Gejaagdheid door een Overactieve Schildklier

De schildklier is het motortje van je lichaam, als die te zacht werkt kun je moe worden terwijl als die te hard werkt je juist nerveus kunt worden.

Dus kan de schildklier gejaagdheid veroorzaken?

KORT ANTWOORD

Een overactieve schildklier kan leiden tot agitatie, prikkelbaarheid, rusteloosheid, ongewone nervositeit en angst. Je kunt ook gaan beven, schudden en zweten. Te hoge niveaus van schildklierhormonen kunnen ook leiden tot hyperactiviteit waarbij je niet stil kan blijven zitten. Je zit dus helemaal vol met nerveuze energie. Hoe ernstiger de schildklieraandoening des te erger de stemmingswisselingen zullen zijn. Het kan ook veroorzaakt worden door te veel schildklierhormoonmedicatie.

Dit artikel vertelt je hoe de schildklier gejaagdheid kan veroorzaken, de symptomen van een overactieve schildklier inclusief andere mogelijke oorzaken van gejaagdheid.

vrouw vermoedt gejaagdheid door schildklier

Hoe het ontstaat

In de hals bevindt zich de schildklier die hormonen aanmaakt en afgeeft aan de bloedbaan. De hormonen zijn thyroxine en triiodothyronine.

Schildklierhormonen activeren het hele lichaam. Ze versnellen je metabolisme en activeren je hele sympatische zenuwstelsel. 

Ze beïnvloeden daarmee je lichaamstemperatuur, je hartslag en de omzetting van voedsel in energie.

Het is dus niet zo gek dat als je schildklier overactief is je gejaagdheid en rusteloosheid kunt ervaren.

De meest voorkomende oorzaak is de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de eigen schildklier aanvalt. Als gevolg gaat de schildklier te veel schildklierhormonen produceren.

Het stellen van een diagnose is voor een arts soms moeilijk omdat een overactieve schildklier andere aandoeningen kan nabootsen. Er zijn ook nogal wat symptomen die iemand met een overactieve schildklier kan ervaren.

Symptomen overactieve schildklier

Symptomen overactieve schildklier (hyperthyreoïdie):

 1. tachycardie (snelle hartslag )
 2. onbedoeld gewichtsverlies
 3. struma (vergrote schildklier)
 4. aritmie (onregelmatige hartslag)
 5. toegenomen eetlust
 6. hartkloppingen
 7. zweten
 8. slaapproblemen
 9. nervositeit
 10. prikkelbaarheid
 11. frequentere stoelgang en andere darm patroon veranderingen
 12. angst
 13. trillen
 14. veranderde menstruatiepatronen
 15. warmtegevoeligheid
 16. spierzwakte
 17. vermoeidheid
 18. broos, fijn haar
 19. dunnere huid

Rusteloze benen. Schildklieraandoeningen verhogen ook het risico op het rustelozebenensyndroom (RLS). Een aandoening waarbij mensen onaangename sensaties in de benen voelen. Het lichaam is verder in rust. 

Symptomen traagwerkende schildklier (hypothyreoïdie):

 1. verlies van eetlust
 2. slaapproblemen
 3. concentratieverlies 
 4. minder motivatie
 5. een kort lontje
 6. stemmingswisselingen
 7. depressie
 8. overmatige stress

Oorzaken gejaagdheid

Het is dus duidelijk dat de schildklier gejaagdheid kan veroorzaken. Maar er zijn ook nog andere oorzaken waar je rekening mee moet houden.

Oorzaken van gejaagdheid kunnen zijn:

 1. school of werkgerelateerde stress
 2. burn-out
 3. je ziek voelen
 4. verdriet
 5. groepsdruk
 6. alcoholontwenning
 7. drugsgebruik
 8. dementie
 9. bipolaire stoornis
 10. schizofrenie
 11. hersentumor (zeldzaam)

Gejaagdheid is een veelvoorkomend symptoom

Verkijk je niet op alleen gejaagdheid als symptoom. Zoals je hebt gezien kan gejaagdheid bij verschillende andere gezondheidsproblemen voorkomen.

Bovendien is ook het lichamelijk onderzoek belangrijk bij de diagnose van een overactieve schildklier. Zo kan de arts een struma aantonen, oftewel een gezwollen schildklier in de hals.

De arts kan aanvullend onderzoek doen en de schildklierhormonen in het bloed meten. Aan de hand daarvan kan een behandelplan opgesteld worden.

Kortom, gejaagdheid is slechts één symptoom dat in combinatie met een anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek op een probleem van de schildklier kan wijzen.

Take home message

Een overactieve schildklier, in de medische wereld ook wel hyperthyreoïdie genoemd en komt relatief vaak voor.

Het is een hormonale aandoening waarbij er te veel schildklierhormonen aanwezig zijn die het metabolisme van je lichaam kunnen versnellen.

Dan vraag je je al snel af of een overactieve schildklier gejaagdheid kan veroorzaken.

Te hoge waarden van schildklierhormonen kunnen leiden tot prikkelbaarheid, agitatie,  ongewone nervositeit, rusteloosheid, hyperactiviteit en angst.

Van persoon tot persoon kunnen de symptomen verschillen. Houd ook rekening met andere oorzaken van gejaagdheid. 

Ga voor een correcte diagnose altijd langs de arts die het beste tussen de verschillende gezondheidsproblemen kan differentiëren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bunevicius, R., & Prange, A. J. (2006). Psychiatric manifestations of Graves’ hyperthyroidism. CNS drugs, 20(11), 897-909.