De Beste fitness Mat: Top 5

Een fitnessmat is enorm veelzijdig en compact. Daarnaast kan je je oefeningen comfortabel en veilig uitvoeren en is het hygiënisch om je eigen fitnessmat te hebben.

Consumenten baseren hun keuze met name op de dikte, de breedte, de antislip laag en hun specifieke doel. 

Dit hebben we allemaal overzichtelijk in kaart gebracht. Deze factoren hebben een grote invloed op de toepassing en de levensduur.

Je wilt natuurlijk niet een te dunne of te smalle fitnessmat aanschaffen waar je niet al je oefeningen op uit kan voeren. Er zit namelijk nogal een verschil tussen een fitness mat en een yoga mat.

Om je bij je keuze te helpen, hebben onze fitnessdeskundigen een kritische blik geworpen op alle beschikbare fitness matten en deze beoordeeld op verschillende kritieke vlakken.

Dit is Human Nature’s keuze voor de beste fitnessmat.

yoga vrouw planken

De Top 5 fitnessmatten vliegensvlug

Nr. Merk Titel
1 Tunturi zwart / TunTuri Beste Overal
2 Blackroll fitnessmat  Beste Premium 
3 Lotus Extra breed Yoga mat
4 Action Beste low budget
5 Lidl Lager segment 

1. Tunturi zwart 

Best overall 

Dikte: 1.5 cm| Afmetingen: 180 cm bij 60 cm | Antislip: ja | Materiaal: polymeer/ stevig foam| incl. draagriem: Ja

Bekijk op Bol.com

Tunturi zwart fitness mat+ extra dik 1.5 cm 

+ bijgeleverde draagtas 

+ beoordeeld als beste overall 

+ 461 positieve reviews  

De tunturi fitnessmat behoort met een dikte van 1,5 centimeter tot de extra dikke fitnessmatten, wat een extra zachte steun garandeert. Met de Tunturi fitnessmat kan je zowel thuis als in de sportschool alle vloeroefeningen doen. Met het draagkoord en opbergtas kan je de fitnessmat gemakkelijk meenemen waardoor je altijd hygiënisch en fris je buikspier en yoga-oefeningen kan doornemen. Deze fitnessmat is ook verkrijgbaar in de kleuren blauw en roze tegen een lagere prijs (TunTuri). Een fitnessmat met maar liefst 787 positieve reviews. 

Een bol.com reviewer zei: ‘’Deze fitnessmat is erg dik, wat erg fijn en comfortabel is voor je onderrug. Daarom heb ik nu geen pijn meer aan m’n ruggengraat of andere gevoelige delen. Ondersteuning is perfect. Ook is hij erg lang waardoor ik bijna in de lengte er helemaal op pas. Blijft ook zeer goed liggen op het laminaat, geen geschuif meer. Ik zou hem zeker aanbevelen!’’

2. Blackroll fitnessmat 

Beste premium 

Bekijk op Bol.com

Bekijk op Bol.com

Dikte: 0.5 cm| Afmetingen: 185 cm bij 65.5 cm | Antislip: ja | Materiaal: rubber| incl. draagriem: nee

Blackroll fitnessmat + waterbestendig en waterafstotend

+ antislip: ‘skid-proof’ diamanten patroon 

+ 100% recyclebaar

+ Blijft vlak liggen, rolt niet op

De blackroll is de best beschikbare fitnessmat. Het optimaal gestructureerde oppervlak garandeert de beste grip en comfort. Kracht, mobiliteit of yoga oefeningen, alles is mogelijk. Deze fitnessmat is ook ietsjes groter dan de Tunturi. De structuur zorgt ervoor dat de impact op je gewrichten zo minimaal mogelijk zal zijn. Vanwege de waterbestendige en waterafstotende eigenschappen is deze fitness mat duurzaam en eenvoudig te reinigen. Bovendien is deze fitnessmat geurvrij, vrij van chemicaliën en vrij van drijfgassen.

Een bol.com reviewer zei: ‘’In het verleden had ik een eenvoudige en goedkopere fitness mat. Aangezien ik ook al andere producten van Blackroll heb, heb ik nu ook de fitness mat besteld en hier ben ik zeer tevreden over. Het is van hoge kwaliteit, groot en vooral ook lang genoeg. Het materiaal is erg fijn waardoor je nauwelijks zweet en het ook heel snel droogt. Wat ook fijn is dat de mat niet oprolt zoals de goedkope varianten, hij blijft mooi vlak liggen.’’

3. Lotus 

Extra breed yoga mat  

Dikte: 0.45 cm| Afmetingen:  183 cm bij 80 cm | Antislip: ja | Materiaal: PVC | incl. draagriem: nee

Bekijk op Bol.com

Lotus fitness mat+ extra breed 

+ ideaal voor yoga 

+ universele yogamat 

+ hoogwaardige eigenschappen  

De extra breedte maakt de Lotus fitnessmat ideaal voor de beginnende of gevorderde yogastijlen. Voor yoga oefeningen heb je nou eenmaal meer ruimte nodig. Een brede mat voorkomt dat je constant van positie moet wisselen om de vloer te vermijden. Met deze mat blijf je dus in je yoga flow. Het is belangrijk dat een yoga mat steun biedt maar niet te dik is zodat je je op je balans en geaardheid kan focussen. Deze universele grijze yogamat zal aan al je behoeftes voldoen. 

