Dragon Fruit: Een Bijzondere Superfood

Dragon fruit behoort tot de populairste superfoods en dat is niet zonder reden.

Door het unieke uiterlijk wordt dragon fruit meestal op een typische wijze geserveerd. Een doormidden gesneden dragon fruit geeft een prachtig contrast tussen de roze buitenkant en witte binnenkant. 

Dit artikel vertelt je wat dragon fruit precies is, bijzondere ingrediënten, gezondheidsvoordelen, bereidingswijze, verkrijgbaarheid en interessante feitjes over dragon fruit.

gesneden dragon fruit op tafel

Wat is dragon fruit?

De tropische vrucht dragon fruit komt oorspronkelijk uit Centraal Amerika en Mexico. Het is afkomstig van inheemse Amerikaanse cactussoorten. 

Dragon fruit wordt daarom ook wel pitaya of pitahaya genoemd. Dit verwijst naar het cactusgeslacht. Pitaya verwijst naar het Stenocereus geslacht en pitahaya naar het Hylocereus geslacht. De Hylocereus cactus wordt ook wel de Honolulu koningin genoemd, omdat de bloemen alleen ’s nachts openen.

De ovaalvormige vrucht dankt zijn naam aan de roze rode kleur en de puntige groene schubben, het lijkt enigszins op een artisjok. Door de kleurencombinatie wordt het soms ook wel een aardbei peer genoemd. 

Dragon fruit komt in vier variaties, waarvan drie variaties een roze schil hebben. Dragon fruit met roze schil variaties zijn:

  1. wit vruchtvlees
  2. rood vruchtvlees
  3. paars vruchtvlees

Er bestaat een vierde variatie, waarbij het dragon fruit een gele schil met wit vruchtvlees heeft. 

Smaak en textuur van dragon fruit 

hele dragon fruitDragon fruit heeft een mango-achtige textuur met in het witte centrum van de vrucht zwarte zaden. De kleine zwarte pitjes eetbaar, net als bij kiwi’s.

Ondanks de prachtige verschijning is de smaak vergelijkbaar met ander fruit. De smaak is zoet, maar niet intens. De meest voorkomende vergelijking is die met kiwi. Het smaakt naar een lichtzoete kruising tussen watermeloen en kiwi of peer en kiwi. 

De zoetste variant is de hylocereus megalanthus (de gele pitahaya), oftewel geel dragon fruit. In vergelijking met de roodschillige soort is de gele pitahaya kleiner, sappiger en zoeter.

Dragon fruit bevat per 100 gram ongeveer 60 calorieën. Een vrucht weegt ook ongeveer 100 gram.  

Wat voor bijzonders zit in dragon fruit?

Dragon fruit is niet alleen smaakvol, het beschikt over een hoge voedingsstofdichtheid. Dit zal duidelijk worden aan de hand van de volgende ingrediënten. 

Vezels. Een portie dragon fruit bevat maar liefst 7 gram vezels. Vezels bevorderen zowel de gastro-intestinale (maag & darm) als cardiovasculaire (hart) gezondheid. Bovendien bevorderen vezels het voldane gevoel, waardoor je makkelijker afvalt. Dragon fruit zorgt dus voor een stabiel gewicht en een stabiele bloeddruk.   

Antioxidanten. Dragon fruit is rijk aan antioxidanten, waaronder flavonoïden, hydroxycinnamaten en betalainkanen. Dit kan huidproblemen zoals acne, huidveroudering en zonnebrand verminderen. Dit maakt het een geschikte vrucht voor mensen met een acne-gevoelige huid. Dragon fruit zou na plaatselijk aanbrengen zelfs de ontstoken huid kunnen verminderen.

Magnesium. Dragon fruit zit boordevol magnesium, per 100 gram maar liefst 39 microgram. Na het toevoegen van dragon fruit in hun dieet hebben meerdere mensen een verbetering in de nachtrust ervaren. Niet gek, dragon fruit beschikt namelijk over kalmerende eigenschappen dat je nachtrust zal verbeteren.  

