Is in je Ogen Wrijven Slecht? 7 Gevaren.

75,8% van de mensen wrijft regelmatig in hun ogen, waarbij jeuk in 40,9% van de gevallen de meest voorkomende reden is, bijvoorbeeld veroorzaakt door hooikoorts. 

Andere redenen zijn onder meer verkoudheid, vermoeidheid, droge of geïrriteerde ogen, irritatie van contactlenzen of gewoontegedrag.

Op het eerste gezicht lijkt het onschuldig, maar hard wrijven kan de oogdruk tot wel 20 keer verhogen, waardoor het oog helemaal vervormd.

Je zicht is ongetwijfeld een van je belangrijkste zintuigen, en daar moet je natuurlijk uiterst voorzichtig mee omgaan. 

Dus, is in je ogen wrijven slecht? En waarom is in je ogen wrijven slecht?

KORT ANTWOORD

Voortdurend wrijven kan leiden tot gebroken kleine bloedvaatjes, wat kan resulteren in bloeddoorlopen ogen, donkere kringen onder de ogen en/of rimpels. Als er iets in je oog zit, kan het wrijven het hoornvlies beschadigen door schuren. Bij sommige mensen kan wrijven progressieve bijziendheid verergeren. Ook komen er bacteriën en ziektekiemen rond het oog, waardoor je oog ontstoken kan raken. Het kan de oogdruk verhogen en daarmee het risico op een netvliesscheur of netvliesloslating vergroten. Daarnaast kan wrijven het hoornvlies dunner maken en daarmee je zicht vervormen. Bij mensen met glaucoom kan wrijven de oogdruk verhogen, de bloedstroom verstoren en zenuwschade veroorzaken. Bovendien kan het allergiesymptomen verergeren omdat er histamine vrijkomt.

In je ogen wrijven kan dus een breed scala aan oogproblemen veroorzaken, vooral als het overmatig is. Het kan bestaande oogaandoeningen verergeren en nieuwe oogproblemen en -aandoeningen veroorzaken. Doe het dus niet en ga langs de dokter om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Dit artikel vertelt je waarom het zo verleidelijk is om in je ogen te wrijven, en biedt zes alternatieve manieren om verlichting te vinden.

verdrietige vrouw wrijft in haar ogen

Waarom is het zo lekker om in je ogen te wrijven? 2 Redenen

vrouw met kort haar wrijft in haar oogIn je ogen wrijven is lekker omdat het twee therapeutische effect heeft op je lichaam. 

Wanneer je in je ogen wrijft, stimuleer je de nervus vagus, een belangrijke zenuw die verbonden is met verschillende organen in je lichaam, waaronder je hart. Dit activeert de oculocardiale reflex, wat betekent dat je hartslag vertraagt en je stressniveau vermindert.

Daarnaast stimuleert het wrijven van je ogen ook de traanklier. Deze klier produceert traanvocht, wat je ogen hydrateert en verfrist. Vooral wanneer je moe bent en minder knippert dan normaal, kunnen je ogen droog aanvoelen. Door in je ogen te wrijven, stimuleer je de productie van traanvocht, wat zorgt voor een natuurlijke bevochtiging en verlichting.

Weetje

Wist je dat het menselijk oog gemiddeld maar liefst 4.200.000 keer per jaar knippert? Onze ogen knipperen automatisch om ze vochtig te houden en stofdeeltjes te verwijderen.

Wat doen in plaats van ogen wrijven?

Als je de drang voelt om in je ogen te wrijven, zijn er gelukkig een aantal alternatieve dingen die je kunt doen om verlichting te vinden:

1. Knipperen. Vaak is de drang om in je ogen te wrijven het gevolg van droge ogen. Door bewust vaker te knipperen, verspreid je het traanvocht over je oogoppervlak en hydrateer je je ogen op een natuurlijke manier.

2. Oogdruppels. Als je ogen droog aanvoelen, kunnen kunstmatige traanvervangers of oogdruppels helpen om je ogen te bevochtigen en irritatie te verminderen.

3. Oogmassage. In plaats van direct in je ogen te wrijven, kun je zachtjes de huid rond je ogen masseren. Dit kan helpen om spanning en vermoeidheid te verlichten zonder de gevoelige delen van je ogen te irriteren.

4. Koud kompres. Leg een schoon washandje of een zak met bevroren groenten gedurende enkele minuten op je gesloten ogen. Dit kan zwelling verminderen, de bloedcirculatie bevorderen en verlichting bieden bij jeuk of irritatie.

5. Oogbewegingsoefeningen. Probeer je ogen afwisselend naar verschillende punten te bewegen, zoals van links naar rechts en van boven naar beneden. Dit kan helpen om spanning te verminderen en de oogspieren te ontspannen.

6. Pauze nemen. Als je merkt dat je vaak in je ogen wrijft uit vermoeidheid of stress, neem dan regelmatig pauzes tijdens activiteiten die veel concentratie vergen, zoals werken op een computer of lezen. Sta op, strek je uit en laat je ogen rusten door in de verte te staren.

Door deze alternatieven te proberen, kun je de drang om in je ogen te wrijven verminderen terwijl je toch verlichting vindt voor eventuele ongemakken of irritaties.

Waarom is in je ogen wrijven slecht?

In onze drukke levens kan het verleidelijk zijn om af en toe in onze ogen te wrijven, vooral wanneer we moe zijn of last hebben van jeukende ogen. 

