Heb ik Hooikoorts? Symptomen, Oorzaken en Behandeling

De zomer zou het mooiste tijd van het jaar moeten zijn, maar helaas kan hooikoorts roet in het eten gooien. En ondanks dat de pollenconcentraties dalen neemt de prevalentie van hooikoorts toe.

Als de zomer nadert en je weer een snotneus hebt ga je je al snel afvragen of je hooikoorts hebt. Dit weet je aan de hand van de symptomen, de jaargetijden en hooikoorts tests. Om hooikoorts van een verkoudheid te onderscheiden moet je ook een aantal specifieke symptomen kennen.

Dit artikel vertelt je de symptomen van hooikoorts, de hooikoortsseizoenen, de verschillen tussen hooikoorts en verkoudheid inclusief de verschillende hooikoorts behandelingen.

man last van hooikoorts

Hooikoorts symptomen

Hooikoorts treedt onmiddellijk op na blootstelling aan de pollen. Hierbij heb je typisch last van een waterige dunne afscheiding. Je zult geen koorts hebben.

Symptomen en tekenen van hooikoorts:

  1. niezen
  2. loopneus
  3. jeukende, waterige, rode ogen
  4. jeukende keel
  5. verstopte neus
  6. hoesten
  7. jeuk aan het dak van de mond 
  8. jeukende neus
  9. vermoeidheid
  10. post nasale drip (slijm vanuit de neusholte naar de keel)
  11. blauwe opgezwollen huid onder je ogen

Zoals je ziet overlappen een aantal symptomen met een verkoudheid. En het maakt nogal uit of je hooikoorts of een verkoudheid hebt. 

Je wilt natuurlijk niemand aansteken. Met een paar handige tabellen kun je hooikoorts van verkoudheid onderscheiden.

Verschillen tussen hooikoorts en verkoudheid

Bij hooikoorts heb je een loopneus met een waterige dunne afscheiding, terwijl je bij een verkoudheid juist een dikkere en gele afscheiding hebt. 

Afhankelijk van de blootstelling aan allergenen kun je wekenlang last hebben van hooikoorts klachten, terwijl een verkoudheid meestal 3-7 dagen duurt.

Je hebt dus waarschijnlijk hooikoorts als je in de lente en zomer langer dan twee weken last hebt. Bovendien zal een verkoudheid nooit jeuk veroorzaken.

Symptomen van hooikoorts en verkoudheid:

Hooikoorts

Verkoudheid

Waterige, jeukende ogen

vaak

zelden

Keelpijn

soms

vaak

Hoest

soms

vaak

Loopneus / Verstopte neus

vaak

vaak

Pijn

nooit

soms

Koorts

nooit

zelden

Vermoeidheid

soms 

soms

 

Verschillen tussen hooikoorts en verkoudheid:

Allergie

Verkoudheid

Periode

eind maart – september 

winter (meestal)

Duur

dagen – maanden (blootstelling)

3-7 dagen, 3-14 dagen

Begin

onmiddellijk na blootstelling

paar dagen na besmetting

Afscheiding

Loopneus met waterige, dunne afscheiding

dikkere en gele afscheiding

 

In bepaalde periodes zullen de hooikoorts symptomen beginnen of verergeren. Om te weten of je hooikoorts hebt zul je dus ook op de hoogte moeten zijn van de typische hooikoortsseizoenen.

Hooikoortsseizoenen

Tussen eind maart en september zal hooikoorts meestal het ergste zijn. De pollen zijn namelijk het talrijkst in warme, winderige en vochtige omstandigheden.

Verschillende pollen en seizoenen:

  • bomenstuifmeel: vroege voorjaar
  • graspollen: late voorjaar en zomer
  • ambrosia pollen: de herfst

Je bent nu op de hoogte van de typische hooikoorts symptomen, de seizoensgebonden factoren inclusief de verschillen met een verkoudheid. Bij een vermoeden op hooikoorts is het tijd voor een test.

Hooikoortstest

Met huidpriktesten en/of bloedtesten kan hooikoorts vastgesteld worden.

Huidpriktest. Bij een huidtest worden er verschillende soorten stofjes waar je mogelijk allergisch voor bent (allergenen) met een druppel in je huid geprikt. De druppel bevat een kleine concentratie van de desbetreffende allergeen. Als er binnen 15 minuten een jeukende rode bult verschijnt ben je allergisch.

Bloedtest. Je hebt verschillende soorten antistoffen in je lichaam waaronder IgM, IgG en IgE. IgE is de antistof die je lichaam aanmaakt nadat je met een allergeen in contact bent gekomen. Als IgE in je bloed wordt aangetroffen ben je dus allergisch.

Hooikoorts oorzaken

Bij hooikoorts ben je allergisch voor gras of boompollen. Op een gegeven moment ben je in aanraking met deze pollen gekomen waarna je lichaam er overgevoelig voor is geworden, dit wordt ook wel sensitisatie genoemd.

Als je vervolgens weer met de pollen in aanraking komt zal er een allergische reactie ontstaan waarbij specifieke immuuncellen (IgE) de mestcellen activeren en er histamine vrijkomt. Deze histamine veroorzaakt alle vervelende klachten van hooikoorts.

Hooikoorts komt het vaakste voor in de kindertijd, maar ook kunnen veel volwassenen het op een latere leeftijd ontwikkelen. Of je hooikoorts zult krijgen is afhankelijk van genetische factoren en omgevingsfactoren.

Behandeling hooikoorts

Met hooikoortstabletten (antihistaminica) kun je de hooikoortsklachten effectief tegengaan. Een antihistamincium voorkomt dat je zogeheten ‘’mestcellen’’ histamine afgeven die alle vervelende klachten veroorzaken. 

Er zijn nog meer manieren om hooikoortsklachten tegen te gaan:

  1. neusdecongestivum
  2. oogdruppels
  3. corticosteroïd neussprays
  4. neuszalf of neusbalsem
  5. een lepel honing
  6. carotenoïden

De klachten kunnen ook met desensibilisatie (immunotherapie) verminderd worden. Hierbij krijg je injecties met pollen waardoor je lichaam minder gevoelig wordt voor de pollen. Dit kan echter wel jaren duren waarin je elke week geprikt moet worden.

Take home message

Als je tussen eind maart en september weer eens een snotneus hebt ga je al snel aan allergieën denken. Dus heb ik hooikoorts? 

Symptomen van hooikoorts zijn niezen, loopneus, een waterige dunne afscheiding, verstopte neus, jeukende waterige rode ogen, jeukende keel, jeuk aan het dak van de mond, jeukende neus, hoesten, vermoeidheid, slijm vanuit de neusholte naar de keel (post nasale drip) en blauwe opgezwollen huid onder je ogen.

Met de hierboven beschreven symptomen en lijstjes kom je al aardig uit de voeten en kun je het waarschijn al zelf herkennen. Kijk ook goed naar de verschillen tussen hooikoorts en verkoudheid.

Voor een correcte, formele diagnose is het verstandig om langs de arts te gaan. Je krijgt dan gelijk dan het beste advies wat betreft de behandelingsmogelijkheden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Durham, S. (1998). ABC of allergies: summer hay fever. BMJ, 316(7134), 843.

Bessot, J. C. (2001). Physiopathology of hay fever. Allergie et Immunologie, 33(2), 55-58.