Vitamine C. Dragon fruit bevat een hoog vitamine C gehalte. Vitamine C bevordert de hartgezondheid en bloeddruk, vermindert de kans op chronische ziektes, versterkt het immuunsysteem en verbetert het geheugen. 

IJzer. Het hoge ijzergehalte in dragonfruit verbetert de zuurstoftransport en zal je meer energie geven. Ijzer bevordert bovendien de opname van vitamine C.

Prebiotica. De prebiotica in dragon fruit stimuleert je spijsvetering, verlaagt de kans op darminfecties en versterkt het immuunsysteem. Dragon fruit zal je stoelgang dus ten goede komen.

Kortom, dragon fruit ziet niet alleen prachtig uit, het is ook hartstikke gezond. De voedingsstoffen kunnen de populariteit gedeeltelijk verklaren.

Gezondheidsvoordelen van dragon fruit

Dragon fruit zorgt voor verschillende gezondheidsvoordelen waar veel mensen zich nog niet bewust van zijn. 

Anti-aging. De antioxidanten in dragon fruit kunnen schadelijke vrije radicalen neutraliseren en daarmee vroegtijdige huidveroudering tegengaan. Bovendien bevat dragon fruit een natuurlijk collageen. Dit kan de huid elasticiteit verbeteren. Het maakt je huid dus steviger. Kortom, dragon fruit kan effectief zijn in de strijd tegen huidveroudering.  

Vermindert insulineresistentie. Uit dierstudies blijkt dat rood en wit dragon fruit insulineresistentie kan verminderen. De onderzoekers schrijven dit toe aan de gunstige veranderingen van de darmflora, wat de metabole gezondheid bevordert. De prebiotische vezels vormen namelijk de voeding van de goede darmbacteriën. Ook werd er een afname van levervet waargenomen. 

Gewichtsverlies. De oplosbare vezels in dragon fruit beschikken over meerdere gewichtbevorderende eigenschappen, waaronder verhoogde verzadiging, vertraagde koolhydraat absorptie en verlaagde cholesterolwaarden. Kortom, de vezels in dragon fruit bevorderen gewichtsverlies.

Hoge bloeddruk. Dragon fruit wordt, in zowel de alternatieve als traditionele geneeswijzen, gebruikt om hoge bloeddruk mee te behandelen.

Weetje

Wist je dat je ontlasting en urine soms rood of zwart kan verkleuren door dragon fruit? Hier kunnen mensen nog wel eens van schrikken.

Diabetes. Uit onderzoek blijkt dat de dragon fruit zaden de bloedsuikerregulatie kunnen verbeteren. Om deze reden zou dragon fruit nuttig kunnen zijn bij het controleren en voorkomen van diabetes type 2.

Schildklier. Dragon fruit is rijk aan vitamine B1, B2, B3, en vitamine C. Dit versterkt je afweer en verbetert je schildklierfunctie. Neem daarom elke dag een kopje dragon fruit. 

Haargezondheid. Het niacine in dragon fruit verwijdt de bloedvaten en kan daarmee de doorbloeding van de haarfollikels en hoofdhuid verbeteren. Of je dragon fruit in haarproducten gebruikt of het via de voeding binnenkrijgt, het zal je haar ten goede komen. Het kan chemisch of gekleurd haar behandelen en het haar verzachten.

Kortom, genoeg redenen om dagelijks dragon fruit te consumeren.

Voedingswaarde per 100 gram dragon fruit

  • Calorieën: 60 kcal 
  • Koolhydraten: 13 gram
  • Vet: 0 gram
  • Eiwit: 1,2 gram
  • Vezels: 3 gram
  • Magnesium: 10% ADH
  • Ijzer: 4% ADH
  • Vitamine C: 3% ADH

Kortom, dragon fruit zit boordevol vezels, vitaminen en mineralen en is bovendien caloriearm

Verschillen tussen rood en wit dragon fruit

Van felroze tot een diepe rode kleur met zwarte pitjes tot witte kleuren, er is een duidelijke variatie in het vruchtvlees van dragon fruit. 