Echter, voortdurend in je ogen wrijven kan tal van nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van je ogen. 

Laten we eens dieper ingaan op waarom in je ogen wrijven als een slechte gewoonte wordt beschouwd.

1. Gebroken kleine bloedvaatjes. Een van de eerste en meest zichtbare effecten van frequent oogwrijven is de mogelijkheid om kleine bloedvaatjes te breken. Het voortdurend wrijven kan leiden tot bloeddoorlopen ogen, donkere kringen onder de ogen en zelfs de vorming van rimpels rond de oogcontouren. Deze effecten zijn niet alleen cosmetisch storend, maar kunnen ook een teken zijn van schade aan de delicate huid en bloedvaten rond de ogen.

2. Beschadiging van het hoornvlies. Maar het gaat verder dan alleen de huid. Het wrijven van je ogen kan ook directe schade veroorzaken aan het hoornvlies, het transparante voorste deel van het oog. Wanneer er iets in het oog zit, kan wrijven het hoornvlies schuren en beschadigen, wat kan leiden tot ontstekingen en infecties. Dit kan resulteren in pijn, roodheid en zelfs verminderd zicht.

3. Verergering van bestaande oogproblemen. Voor mensen die al problemen hebben met hun gezichtsvermogen, zoals bijziendheid of glaucoom, kan in de ogen wrijven de situatie verergeren. Bijziendheid, in sommige gevallen, kan progressief worden verergerd door het wrijven in de ogen. Voor mensen met glaucoom kan het wrijven de oogdruk verhogen, de bloedstroom verstoren en zelfs zenuwschade veroorzaken, waardoor het risico op permanente schade aan het gezichtsvermogen toeneemt.

4. Verspreiding van bacteriën en ziektekiemen. Een ander risico van frequent oogwrijven is de verspreiding van bacteriën en ziektekiemen rond het ooggebied. Ons gezicht en vooral onze handen komen in contact met talloze oppervlakken gedurende de dag, en deze oppervlakken kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën. Door in de ogen te wrijven, kunnen deze bacteriën worden overgebracht naar het oogoppervlak, wat kan leiden tot ontstekingen en infecties, zoals conjunctivitis (roze oog).

5. Veranderingen in oogdruk en hoornvliesdikte. Het wrijven in de ogen kan ook indirecte schade veroorzaken door veranderingen in de oogdruk. Het kan de oogdruk verhogen, wat op zijn beurt het risico op complicaties zoals netvliesscheuren of netvliesloslating kan vergroten. Daarnaast kan het wrijven het hoornvlies dunner maken, wat kan resulteren in vervormd zicht en andere visuele problemen.

6. Verergering van allergische reacties. Voor mensen met allergieën kunnen de symptomen ook verergeren door het wrijven in de ogen. Wanneer we in onze ogen wrijven, kan dit histamine vrijmaken, een chemische stof die betrokken is bij allergische reacties. Dit kan leiden tot meer jeuk, roodheid en irritatie, waardoor de drang om te wrijven alleen maar toeneemt, wat resulteert in een vicieuze cirkel van ongemak.

Kortom, hoewel het misschien een onschuldige gewoonte lijkt, kan het voortdurend wrijven in je ogen aanzienlijke schade aanrichten. 

Van cosmetische problemen zoals donkere kringen en rimpels tot ernstige complicaties zoals infecties en permanente schade aan het gezichtsvermogen, er zijn tal van redenen om deze gewoonte te vermijden. 

Het is belangrijk om bewust te zijn van de impact die onze handelingen kunnen hebben op onze gezondheid, zelfs die zo alledaags lijken als het wrijven in onze ogen.

Take home message

Dus, is in je ogen wrijven slecht? En waarom is in je ogen wrijven slecht?

Voortdurend wrijven in de ogen kan leiden tot gebroken bloedvaatjes, bloeddoorlopen ogen, donkere kringen, en rimpels. 

Het kan het hoornvlies beschadigen, verergering van bijziendheid veroorzaken, en bacteriën verspreiden die ontstekingen kunnen veroorzaken. 

Verder verhoogt het de oogdruk, wat het risico op netvliesscheuren vergroot en glaucoompatiënten schaadt. 

Ook kan het hoornvlies dunner worden, het zicht vervormen, en allergische symptomen verergeren door de vrijlating van histamine. 

Het vermijden van deze gewoonte is cruciaal voor een goede ooggezondheid en het voorkomen van ernstige complicaties.

Het is begrijpelijk dat de drang om in je ogen te wrijven soms onweerstaanbaar is, maar er zijn betere manieren om verlichting te vinden. 

Probeer bewust te knipperen om je ogen te hydrateren, gebruik oogdruppels voor droge ogen, masseer voorzichtig de huid rond je ogen om spanning te verminderen, gebruik koude kompressen om irritatie te verminderen, oefen met oogbewegingen om spanning te verlichten, en neem regelmatig pauzes om vermoeidheid en stress te verminderen.

Jouw steun als lezer is cruciaal, omdat het me in staat stelt om meer te schrijven over belangrijke onderwerpen zoals deze. 

Laten we samen streven naar een gezondere toekomst voor onze ogen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Alnahdi, A., Alzahrani, A., Almehmadi, M., & Alzahrani, E. A. (2021). Eye rubbing: a survey of awareness of keratoconus and it’s relation with eye rubbing in Jeddah. World Fam Med J, 19, 141-50.