Een te hoog DHT-niveau kan kaalheid en prostaatproblemen veroorzaken, terwijl een gezond DHT-niveau juist de haarproductie zal bevorderen.  

DHT-blokkers zijn in staat om je DHT-niveaus te normaliseren waardoor je haar weer gaat groeien.

Wellicht heb je ergens over haaruitval en DHT gelezen en vraag je je nu af hoe je dat op een natuurlijke manier kan remmen. Kortom, hoe kan je DHT blokkeren?

Je kan DHT met natuurlijke middelen blokkeren zoals brandnetel, zaagpalm, groene thee, pompoenzaadolie, pygeum, lycopeen, fenegriek, tea tree olie, soja, lavendelolie, cafeïne en ketoconazol. Deze middelen zijn vaak te vinden in verzorgingsproducten en voedingssupplementen.

Dit artikel vertelt je 11 natuurlijke manieren waarmee je je dht effectief kan blokkeren inclusief de bijwerkingen van natuurlijke DHT-blokkers en supplementen.

11 manieren om DHT te blokkeren 

Deze natuurlijke lijst wordt door wetenschappelijk onderzoek ondersteund. Zie de bronnen onderaan het artikel voor meer informatie.

1. Brandnetel 

Brandnetel, of eigenlijk brandnetelwortel, is één van de alternatieve behandelingen van goedaardige prostaathyperplasie.

In een rattenstudie kregen de mannetjes overmatige hoeveelheden DHT en kregen ze gelijktijdig een behandeling met brandnetelwortel.

Aangezien DHT prostaatvergroting kan veroorzaken zou de brandnetel deze prostaatvergroting moeten tegengaan.

Om de effectiviteit te beoordelen keken de onderzoekers naar de prostaatgrootte, testosteronniveaus, en prostaat-specifiek antigeen (PSA). In al deze categorieën werden verbeteringen waargenomen. 

Kortom, brandnetel kan het 5-alfa-reductase-enzym remmen waardoor er niet teveel DHT geproduceerd wordt. Hierdoor blijft het testosterongehalte op peil waardoor haaruitval verminderd wordt. 

2. Zaagpalm

Serenoa repens, ook wel zaagpalm genoemd is een kleine inheemse palmboom die in het zuidoosten van Amerika en Florida voorkomt. 

De zaagpalm behoort zowel tot de meest populaire als de beste plantaardige en natuurlijke  DHT-blokkers.

Zaagpalm is onder andere verkrijgbaar in extracten en poeders waarvan extract de meest krachtige is. Het actieve ingrediënt in het zaagpalmetto-extract is het meest geconcentreerd.  

Zaagpalm kan dus waarschijnlijk de productie van de 5-alfa reductase in de weefsels remmen. 

3. Groene thee 

Groene thee zit niet alleen boordevol vitaminen het bevat ook een groep wateroplosbare polyfenolen. Het belangrijkste polyfenol (catechine) is epigallocatechin-3 gallate. 

Uit onderzoek blijkt dat epigallocatechin-3 gallate als directe androgeen antagonist fungeert die DHT-receptoren effectief blokkeert, het 5-alfa-reductase remt en vervolgens de haargroei stimuleert. 

Bovendien zijn de catechinen in de groene thee goed voor je hart, hersenen, lever en gaat het atherosclerose tegen. Catechinen verhogen zelfs de vetverbranding.

4. Pompoenzaadolie 

Pompoenzaadolie is in een gerandomiseerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde studie onderzocht. 

Tijdens het onderzoek kregen mannelijke proefpersonen elke dag gedurende 24 weken of 400 milligram pompoenzaadolie of een placebo. 

De dikte van het haar, het aantal hoofdharen, zelf beoordelingsscores en klinische foto’s werden achteraf geëvalueerd.

Na afloop bleek dat de groep die pompoenzaadolie toegediend kregen maar liefst 40% meer haar had gekregen. De placebo had een toename van 10%.

Daarnaast waren de zelfbeoordeling scores in de pompoenzaadolie groep ook hoger dan de placebo.

De olie fytosterolen kunnen namelijk 5-alfa-reductase remmen waardoor het DHT-niveau niet te hoog wordt en gezond blijft. 

5. Pygeum

De schors van de Afrikaanse kersenboom bevat Pygeum. Dit kruidensupplement wordt gebruikt om de klachten van goedaardige prostaathyperplasie te verlichten.

Uit onderzoek blijkt dat pygeumextract vooral de toename van goedaardige prostaathyperplasie kan verminderen. 

Pygeum grijpt namelijk aan op bepaalde groeifactoren waardoor het de receptoren kan beïnvloeden.

Pygeum heeft ook anti-androgene eigenschappen. Het is een natuurlijke DHT-blokker die 5-alfa-reductase blokkeert tijdens de productie van overmatige hoeveelheden DHT. 

6. Lycopeen

Lycopeen is een carotenoïde (pigment verbinding) dat als een krachtige antioxidant werkt. Lycopeen kan dus schadelijke vrije radicalen neutraliseren waarmee cel en DNA-schade voorkomen kan worden. 

Uit onderzoek blijkt dat lycopeen zowel het DHT-niveau en de IGF-productie in de epitheelcellen van de prostaat in balans kan houden. 

