Is een Diffuser Slecht voor je? 3 Risicogroepen

Een aroma diffuser, ook wel bekend als aromaverstuiver, opent de deur naar de eeuwenoude wereld van aromatherapie.

De etherische oliën die verstuift worden, zijn geconcentreerde plantenextracten die verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. 

Olie inademen klinkt echter zeer onnatuurlijk, en het direct inhaleren van onverdunde oliën kan leiden tot irritatie.

We worden vaak verleid door termen als “natuurlijk” en “therapeutisch”, maar niet alles wat natuurlijk is, is automatisch veilig.

Aangezien ik bijna elke avond een diffuser gebruik voor het slapengaan, ben ik op onderzoek uitgegaan.

Dus is een diffuser slecht voor je of is een diffuser goed voor je?

KORT ANTWOORD

Er zijn veel ’troepoliën’ die je niet wilt verdampen, omdat ze chemicaliën kunnen bevatten die je zeker niet wilt inademen. Sommige oliën kunnen bijvoorbeeld vluchtige organische verbindingen uitstoten, wat slecht kan zijn voor je luchtwegen. Kies daarom altijd voor hoogwaardige, 100% essentiële oliën en verdun ze vervolgens met de diffuser.

Een aroma diffuser is over het algemeen veilig, maar kwetsbare groepen, zoals mensen met ademhalingsproblemen, moeten voorzichtig zijn. Zo kan het inademen van bepaalde essentiële oliën astmasymptomen veroorzaken. 

Het onderzoek naar essentiële olieverspreiders is beperkt, maar er is zowel anekdotisch als klinisch bewijs dat suggereert dat het inhaleren van essentiële oliën therapeutische voordelen kan bieden. 

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en de ruimte goed te ventileren. Als je je zorgen maakt, kun je in plaats van continue verspreiding bijvoorbeeld kiezen voor intermitterende verspreiding.

Dit artikel legt uit hoe lang je een diffuser aan mag blijven, of het veilig is om ermee te slapen, en wat de gezondheidsrisico’s zijn van essentiële oliën.

aroma diffuser in badkamer

Hoe lang mag een diffuser aan?

aroma diffuser op een houten tafelJe hebt vast al gemerkt dat de meeste diffusers verschillende tijdsduurinstellingen hebben, zoals 1 uur, 3 uur, 6 uur of continu gebruik. 

Over het algemeen wordt aanbevolen om een sessie te beperken tot 30-60 minuten, afhankelijk van de olie die je gebruikt. 

Sommige intensere oliën, zoals Eucalyptus, kunnen beter beperkt worden tot 20-30 minuten per sessie. 

Dit helpt om overmatige blootstelling aan de geur en de actieve bestanddelen te voorkomen, waardoor je optimaal kunt profiteren van de aromatherapeutische voordelen zonder risico op irritatie of overstimulatie van je luchtwegen.

Weetje

Wist je dat bijna 1 kilogram lavendelbloemen nodig is voor een flesje van 10 ml lavendel essentiële olie? En er zijn 34 citroenen nodig voor hetzelfde flesje citroen essentiële olie.

Kan je slapen met diffuser aan?

Veel mensen gebruiken ‘s avonds kalmerende oliën zoals lavendel, die kunnen helpen bij ontspanning en slaap.

Maar is dat wel gezond? Dus kun je slapen met een diffuser aan? 

Over het algemeen is het gebruik van een diffuser ’s nachts geen probleem als je een van goede kwaliteit gebruikt, samen met hoogwaardige essentiële oliën. 

Echter, er zijn enkele veiligheidskwesties waar je rekening mee moet houden. 

Veel mensen maken zich zorgen over mogelijke overmatige blootstelling aan essentiële oliën.

Over het algemeen wordt aanbevolen om de sessieduur van een diffuser te beperken tot 30-60 minuten, afhankelijk van de gebruikte olie, om overmatige blootstelling aan de geur en actieve bestanddelen te voorkomen.

Als je een diffuser gebruikt, zorg er dan voor dat de kamer goed geventileerd is om eventuele ophoping van dampen te voorkomen. 

Het is ook verstandig om de diffuser niet te dicht bij voedsel, water of in afgesloten ruimtes te plaatsen.

Hoewel er veel meningen zijn over het gebruik van een diffuser tijdens het slapen, is er weinig specifieke informatie beschikbaar over mogelijke risico’s.

Daarom kunnen er geen harde conclusies worden getrokken.

Essentiële Oliën: Wat Je Moet Weten

Essentiële oliën zijn als de geconcentreerde essentie van planten. Mensen gebruiken ze vaak voor ontspanning, om stress te verminderen of om hun humeur te verbeteren. 

Elke olie heeft zijn eigen unieke mix van chemicaliën die de natuurlijke geur van de plant behouden. Denk aan pepermunt, lavendel of tea tree olie.

Essentiële oliën lijken op het eerste gezicht onschuldig. Wat kan er nu mis zijn met het genieten van geuren zoals lavendel, citroen en eucalyptus?

Je weet echter nooit precies wat je krijgt. 

Sommige oliën kunnen vluchtige organische verbindingen uitstoten, wat slecht kan zijn voor je luchtwegen. Hoe je reageert op deze oliën hangt af van je lichaam en je gezondheid.

Sommige mensen beweren dat essentiële oliën wonderen kunnen verrichten voor je gezondheid. Maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt vaak. 

Er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat langdurig gebruik van deze oliën slecht kan zijn voor je hart en longen.

Als je last hebt van astma of COPD, moet je extra voorzichtig zijn. Sommige oliën kunnen je symptomen verlichten, maar anderen kunnen ze juist erger maken. 

Praat met je dokter voordat je ze gaat gebruiken.

Essentiële Oliën: Veiligheid en Gezondheidsaspecten

We worden vaak verleid door termen als “natuurlijk” en “therapeutisch”, maar niet alles wat natuurlijk is, is automatisch veilig. 

Bovendien hebben niet alle ‘goede’ stoffen ook daadwerkelijk bewezen voordelen (echinacea is niet zo krachtig als veel mensen denken).

Dit geldt ook voor essentiële oliën. Ja, ze zijn afkomstig van planten en natuurlijk, maar voordat je zomaar elke olie in je diffuser stopt, is het verstandig om wat meer te weten.

De veiligheid van essentiële oliën hangt grotendeels af van wie ze gebruikt. Maar net als bij plantenproducten kunnen deze oliën huidirritatie, ademhalingssymptomen en zelfs hormonale klachten veroorzaken.

Essentiële oliën en allergieën. Het belangrijkste risico bij het gebruik van essentiële oliën is waarschijnlijk een allergische reactie. Dit kan zich uiten in jeukende ogen, een loopneus en huiduitslag bij contact met de huid.

Essentiële oliën en hormonen. Essentiële oliën kunnen de hormoonbalans verstoren. Je hormonen regelen onder andere je stofwisseling, humeur en slaap. Een verstoorde balans kan leiden tot gewichtstoename, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Het is niet voor alle essentiële oliën bewezen dat ze hormonale verstoringen veroorzaken, maar sommige oliën, zoals lavendel en tea tree, zijn in verband gebracht met hormonale problemen, vooral bij kinderen en tieners.

Take home message

Een aroma diffuser (aromaverstuiver) biedt toegang tot de wereld van aromatherapie door het verstuiven van geconcentreerde plantenextracten. 

Hoewel deze oliën natuurlijk en therapeutisch klinken, kan direct inhaleren van onverdunde oliën irritatie veroorzaken en sommige kunnen zelfs schadelijke chemicaliën bevatten. 

Het gebruik van hoogwaardige, 100% essentiële oliën en het verdunnen ervan met de diffuser is daarom essentieel. 

Dus is een diffuser slecht voor je of is een diffuser goed voor je? Kortom, is een diffuser ongezond? 

Hoewel aroma diffusers over het algemeen veilig zijn, moeten kwetsbare groepen, zoals mensen met ademhalingsproblemen, voorzichtig zijn vanwege mogelijke astmasymptomen. 

Ondanks beperkt onderzoek, suggereren zowel anekdotisch als klinisch bewijs dat het inhaleren van essentiële oliën therapeutische voordelen kan bieden, mits de instructies van de fabrikant worden opgevolgd en de ruimte goed wordt geventileerd.

Sessies met een diffuser moeten waarschijnlijk beperkt blijven tot 30-60 minuten, afhankelijk van de gebruikte olie, om overmatige blootstelling en irritatie van de luchtwegen te voorkomen. 

Het gebruik van een diffuser tijdens de slaap wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar er zijn enkele veiligheidskwesties, zoals overmatige blootstelling aan essentiële oliën, die moeten worden overwogen. 

Het is belangrijk om de kamer goed te ventileren en de diffuser niet te dicht bij voedsel, water of in afgesloten ruimtes te plaatsen.

Het produceren van educatief materiaal over medische onderwerpen, zoals dit artikel over aroma diffusers, is afhankelijk van de steun van lezers

Als je wilt dat dergelijke educatieve inhoud beschikbaar blijft, is jouw steun van onschatbare waarde.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ramsey, J. T., Shropshire, B. C., Nagy, T. R., Chambers, K. D., Li, Y., & Korach, K. S. (2020). Focus: Plant-based medicine and pharmacology: Essential oils and health. The Yale journal of biology and medicine, 93(2), 291.

Cavanagh, H. M., & Wilkinson, J. M. (2005). Lavender essential oil: a review. Australian infection control, 10(1), 35-37.

Malloggi, E., Menicucci, D., Cesari, V., Frumento, S., Gemignani, A., & Bertoli, A. (2022). Lavender aromatherapy: A systematic review from essential oil quality and administration methods to cognitive enhancing effects. Applied Psychology: Health and Well‐Being, 14(2), 663-690.