Smaak. De kleur hangt samen met de smaak. Zo is roder en donkerder vruchtvlees sappiger en zoeter, terwijl witachtig vruchtvlees een mildere smaak heeft.

Antioxidanten. Het antioxidanten gehalte in rood dragon fruit is vaak hoger dan in wit dragon fruit. Als je je bloed-, oog- en huidgezondheid wilt bevorderen kun je het beste voor rood dragon fruit gaan. 

Suiker. Het suikergehalte is lager in wit dragon fruit. Als je de suikerinname moet beperken kan je dus beter voor de witte variant gaan. 

Er bestaat zelfs blauw dragon fruit, waarvan de oogst van begin april tot einde oktober plaatsvindt. Blauw dragon fruit met rood vruchtvlees zit, net zoals de andere soorten, boordevol voedingsstoffen en vitamines.

Het pigment betacyanine is verantwoordelijk voor het heldere magenta vruchtvlees. Dit pigment is ook aanwezig in cactusvijgen en bieten. 

Rijpheid van dragon fruit

Als mensen klagen dat dragon fruit nergens naar smaakt of geen uitgesproken smaak heeft, is de vrucht nog niet rijp. Er zit een groot verschil tussen onrijpe en rijpe vruchten. Voor de beste smaak ga je voor vers en rijp dragon fruit. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hier komen verschillende aspecten bij kijken, zoals de kleur en zachtheid. 

Kleur. Bij het kiezen van de rijpste dragon fruit moet je goed kijken naar de kleur. Ga voor een vrucht met een gelijkmatig gekleurde en heldere schil. Bruine vlekken en een verschrompelde droge steel zijn een indicatie van overrijpheid. Magenta of een donkere paarse tint geven aan dat de vrucht niet meer goed is. Daarnaast kunnen de bladeren donkergroen worden. Rimpels en een losse schil zijn ook geen gunstige tekenen.

Zachtheid. Je kan de rijpheid inschatten door met je vingertoppen lichtjes op de vrucht te duwen. Rijp dragon fruit is licht zachtjes, waarbij het vruchtvlees iets meegeeft. Overrijp dragon fruit is juist te zacht. Laat een stevige vrucht dus een paar dagen rijpen tot het iets zachter is. 

Houdbaarheid. Je kan de rijping vertragen door het dragon fruit in de koelkast in een plastic zakje te bewaren. In de koelkast is het tot 2 weken houdbaar. Buiten de koelkast is het een paar dagen houdbaar. Eenmaal gesneden moet je de vrucht direct opeten. Je kan het eventueel nog een dag in de koelkast bewaren, tot het dragon fruit bruin wordt.

Weetje

Wist je dat de dragon fruit schil geuren van andere vruchten kan opnemen? Bewaar dragon fruit daarom in een plastic zakje.

Kortom, je moet op meer dingen letten dan je zou verwachten. Onthoud de beschreven aandachtspunten en haal hier je voordeel uit. 

Hoe eet je dragon fruit?

Dragon fruit wordt meestal rauw gegeten, maar het kan ook gegrild worden. 

Het is een eenvoudig te bereiden vrucht. Snij het dragon fruit doormidden en lepel het vruchtvlees uit. Snijd de vrucht op een snijplank recht doormidden. De bereiding is vergelijkbaar met die van een avocado. 

Over het algemeen wordt de ochtend beschouwd als het beste moment om fruit te eten. Aan het begin van de dag kan je spijsverterinsstelsel het fruitsuiker gemakkelijk afbreken en zal je grote hoeveelheden gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Na het eten van fruit kan je beter even wachten met water drinken. Dit kan namelijk je maagsappen verdunnen. Ook kan je hierdoor last krijgen van brandend maagzuur.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid dragon fruit bedraagt ten minste 25 gram. 

Dragon fruit gerechten 

Dragon fruit mogelijkheden: 

  1. in stukjes
  2. bevroren
  3. gemengd
  4. op een vruchtenspies 

Dragon fruit milkshake: 

  1. in de lengte doorsnijden 
  2. lepel het vruchtvlees eruit 
  3. controleer of er geen roze schil is achtergebleven
  4. blender het vruchtvlees met ijsblokjes, gekoelde en gekookte melk, vanille essence en suiker. 
  5. ongeveer 3 minuten blenden

Bovendien kan je dragon fruit goed combineren met visgerechten, zoals bij tonijn en kabeljauw. Gebruik het als een salsa, serveer het los of leg het bovenop de vis. 

Uiteraard past dragon fruit bij nagenoeg elke fruitsoort en is het heerlijk in combinatie met bevroren desserts.

Waar je koop je dragon fruit in Nederland?

Hoewel dragon fruit het hele jaar verkrijgbaar is, zal het hoogtepunt van het seizoen in de zomer tot ongeveer begin herfst bereikt worden. 

Dragon fruit is niet in elke supermarkt te verkrijgen. Ga in dat geval naar een plaatselijke supermarkt, aziatische markt of naar een speciaalzaak. 

Dragon fruit kan, afhankelijk van waar ze geteeld zijn en de precieze kleur variatie, prijzig zijn. 

Overig info over dragon fruit 

Dragon fruit schil 

De buitenste schil ziet er dan wel taai uit, het is gemakkelijk weg te snijden. Er wordt wel eens gedacht dat de dragon fruit schil giftig is. Dit is niet het geval. In tegendeel zelfs, de schil is zowel gezond als lekker. 

De dragon fruit schil bevat het volgende:

  1. antioxidanten en anthocyanen: zorgen voor een verminderde kans op obesitas, diabetes, kanker en hart en vaatziekten. Daarnaast verbetert het de visuele gezondheid en heeft het een antimicrobiële werking.  
  2. verbetert de hoofdhuid en kan roos verwijderen 
  3. oplosbare voedingsvezels
  4. verbeterde stemming
  5. meer energie
  6. meer motivatie 
  7. verhoogde focus

Dragon fruit schil wordt in meerdere gerechten en producten verwerkt: 

  1. een gezond en heerlijk dessert
  2. gebakken drakenfruit schil in een groenteschotel
  3. dragon fruit sap
  4. voedzame thee 
  5. anti-aging gezichtsmasker
  6. levensmiddelen kleurstof

Dragon fruit geslachten 

De onderverdeling vindt plaats naar soort, geslacht en hybride vormen. 

Er bestaan twee soorten dragon fruit geslachten, namelijk het Hylocereus geslacht en het Selenicereus geslacht. Het Hylocereus geslacht omvat drie soorten:

  1. Hylocereus polyrhizus
  2. Hylocereus guatemalensis
  3. Hylocereus undatus

Van deze drie soorten bestaan er ook hybriden, die wereldwijd worden geteeld. 

Dragon fruit soorten

Alle ingewikkelde namen en alle hybriden per soort maken het nogal onoverzichtelijk. Om deze reden worden de vruchten op basis van de huid en vleeskleur gecategoriseerd. 

Roze schil, wit vruchtvlees (Hylocereus undatus)

  1. meest voorkomende
  2. minst zoet  
  3. markt namen:, cosmic charlie, alice, guyute, harpua, david bowie, neitzel,  L.A. woman, vietnamese jaina.thomson, seoul kitchen 

Roze schil, roze of rood vruchtvlees (Hylocereus polyrhizus)

  1. zoeter en groter
  2. markt namen: red jaina, bloody mary, zamorano en voodoo child

Felroze schil, paars vruchtvlees (Hylocereus guatemalensis)

  1. marktnaam: american beauty

Gele schil, wit vruchtvlees (Selenicereus megalanthus)

  1. geen massaproductie, dus moeilijk verkrijgbaar 
  2. zoetste soort
  3. kleinste soort

Take home message 

Een prachtige vrucht met krachtige gezondheidsbevorderende eigenschappen. De superfood dragon fruit is razend populair. 