Deze twee effecten kunnen de prostaat gezond houden en de haargroei effectief bevorderen. 

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan lycopeen:

  1. abrikoos
  2. carotenoïde
  3. watermeloen
  4. roze guave

Maar liefst 85 procent van de natuurlijke DHT-blokker lycopeen komt uit tomaten. Zo bevat een kopje tomatensap 23 milligram lycopeen. 

De biologische beschikbaarheid van lycopeen verandert tijdens het verhittingsproces, hierdoor kan je het makkelijker gebruiken en opnemen. 

7. Fenegriek

Het kruid fenegriek wordt al van oudsher gebruikt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en het libido te verhogen.

Fenegriek bevat de verbinding 4-hydroxyisoleucine dat het glucose metabolisme kan ondersteunen. 

Een aantal studies suggeren dat fenegriek 5-alpha reductase kan remmen en daarmee het testosteron kan verhogen. Fenegriek is dus een mogelijke DHT-blokker. 

8. Lavendel en tea tree olie 

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat tea tree olie en lavendelolie over krachtige DHT-blokkerende eigenschappen beschikken. 

Tea tree olie is vervolgens op de huid onderzocht waaruit bleek dat ze de DHT-productie effectief konden blokkeren.

De toepassing van lavendelolie is in muizenstudies grondig onderzocht. De onderzoekers hebben vastgesteld dat topische toepassing van lavendelolie de haargroei effectief kan stimuleren. 

Het aantal haarfollikels was toegenomen, de huidlaag was dikker geworden en de haarfollikel was zelfs dieper geworden. De resultaten waren significant. 

9. Soja

Soja bevat genisteïne, equol, en biochanine A. Uit studies blijkt dat deze verbindingen 5-alfa-reductase remmen, DHT blokkeren en daarmee de haargroei kunnen bevorderen. 

Deze drie belangrijke verbindingen zitten allemaal in sojabonen maar kan je ook los binnenkrijgen. 

Genisteïne rijke producten zijn kudzu en favabonen. Peulvruchten zijn rijk aan Biochanine A.

Zodra je darmbacteriën de stoffen in sojabonen verteren, komt de verbinding equol vrij.

10. Cafeïne 

De stimulerende ingrediënten in koffie kan door het blokkeren van DHT de haargroei bevorderen. 

In een onderzoek werden verschillende cafeïneconcentraties plaatselijk op de huid aangebracht waarna de haarfollikels gestimuleerd werden.

Cafeïne kan mogelijk de 5-AR-receptoren blokkeren, maar dit moet nog beter worden onderzocht. 

11. Ketoconazol 

Het antischimmelmiddel ketoconazol wordt vaak gebruikt om roos te verminderen. Er zijn nu ook veelbelovende studies die suggereren dat ketoconazol DHT kan blokkeren en de haargroei kan stimuleren.

Een studie heeft aangetoond dat de combinatie van topische ketoconazoloplossing met minoxidil de haargroei effectiever stimuleert dan alleen minoxidil.

DHT blokker kopen 

DHT-blokkerende voedingsmiddelen zijn erg toegankelijk. Echter, andere methoden, zoals shampoos, supplementen, lokale serums en conditioners zijn vaak effectiever.

Er zijn heel veel supplementen met DHT-blokkers verkrijgbaar waardoor het al snel onoverzichtelijk wordt. 

Als je van plan bent om een DHT-supplement aan te schaffen, moet je er zeker van zijn dat het voldoende vitaminen bevat die ook de haargroei zullen bevorderen.

Een van die belangrijke vitaminen is het B-vitamine biotine dat vetten, eiwitten en koolhydraten omzet in bruikbare energie wat je haar ten goede zal komen. 

We hebben meerdere DHT-blokkers beoordeelt op verschillende kritieke vlakken. Het volgende supplement kwam als beste uit de test: 

dht blokker supplement

Foligain 

+ anti haaruitval

+ hypoallergeen 

+ pH neutraal

+ alleen natuurlijke ingrediënten 

Bijwerkingen van DHT blokkeren

Supplementen. Nog weinig studies hebben de mogelijke nadelige bijwerkingen onderzocht. Mogelijke bijwerkingen van DHT-blokkers zijn misselijkheid, maag darmklachten en hoofdpijn. Een aantal vrouwen hebben mogelijke menstruatieveranderingen, acne, en duizeligheid gemeld.

Natuurlijke producten. De meeste gezonde mensen zullen geen bijwerkingen ervaren, maar afhankelijk van het precieze ingrediënt kunnen natuurlijke DHT-blokkers soms ook bijwerkingen veroorzaken. Zo kan zaagpalm verteringsklachten, een verlaagde bloeddruk, dunner bloed, misselijkheid, en verhoogde urineproductie veroorzaken. 

Take home message

Er zijn dus genoeg natuurlijke manieren waarmee je DHT kan blokkeren. Deze manieren zijn erg praktisch en toegankelijk.

DHT-blokkers moeten nog verder onderzocht worden. De precieze werkingsmechanismen zijn nog niet helemaal bekend. 

Wanneer de natuurlijke middelen niet blijken te werken kan je eventueel een DHT-blokker overwegen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen