Giftigheid Van Pompoenpitten

Na het eten van pompoenpitten kan je last krijgen van buikpijn, krampen, darmontsteking en huidproblemen. Hierdoor ga je al snel denken dat pompoenpitten giftig zijn.

KORT ANTWOORD

Maag-darmklachten ontstaan vaak juist door het hoge vezelgehalte. Echter, of je pompoenpitten nou kant-en-klaar koopt of zelf roostert, pompoenpitten kunnen E. coli bevatten. Dit blijkt uit tests. Dit kan gebeuren als ze te lang hebben gedroogd of als ze op een onhygiënische manier bewerkt zijn. Gekiemde pitten zoals pompoenpitten zijn niet per definitie giftig, maar aangezien ze in vochtige warme omstandigheden groeien kunnen ze ziekteverwekkende bacteriën zoals salmonella bevatten. Ook kan rauwe pompoen de kans op een voedselvergiftiging verhogen omdat dat het E. coli en Salmonella kan herbergen. Maar over het algemeen kan je pompoenpitten veilig eten. Ook hebben Pompoenzaad Extracten geen ernstige vergiftiging veroorzaakt.

Dit artikel vertelt je of pompoenpitten giftig zijn en waar deze gedachten vandaan komt.

groene pompoenpitten

Zijn pompoenpitten giftig?

Het eten van rauwe pompoen verhoogt de kans op voedselvergiftiging. Rauwe pompoenpitten kunnen namelijk E. coli en Salmonella bevatten. 

Wanneer je deze schadelijke bacteriën binnenkrijgt kan er een voedselvergiftiging optreden met bijbehorende symptomen waaronder buikkrampen, braken, diarree en koorts.

Er zijn een aantal risico’s aan het eten van grote hoeveelheden pompoenpitten verbonden. Hoewel de American Heart Association een kwart kopje pompoenpitten per dag aanraadt komt deze vezelrijke zaad met een aantal nadelen. 

Darmontsteking

Er wordt ook nog wel eens gedacht dat pompoenpitten giftig zijn omdat het maag darmklachten kan veroorzaken en darmontsteking kan verergeren. Dit heeft echter niet met giftigheid te maken maar met de grote hoeveelheden vezels.

Ook kunnen de grote hoeveelheden vette oliën in pompoenpitten tot buikpijn en buikkrampen leiden.

Als je last hebt van een van deze bijwerkingen is het niet gek dat je denkt dat pompoenpitten giftig zijn.

Zwangerschap

Hoewel er momenteel geen onderzoeken zijn die het gebruik van pompoenpitten tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode afraden, moet je er wel erg voorzichtig mee zijn.

Het is raadzaam om pompoenpitten te vermijden omdat de vetzuren en vezels voor vervelende bijwerkingen kunnen zorgen. 

Mineralenbalans 

Het is aangetoond dat pompoenpitten een milde diuretische werking hebben. Zo zou het dus je mineralenbalans kunnen aantasten. 

Als je diuretica (plaspillen) gebruikt is het daarom misschien verstandig om de pompoenpitten links te laten liggen.

Huidproblemen

Als je last hebt van huidproblemen moet je voorzichtig zijn met pompoenpitten. Pompoenpitten kunnen namelijk tot acnevorming leiden. 

Allergie

Hoewel het niet zo vaak voorkomt kan je allergisch zijn voor pompoenpitten. 

Pompoenpitallergie symptomen:

 1. jeuk
 2. eczeem
 3. zwelling in en rond de mond
 4. niezen en neusverstopping
 5. ademhalings belemmering 
 6. hoofdpijn
 7. allergische astma
 8. geïrriteerde keel 
 9. roodheid in en rond de mond
 10. netelroos
 11. hoesten
 12. kortademigheid

Zo kan een ernstige allergische reactie tot anafylaxie lieden waardoor er zelfs levensbedreigende situaties ontstaan. 

Opname belemmering 

Pompoenpitten kunnen de opname van belangrijke voedingsstoffen belemmeren. Zo kunnen de oxalaten in pompoenzaden en bladeren de opname van calcium verstoren.

Er kunnen ook onverteerbare velzen in de darmen en maag gaan ophopen. Kortom, er zijn verschillende nadelen waar je goed rekening mee moet houden.

Tests met pompoenpitten vonden E. coli

In een test is er dus E. coli in pompoenpitten aangetroffen.

De bacteriën kunnen zich tussen de zaadlob en zaadhuid of tussen de zaadspleten verschuilen. Dit vormt een beschermlaag tegen chemische sanering. Maar dat is nog niet alles.

De vochtigheidsgraad en de temperatuur tijdens het kiemproces zijn voor de groei van salmonella en E. coli erg geschikt. 

Het is begrijpelijk dat je dan wat voorzichtiger en terughoudender bent. 

Hoewel deze bacteriën aangetroffen kunnen worden is het eten van pompoenpitten over het algemeen veilig.

Take home message

Pompoenpitten worden vaak geprezen, maar door bepaalde tests hebben de giftigheid van pompoenpitten onderzocht. Dus is er een keerzijde? zijn pompoenpitten giftig?

Pompoenpitten kunnen schadelijke bacteriën zoals E. coli en Salmonella herbergen, maar over het algemeen kan je pompoenpitten veilig eten.  

Door de bijwerkingen wordt er nog wel eens gedacht dat pompoenpitten giftig zijn.

De nadelen van pompoenpitten worden voornamelijk veroorzaakt door de grote hoeveelheid aan vezels. Omdat ze zo klein zijn ga je er ook gemakkelijker te veel van eten.

Zo kan het in één keer eten van teveel pompoenpitten maag-darmklachten veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, pijn, winderigheid en diarree.

Daarnaast kan het darmontsteking verergeren. Voorkom dus dat je er teveel van eet en houd je aan de aanbeveling van 30 gram per dag, dit is ongeveer een kwart kopje.

Wees dus gewaarschuwd en eet niet teveel pompoenpitten in één keer.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Neetoo, H., Pizzolato, T., & Chen, H. (2009). Elimination of Escherichia coli O157: H7 from alfalfa seeds through a combination of high hydrostatic pressure and mild heat. Applied and Environmental Microbiology, 75(7), 1901-1907.