Is Halal Vlees Gezonder?

In vergelijking met andere vleessoorten (OF conventioneel vlees) worden de dieren van halal vlees zowel anders behandeld en geslacht waardoor er een aantal grote verschillen zijn. Dus is halal vlees gezonder?

KORT ANTWOORD

Het aftappen van het bloed komt mogelijk met een aantal voordelen. In vergelijking met andere vleessoorten komen voedselvergiftigingen en hygiënische problemen minder vaak voor bij halal vlees. Halal vlees wordt ook niet met groeihormonen of antibiotica behandeld omdat deze behandelmethoden varkensvlees ingrediënten zouden kunnen bevatten. Halal vlees bevat dus geen varkensvleesproducten zoals gelatine en shortenings. Het bevat ook geen alcohol. Echter, voor deze gezondheidsbeweringen ontbreekt een wetenschappelijke basis. 

Dit artikel vertelt je de potentiële gezondheidsvoordelen van halalvlees en de nadelen van halal vlees.

rauw vlees rood vlees

Waarom zou halal vlees gezonder zijn?

Een essentieel onderdeel van het moslimgeloof is het eten van halal vlees. De halal methode vereist dat het vlees geen onzuiverheden mag bevatten.

We zullen een aantal mogelijk voordelen van halal vlees bespreken. De argumenten van voorstanders en buitenstaanders komen aan bod. Let wel, deze argumenten zijn zeer matig onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.

Halal vlees bevat minder gifstoffen 

Er wordt nog wel eens beweerd dat halal vlees gezonder is. De gedachte hierachter is dat halal vlees minder gifstoffen (toxines bevat). 

Na het slachten wordt het slagaderlijk bloed van het dier afgevoerd, waarbij ook de gifstoffen uitgestoten zouden worden. Na het slachten blijft het hart namelijk nog een paar seconden pompen. 

Als positieve bijkomstigheid komen voedselvergiftigingen en hygiënische problemen minder vaak voor bij halal vlees. 

Halal vlees leidt tot betere smaak 

Bloed kan bij regulier vlees gaan rotten, wat de smaak negatief kan beïnvloeden. Dankzij de afwezigheid van bloed bij halal vlees smaakt het mogelijk beter en malser.

Halal vlees blijft langer vers

Bovendien blijft halal vlees langer vers, omdat het de bacteriegroei wordt tegengegaan. Kortom, de afwezigheid van slagaderlijk bloed kan voor meerdere voordelen zorgen. 

Weetje

Wist je dat zelfs het bloed uit de organen afwezig is? De kans dat je besmet bloed binnenkrijgt wordt hierdoor mogelijk kleiner.

Halal vlees bevat geen antibiotica en hormonen 

Halal vlees komt met een voordeel waar veel mensen zich niet bewust van zijn. Moslims mogen geen ingrediënten op basis van varkensvlees.

Aangezien veel groeihormonen en antibiotica van varkensvlees afkomstig zijn, zal het halal vlees hiervan vrij zijn.

In dit opzicht zou halal vlees dus gezonder kunnen zijn dan conventioneel vlees. Dit heeft dus niet per se iets te maken met de manier van slachten.

Halalcertificaat vereist goede behandeling 

Het dierenwelzijn van conventioneel vlees komt ook vaak negatief in het nieuws. In dit opzicht is halal vlees mogelijk beter.

In plaats van fabrieksboerderijen wordthalal keurmerk dieren van halal vlees beter gefokt en beter verzorgd. Het staat zelfs in de islamitische wet dat de dieren tijdens het leven goed behandeld dienen te worden.

Dankzij het halalcertificaat is het vlees gemakkelijk te traceren. Dit certificaat garandeert dat dat de dieren op een natuurlijke wijze zijn gevoed zonder dierlijke bijproducten. Dit certificaat heeft dus mogelijk een gunstige invloed op de veiligheid van het voedsel.

Nadelen van halal vlees

Er moeten een aantal kanttekeningen gemaakt worden bij de hiervoor besproken potentiële voordelen. 

Halal slachten biedt geen reinigende eigenschappen 

Het is waar dat bloed een voedingsbodem kan vormen voor bacteriën. Echter, vers bloed is niet schadelijk voor het lichaam. Dus de claim dat halal het bloed kan reinigen is ongegrond.

Wrede manier van slachten 

Halal slachten wordt opgevat als een wrede vorm van slachten waarbij de dieren als het ware achter worden gelaten en doodbloeden.

Volgens moslimautoriteiten zou de manier van slachten humaan zijn. Hierover ontstaat veel verdeeldheid. 

Conclusie

Er zijn helaas onvoldoende studies om de hiervoor besproken claims hard te maken en keiharde uitspraken te doen. 

Met betrekking tot de voedingswaarde-informatie worden halal vlees en andere vleessoorten daarom niet van elkaar onderscheiden. 

In de toekomst moet er bijvoorbeeld onderzoek worden gedaan naar het consumeren van verschillende vleessoorten waaronder halal. Om vervolgens te kijken of bijvoorbeeld het cholesterolgehalte anders is.

Take home message 

Het Islamitisch ritueel slachten komt vaak negatief in het nieuws en wordt door veel mensen als wreed beschouwd.

Er zijn een paar grote verschillen tussen halal vlees en regulier vlees. Door de bereidingswijze zou halal vlees mogelijk heilzame eigenschappen bezitten, maar is halal vlees gezonder?

Halal vlees zou vrij zijn van groeihormonen en antibiotica en minder gifstoffen bevatten. Het zou zelfs langer vers blijven en beter smaken. Maar of dit een kleine of grote invloed heeft op de gezondheid is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Of halal vlees daadwerkelijk gezonder is, valt op dit moment dus niet te zeggen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bonne, K., & Verbeke, W. (2008). Muslim consumer trust in halal meat status and control in Belgium. Meat science, 79(1), 113-123.

Bonne, K., Vermeir, I., Bergeaud‐Blackler, F., & Verbeke, W. (2007). Determinants of halal meat consumption in France. British Food Journal.