleten, ondernemers en anderen die hun mentale en fysieke prestaties onder druk willen verbeteren.

Dit laat zien hoe militaire trainingsmethoden ook buiten het leger worden gebruikt en voordelen bieden voor mensen in het dagelijks leven.

Take home message

Dus wat is Box Ademhaling?

De Box Ademhaling is een ritmische ademhalingsoefening, waarbij je in een regelmatig patroon 4 seconden inademt, de adem 4 seconden vasthoudt, 4 seconden uitademt en de adem weer 4 seconden vasthoudt.

In ons drukke leven is de box ademhaling een waardevolle bron van rust en ontspanning.

Het stelt ons in staat om in chaotische tijden onze ademhaling te beheersen, stress te verminderen en helderheid te vinden.

Of je nu een topsporter bent of een drukbezette professional die balans zoekt, of gewoon een moment van kalmte nodig hebt, iedereen kan er waarde uithalen. 

Deze ademhalingstechniek is flexibel en kan altijd en overal worden toegepast. Dankzij de eenvoud en effectiviteit ervan is het zeer populair geworden. 

Persoonlijk hebben ademhalingsoefeningen me aanzienlijk geholpen toen ik bijna een burn-out had. 

Ik doe het nu al vijf jaar en mijn missie is om het voor jou en anderen gemakkelijker en plezieriger te maken, zodat je het moeiteloos in je dagelijkse routine kunt opnemen. 

Op mijn kanaal kun je samen met mij alle soorten oefeningen doen, waarbij ik met animaties en prachtige omgevingen de ervaring zo aangenaam mogelijk probeer te maken. 

Ik wens je het allerbeste en voel je vrij om vragen te stellen of je ervaringen met mij te delen.

Houd er echter rekening mee dat de informatie in dit artikel over ademhalingstechnieken bedoeld is voor educatieve en informatieve doeleinden en geen professioneel medisch advies, diagnose of behandeling vervangt. 

Voor advies met betrekking tot jouw specifieke gezondheidssituatie is het altijd belangrijk om een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Balban, M. Y., Neri, E., Kogon, M. M., Weed, L., Nouriani, B., Jo, B., … & Huberman, A. D. (2023). Brief structured respiration practices enhance mood and reduce physiological arousal. Cell Reports Medicine, 4(1).

Harinath, K., Malhotra, A. S., Pal, K., Prasad, R., Kumar, R., Kain, T. C., … & Sawhney, R. C. (2004). Effects of Hatha yoga and Omkar meditation on cardiorespiratory performance, psychologic profile, and melatonin secretion. The Journal of Alternative & Complementary Medicine, 10(2), 261-268.

Norelli, S. K., Long, A., & Krepps, J. M. (2018). Relaxation techniques.