Een bol.com reviewer zei: ‘’Lekker grote maat, toch vrij licht van gewicht, heerlijk zacht maar stevig genoeg. De kwaliteit is fantastisch!’’

4. Action 

Beste low budget 

Dikte: 0.6 cm| Afmetingen: 173 cm bij 58 cm | Antislip: ja | Materiaal: .| incl. draagriem: Ja

Bekijk op Bol.com

action fitness mat+ Beste low budget  

+ draagriem  

– geen reviews 

Op de fitness mat van de action kan je je workouts doen en eventueel ook een lichte yoga sessie. De reliëf en anti-slipcoating voorkomt bewegingen zodat je stabiel zult blijven. Deze fitnessmat is beschikbaar in verschillende kleuren en is voorzien van een draagriem. Helaas waren er geen reviews beschikbaar om het product extra goed te kunnen beoordelen.

5. Lidl 

Lager segment  

Dikte: 0.5 cm| Afmetingen: 180 cm bij 60 cm | Antislip: ja | Materiaal: PE-schuim| incl. draagriem: Ja

Bekijk op LIDL

grijze Lidl fitness mat+ goedkoop  

+ draagriem  

– slechte grip

De Lidl fitness mat behoort ook tot de low budget fitness matten. De Lidl fitnessmat doet wat het moet doen, het antislip oppervlak zorgt voor een goede grip tijdens de fitness en yoga oefeningen en met behulp van de handige draagriem kan je de Lidl fitness mat gemakkelijk meenemen naar je sportlessen. De Lidl fitnessmat is verkrijgbaar in de kleuren grijs en paars. Er waren genoeg reviews maar er was weinig te vinden over het product zelf. Net zoals bij de action fitnessmat kunnen we dus geen uitspraken doen over de duurzaamheid. Een vaak terugkomende klacht was dat veel gebruikers geen goede grip hadden.

Een lidl-shop.nl reviewer zei: ‘’Een goedkope mat die zijn doel dient. De yogamat is dun, handen en voeten glijden soms weg tijdens het sporten.’’  

Welke fitness mat kan ik het beste kiezen? 

Om de juiste fitnessmat te kiezen moet je goed kijken naar de grootte en dikte van de mat. Deze twee eigenschappen bepalen voor welk fitness doel het gebruikt dient te worden. 

Grootte

Een standaard mat zoals de Tunturi zwart is ideaal voor buikspieroefeningen of voor stretches na je workout. 

Langere matten zoals de Blackroll fitnessmat en Lotus zijn juist bedoeld voor yoga of langere fitness sessies.

Dikte

De dikte is ongelooflijk belangrijk omdat het niet alleen het comfort bepaalt maar ook de levensduur. Hoe dikker de mat, des te beter het bestand is tegen beschadigingen.

De dikste mat is de Tunturi zwart en heeft een dikte van maar liefst 1.5 centimeter. Met een dikte vanaf 0,7 cm ben je verzekerd van een lange levensduur. 

Materiaal 

Bij de selectie van een fitnessmat moet je ook goed kijken naar het materiaal. Het bovenste oppervlak moet glad zijn zodat je de mat gemakkelijk schoon kan maken. 

Met de Blackroll fitnessmat en Tunturi zwart ben je verzekerd van de langst mogelijke levensduur. 

Het onderste gedeelte zou een antisliplaag moeten bevatten zodat je niet alle kanten opgaat tijdens je oefeningen.

Fitness mat vs yoga mat: de verschillen 

Er zijn nogal wat verschillen tussen een fitness en yoga mat, waar veel mensen zich niet van bewust zijn. 

Verschillende doelen en oefeningen vereisen namelijk verschillende niveaus van ondersteuning.

Fitness matten zijn dikker dan yogamatten omdat ze hogere impacten moeten opvangen. Een dikkere fitness mat voorkomt bovendien letsel bij valpartijen.

Een yoga mat is dus als het ware een dunnere fitnessmat. 

Yogamatten zijn niet alleen dunner maar hebben ook een medium hardheid zodat je een kussentje hebt maar nog steeds de houding goed kan aanvoelen. 

Tijdens de yoga oefeningen zal je door een iets dunnere mat je geaard en stabieler voelen. 

Door de juiste dikte zul je je focussen op je evenwicht in plaats van de fitnessmat.

Take home message 

Een fitnessmat is een must-have vanwege de veelzijdigheid, compactheid, comfort, hygiëne en veiligheid.

Bij de keuze van een fitnessmat komt meer kijken dan je in eerste instantie zou verwachten. 

De grootte en dikte bepalen namelijk voor welk doeleinde de fitnessmat het meest geschikt is. 

We hopen dat je door onze informatie precies de juiste fitnessmat aanschaft waar je lang plezier van zult hebben.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hyun, J., Hwangbo, K., & Lee, C. W. (2014). The effects of pilates mat exercise on the balance ability of elderly females. Journal of physical therapy science, 26(2), 291-293.

Lee, C. W., Hyun, J., & Kim, S. G. (2014). Influence of pilates mat and apparatus exercises on pain and balance of businesswomen with chronic low back pain. Journal of physical therapy science, 26(4), 475-477.

Brown, R., & Chevalier, G. (2015). Grounding the human body during yoga exercise with a grounded yoga mat reduces blood viscosity. Open Journal of Preventive Medicine, 5(04), 159.

Lemermeyer, G. (2017). The Yoga Mat. Phenomenology & Practice, 11(2), 55-59.