Dragon fruit is een tropische vrucht. Van buiten magenta en van binnen is het vruchtvlees wit of paars. Hierdoor ontstaat een bijzonder contrast. 

Dragon fruit is een wonderschone vrucht met een hoge voedingsstofdichtheid. De grote hoeveelheden magnesium, vezels en vitamines maken het een echte superfood. Dragon fruit heeft daarom de hype en alle beloftes waargemaakt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ruzainah, A. J., Ahmad, R., Nor, Z., & Vasudevan, R. (2009). Proximate analysis of dragon fruit (Hylecereus polyhizus). American Journal of Applied Sciences, 6(7), 1341-1346.

Rebecca, O. P. S., Boyce, A. N., & Chandran, S. (2010). Pigment identification and antioxidant properties of red dragon fruit (Hylocereus polyrhizus). African Journal of Biotechnology, 9(10), 1450-1454.

Ariffin, A. A., Bakar, J., Tan, C. P., Rahman, R. A., Karim, R., & Loi, C. C. (2009). Essential fatty acids of pitaya (dragon fruit) seed oil. Food chemistry, 114(2), 561-564.

Wichienchot, S., Jatupornpipat, M., & Rastall, R. A. (2010). Oligosaccharides of pitaya (dragon fruit) flesh and their prebiotic properties. Food chemistry, 120(3), 850-857.

Muhialdin, B. J., Kadum, H., Zarei, M., & Hussin, A. S. M. (2020). Effects of metabolite changes during lacto-fermentation on the biological activity and consumer acceptability for dragon fruit juice. Lwt, 121, 108992.

Al-Mekhlafi, N. A., Mediani, A., Ismail, N. H., Abas, F., Dymerski, T., Lubinska-Szczygeł, M., … & Gorinstein, S. (2021). Metabolomic and antioxidant properties of different varieties and origins of Dragon fruit. Microchemical Journal, 160, 105687.

Xu, L., Zhang, Y., & Wang, L. (2016). Structure characteristics of a water-soluble polysaccharide purified from dragon fruit (Hylocereus undatus) pulp. Carbohydrate polymers, 146, 224-230.

Swarup, K. R. A., Sattar, M. A., Abdullah, N. A., Abdulla, M. H., Salman, I. M., Rathore, H. A., & Johns, E. J. (2010). Effect of dragon fruit extract on oxidative stress and aortic stiffness in streptozotocin-induced diabetes in rats. Pharmacognosy research, 2(1), 31.

Arivalagan, M., Karunakaran, G., Roy, T. K., Dinsha, M., Sindhu, B. C., Shilpashree, V. M., … & Shivashankara, K. S. (2021). Biochemical and nutritional characterization of dragon fruit (Hylocereus species). Food Chemistry, 353, 129426.

Poolsup, N., Suksomboon, N., & Paw, N. J. (2017). Effect of dragon fruit on glycemic control in prediabetes and type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. PloS one, 12(9), e0184577.

Kumar, S. B., Issac, R., & Prabha, M. L. (2018). Functional and health-promoting bioactivities of dragon fruit. Drug Invention Today, 10.

Ajie, R. B. (2015). White dragon fruit (Hylocereus undatus) potential as diabetes mellitus treatment. Jurnal Majority, 4(1).

Van To, L., Ngu, N., Duc, N. D., & Huong, H. T. T. (2000, November). Dragon fruit quality and storage life: effect of harvesting time, use of plant growth regulators and modified atmosphere packaging. In International Symposium on Tropical and Subtropical Fruits 575 (pp. 611-621).